Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Moneyball: Ταινιάρα και με βούλα

Θυμάστε που σας έλεγα ότι το Moneyball είναι ταινιάρα και μάλιστα θα πήγαινε καλά και στα Όσκαρ; Ας μην ξεκινήσουμε εδώ τη συζήτηση για το τί είναι τα Όσκαρ και τί εκπροσωπούν, αλλά ας συμφωνήσουμε ότι είναι μία πολύ καλή ένδειξη ότι θα δεις μία καλή ταινία. Το Moneyball λοιπόν έχει καταφέρει να αποσπάσει σημαντικότατες υποψηφιότητες. Συνολικά έχει προταθεί για έξι Όσκαρ συμπεριλαμβάνομένου και εκείνου της Καλύτερης Ταινίας. Θα το πάρει; Πιθανότατα όχι, αλλά όπως και να έχει το σίγουρο είναι ότι όταν βλέπεις μία τέτοια υποψηφιότητα, ξέρεις ότι έχεις πληρώσει ένα εισητήριο Α και δεν σε έκλεψαν.
Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες είναι:
Καλύτερου Α' Ανδρικού ρόλου. Θα το πάρει ο Brad Pitt; Μάλλον όχι, θα πάει στο Artist.
Καλύτερου Β' Ανδρικού ρόλου. Θα το πάρει ο Jonah Hill; Μάλλον όχι, αλλά όπως και να έχει ήταν απολαυστικός.
Καλύτερου Μοντάζ. Θα το πάρει; Μάλλον όχι. Αν υποθέσουμε ότι απένειμα εγώ αυτό το Όσκαρ, θα το έδινα στο Κορίτσι με το τατουάζ.
Καλύτερου μιξάζ ήχου. Θα το πάρει; Δεν έχω ιδέα. Δεν μπορώ να κρίνω, πολύ φοβάμαι όμως ότι συνήθως τα δίνουν αυτά σε ταινίες πιο δυναμικές όπως είναι το Transformers.
Διασκευασμένου Σεναρίου. Θα το πάρει; ΝΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ!!! Και νομίζω ότι αυτό είναι το Όσκαρ που του αξίζει. Ή αν θέλετε να δούμε τα Όσκαρ και μέσα από την διαδικασία της συναλλαγής, θα έλεγα ότι με δεδομένο πως όσο περισσότεροι πάρουν κάτι τόσο το καλύτερο για την βιομηχανία της ταινίας, πιστεύω ότι αυτό το Όσκαρ θα του το δώσουν.

Εγώ πάλι, επειδή τα εύσημα τα έδωσα στην ταινία από την πρώτη ημέρα, μπορώ ευθαρσώς να πω ότι η ελληνική έκδοση της ταινίας αξίζει και ένα Χρυσό Βατόμουρο. Το Βατόμουρο της χειρότερης μετάφρασης. Συγχαρητήρια!!!

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Μπρρρρρρ Κρύο

"Εξέγερση" στους Giants. Ο Ryan Theriot στο SF
Η παγωνιά έχει ρίξει σε πραγματική χειμερία νάρκη το Baseball, καθώς οι ειδήσεις που εντυπωσιάζουν έχουν μειωθεί εντονότατα μετά και τις υπογραφές του Prince Fielder με τους Tigers και του Tim Lincecum με τους Giants. Έτσι τώρα πρώτες ειδήσεις καταφέρνουν να γίνονται μικρότερης σημασίας μετεγγραφές και συμφωνίες, όπως εκείνη του Ryan Theriot στους Giants. Προσέξτε την προφορά. Διαβάζεται "Τέριο" και όχι "Δερίοτ" όπως ίσως το διαβάσατε που σημαίνει "η εξέγερση". Βέβαια πολλοί αποδίδουν αυτό το παρατσούκλι στον νέο Short Stop των Giants, οι οποίοι τον πήραν από τους περυσινούς νικητές του Πρωταθλήματος Cardinals. Ο παίκτης -που έχει αναδειχθεί κυρίως μέσα απο την εξαετή πορεία του στους Cubs- θα πάρει για ένα χρόνο 1,25 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν άλλες 750.000 ανάλογα τις επιδόσεις και τα αποτελέσματα της ομάδας.
Σχεδόν τα δεκαπλάσια χρήματα θα κερδίσει όμως ο Hunter Pence ο οποίος υπέγραψε ετήσια παράταση του συμβολαίου του με τους Phillies για 10,4 εκατομμύρια. Όχι κι άσχημα.

