Μου έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. «Η προϊστορία παίζει ρολό στο baseball? Στατιστικά επαληθεύεται στην πλειοψηφία των αγώνων?»
Έτσι, αποφάσισα να γράψω κάτι γι αυτό, καθώς έχει όντως πολύ μεγάλη σημασία πως προσεγγίζει κανείς τα στατιστικά στο Baseball. Θα κάνω εν καιρώ μία πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση για τα στατιστικά των παιχτών αυτά καθ’ εαυτά, όμως εδώ θα κάνω μία γενικότερη αναφορά για το πώς νομίζω ότι πρέπει να προσεγγίζεται το παρελθόν των ομάδων.
Κατ’ αρχάς μην ξεχνάτε τον γενικό κανόνα: Στο Baseball τα πράγματα είναι διαφορετικά (αν όχι εντελώς ανάποδα) από το ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με μία αμερικάνικη προσέγγιση, το Baseball είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας. Είναι το εθνικό pass timer των Αμερικανών. Ο πασατέμπος τους. Οπότε κανείς δεν βιάζεται. Έτσι τα στατιστικά προσεγγίζονται ως γενική εικόνα που σχηματίζεται αργά. Ως trends και όχι ως απόλυτα νούμερα. Αυτό συμβαίνει διότι η προϊστορία στο Baseball αναπτύσσεται διαφορετικά.
Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι οι ομάδες στο Baseball δίνουν 162 αγώνες μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου που είναι η κανονική περίοδος, παίζοντας σχεδόν κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει ότι μία ομάδα συναντά μία αντίπαλο πάρα πολλές φορές. Ειδικά αν είναι του ίδιου Division μπορεί να παίξουν 14 φορές, ή ακόμα και περισσότερες. Άρα δεν έχει σημασία μία νίκη. Άλλωστε όταν δύο ομάδες συναντιούνται παίζουν συνήθως τρία παιχνίδια το ένα μετά το άλλο. Καμιά φορά τέσσερα, σπανιότερα δύο. Αυτές οι συναντήσεις ονομάζονται series και αυτό που μετράει είναι αν κάποιος κερδίσει το series, συνήθως με 2-1 ή αν «σκούπισε» τον αντίπαλο. Δεν είναι σαν το ποδόσφαιρο όπου οι ομάδες θα συναντηθούν δύο φορές στο πρωτάθλημα και δύο στο κύπελλο.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι να ξέρετε ότι μία ομάδα που συνάντησε μία άλλη στην αρχή της σεζόν, στη συνέχεια του πρωταθλήματος μπορεί να είναι μία εντελώς διαφορετική ομάδα. Πολλώ δε μάλλον από χρονιά σε χρονιά. Με άλλους ροπαλιστές, άλλους pitchers, άλλους αναπληρωματικούς. Επίσης, το πρωτάθλημα του Baseball, ενώ μεν έχει τα βαριά του χαρτιά, έχει περισσότερη «δημοκρατία». Δηλαδή πολλές φορές εμφανίζεται μία ομάδα από το πουθενά, κάνει μία ή και δύο φοβερές χρονιές και μετά ξαναπέφτει στις χαμηλές θέσεις.
Γι’ αυτό πιστεύω ότι στην προϊστορία μεταξύ των ομάδων πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός και να κοιτά την πρόσφατη απόδοση τους. Τι έκαναν στα τελευταία series μεταξύ τους, αλλά και πως πήγαν στο μεσοδιάστημα με τις άλλες ομάδες. Παράλληλα δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι μία ομάδα με άλλον pitcher είναι μία άλλη ομάδα. Άρα θα πρέπει να δείτε πως πήγε ο συγκεκριμένος pitcher με την συγκεκριμένη ομάδα και τότε ίσως μπορέσετε να βγάλετε κάποιο συμπέρασμα, που όμως πολύ εύκολα μπορεί τελικά να ανατραπεί για το συγκεκριμένο παιχνίδι, καθώς μπορεί ο pitcher να βρεθεί σε κακή ημέρα.
Εγω σε ρωτησα χτες, σε ευχαριστω πολυ για την αναλυση.
ΑπάντησηΔιαγραφή3Κωστας