Στην κατάψυξη και το Baseball στην Ελλάδα

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες πηγαίνω μαζί με έναν συμπαίκτη μου, στο γήπεδο κάθε Κυριακή και σχεδόν κάθε Σάββατο για προπόνηση. Όλες αυτές τις ημέρες (που κάνει κρύο, είναι αλήθεια) μόνο μία φορά εμφανίστηκαν και άλλοι συμπαίκτες. Τρεις τον αριθμό και χθες εμφανίστηκε out of the blue άλλος ένας. Ακόμα κι έτσι όμως έγινε καλή προπόνηση. Έβγαλα το άχτι μου στο ρόπαλο, και απλά έβγαλα το χέρι μου πετώντας ένα κάρο μπάλες ανάμεσα στις βάσεις και από τη θέση Short Stop και την τρίτη βάση.  Το αποτέλεσμα μετά από δύο ημέρες είναι να μην μπορώ να πάρω τα πόδια μου, αλλά δεν γ...έται νιώθω πολύ καλά. Πάω στο γήπεδο, και βγάζω από μέσα μου όλον τον εκνευρισμό που μου προκαλούν πλέον οι οικονομικές ειδήσεις που μεταδίδω όλη την υπόλοιπη εβδομάδα. Κρίμα που δεν ακολουθούν την ίδια πολιτική με εμένα και κάποιοι άλλοι.

Βελτιώσεις στο Blog

Με την ευκαιρία της ανάρτησης θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου σχετικά με το Blog. Κατ' αρχάς θα προσέξατε (αν δεν το κάνατε ακόμα κάντε το τώρα) ότι πάνω δεξιά έβαλα ένα gadger για ειδήσεις από την MLB και ένα counter για το Opening Day, την ημέρα που στο δικό μου καλεντάρι σημαίνει το τέλος του χειμώνα και την έναρξη της Άνοιξης. Βέβαια φέτος είναι περίεργο το concept "Opening Day" καθώς θα υπάρξουν δύο παιχνίδια μεταξύ Marlins και Athletics στις 28 και 29 Μαρτίου, το οποία θα διεξαχθούν στην Ιαπωνία, ένα παιχνίδι ανάμεσα στους Cardinals και τους Marlins στις 4 Απριλίου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως "Opening Night" και τέλος το επίσημο "Opening Day" στις 5 Απριλίου. Εγώ λοιπόν έχω βάλει ως ημέρα υπολογισμού τις 5 Απριλίου αφήνοντας τις άλλες τρεις ημέρες ως μπόνους πρόγευσης.
Εννοείται ότι για όλα τα παιχνίδια-προπομπούς θα υπάρξουν προβλέψεις, αλλά παράλληλα θα εκμεταλευτώ την ευκαιρία αυτών των παιχνιδιών προκειμένου να κάνω ένα δυναμικό come back της εμπομπής "Grand Slam" που δημιούργησα πέρυσι.
Πρόθεσή μου είναι -κάνοντας χρήση των νέων δυνατοτήτων που δίνει το διαδύκτιο- να παρουσιάζω μία εκπομπή ζωντανά κάθε Σάββατο πρωί, μέσω του site USTREAM, η οποία στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμη on demand. Κατά το υπόλοιπο της εβδομάδας, οι προβλέψεις θα γίνονται παραδοσιακά με κείμενα,  αφήνοντας όμως παράθυρο και για έκτακτες (ζωντανές) εκπομπές, Θεού θέλοντος και καιρού (με την έννοια του "χρόνου") επιτρέποντος.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ο χορός των εκατομμυρίων

Υπέγραψε το γομάρι. Δείτε τετρακέφαλο! Πάναγία μου!!!

Πριγκηπικός χορός

Τί σας έλεγα πριν από λίγο καιρό ότι αυτή η πληροφορία για τους Nationals που ήταν -υποτίθεται- πιο κοντά στον Prince Fielder, δεν θα μπορούσε να είναι πραγματική; Όντως έτσι ήταν, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι αληθινές διαπραγματεύσεις είναι εκείνες που γίνονται απολύτως στο σκοτάδι. Τί κι αν ακούγαμε για τους Marlins, τί κι αν ακούγαμε για παραμονή στο Milwaukee. Τελικά ο Prince Fielder αποφάσισε να γίνει Πριγκιπική Τίγρης και να υπογράψει ένα συμβόλαιο μαμούθ με το Detroit για 9 χρόνια. Έτσι, μέχρι το 2020 ο γιγαντόσωμος πρωτοβασέος θα εισπράξει 214 εκατομμύρια. Δηλαδή 23,8 εκατομμυρια το χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο οι Tigers αποφάσισαν να παίξουν ακριβά και να κλείσουν την τρύπα που είχαν στο μέσο του line up τους, βάζοντας στο roster τους το δεύτερο μεγαλύτερο όνομα που διακυνήθηκε φέτος ως free agent, μετά τον Albert Pujols.
Η είδηση προκάλεσε έκπληξη στον κόσμο του Baseball για δύο λόγους.
Πρώτον διότι οι Tigers δεν βρισκονταν πουθενά μέσα στο κάδρο. Και ενώ σχεδόν όλοι έλεγαν ότι οι Nationals χρησιμοποιούνταν από τον μάνατζερ του Fielder προκειμένου να παραμείνει υψηλή η τιμή του, το Detroit δεν το είχε δει κανείς να "έρχεται".
Δεύτερον, διότι η διαπραγμάτευση κράτησε τόσο πολύ, αφήνοντας ένα μεγάλο όνομα να κινείται ελεύθερο για μήνες, σε σημείο που κάποιοι αναλυτές να αναρωτιούνται αν θα υπέγραφε πριν την έναρξη του Spring Training.

Ο χορός των Γιγάντων

Όπως σας έγραψα ήδη συνήθως προσέρχεται στο γήπεδο με παπιγιόν
Χαίρομαι που πρόλαβα να σας γράψω πριν απο μερικές ημέρες τον πραγματικό τρόπο που σκέφτονται οι ομάδες όταν τα πράγματα πλησιάζουν στην διαιτησία με έναν παίκτη τους. Εκείνο το κείμενο για τον Tim Lincecum το χάρηκα πάρα πολύ. Όπως βέβαια και χάρηκα και την υπογραφή που έριξε ο κορυφαίος Pitcher με τους San Francisco Giants, για τα επόμενα δύο χρόνια. Το "Φρικιό" το 2012 και το 2013 θα βγάλει 40,5 εκατομμύρια, δηλαδή 20,25 το χρόνο, ένα ποσό πολύ κοντά σε εκείνο που ο ίδιος επιθυμούσε, που ήταν 21 εκατομμύρια.
Νομίζω λοιπόν ότι ο μικρός τα κατάφερε και μάλιστα πολύ καλά, καθώς οι Γίγαντες του είχαν προτείνει 17 εκατομμύρια, ενώ το μέσο σημείο συνάντησης που κατά πάσα πιθανότητα θα κατέληγε η συμφωνία -αν έφτανε να την εξετάσει διαιτητής- ήταν τα 19,25 εκατομμύρια. Άρα, οχι μόνο τους απέσπασε ένα παραπάνω εκατομμύριο, αλλά πήρε και αύξηση προερχόμενος από τη χειρότερη χρονιά της επαγγελματικής του καριέρας.
Επιπλέον, αυτά τα δύο χρόνια καλύπτουν τον Timmy μέχρι να γίνει Free Agent το 2014, οπότε θα διεκδικήσει "τα μισθά του" στην ελεύθερη αγορά (αν και πιστεύω ότι δεν θα φύγει από τον "κόλπο")
Έτσι, ο Lincecum τα πήρε όλα, απορρίπτοντας μάλιστα μία πρόταση για 5ετές συμβόλαιο 100 εκατομμυρίων που θα τον κατέβαζε στα 20 εκατομμύρια, ενώ τώρα είναι ο τέταρτος πιο ακριβοπληρωμένος pitcher πίσω από τους Sabathia, Lee και Johan Santana που παίρνουν περίπου 22.9 εκατομμύρια δολάρια.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Η υπόθεση Lincecum: Ένα γαργαλιστικό πάρε - δώσε

Ήθελα εδώ και καιρό να σας γράψω κάτι για τους Giants, τους οποίους υποστηρίζω φανατικά, όμως σε αυτές τις off season ειδήσεις τους έχω αφήσει λίγο πίσω. Τα πράγματα λοιπόν πάνε αρκετά καλά, καθώς η ομάδα βρέθηκε φέτος να πρέπει να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων 13 παίκτες που χρειάζονταν ανανέωση συμβολαίου και ήταν πολύ πιθανό να καταλήξουν στη διαιτησία για να κλείσουν τη συμφωνία. Μέχρι τώρα τα κατάφεραν με τους 11 εξ’ αυτών και μάλιστα έκλεισαν το μέτωπο με τον Pablo Sandoval, που υπέγραψε 3ετή συμφωνία και θα πάρει 17,15 εκατομμύρια δολάρια, αλλά και με τον Sergio Romo, έναν από τους καλύτερους setup pitchers της χρονιάς, ο οποίος μάλιστα πήρε αύξηση αποδοχών κατά 251%!!!

Τωρα λοιπόν μένουν άλλοι δύο: ο Matt Cain και ο Tim Lincecum. Το κείμενο λοιπόν που θα σας παραθέσω αφορά τον δεύτερο, το μεγάλο αστέρι των Giants και είναι η απόλυτη μετάφραση ενός άριστου report του Anthony Castrovince που διάβασα πρόσφτατα. Απολαύστε το.




Πολλοί τον λένε "φρικιό". Μερικές φορές φοράει και παπιγιόν



Η υπόθεση Lincecum: Ένα γαργαλιστικό πάρε - δώσε

Οι Giants και οι εκπρόσωποι του Tim Lincecum βρέθηκαν σε μία αίθουσα συσκέψεων πριν από δύο χρόνια. Η πόρτα επρόκειτο να κλειδώσει και ένας ανεξάρτητος διαιτητής ήταν έτοιμος να ακούσει τα επιχειρήματα που θα καθόριζαν ποια είναι η αξία του παίκτη το 2010. Μερικά λεπτά πριν ξεκινήσει η διαδικασία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και σύντομα υπήρξε συμφωνία χωρίς να χρειαστεί να εμπλακεί ο διαιτητής. Δύο χρόνια συμβόλαιο για 23 εκατομμύρια. Έτσι, καθώς η ομάδα κέρδισε το Παγκόσμιο του 2010 και ο παίκτης ολοκληρωσε τη χρονιά μέσα στην δεκάδα των υποψηφίων για το βραβείο Cy Young της National League, σίγουρα φαίνεται ότι τα χρήματα που κατέβαλαν οι Giants ξοδεύτηκαν σωστά.

Τώρα, ο Timmy και οι Giants είναι και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τα στοιχήματα δεν μπορούν πλέον να πάνε ψηλότερα. Όχι μόνο για την ομάδα και το «Φρικιό», αλλά και για τον κόσμο του Baseball που σίγουρα θα περιμένει με πολύ ενδιαφέρον την έκβαση της υπόθεσης.

Μέχρι τώρα θα έχετε πιθανότατα ακούσει ότι ο Lincecum προσέρχεται στη διαιτησία με αίτημα 21,5 εκατομμύρια και οι Giants με 17. Όπως και να έχει το ποσό θα είναι ρεκόρ για έναν παίκτη με λιγότερα από έξι χρόνια καριέρας. Μόνο ο Roger Clemens (22 εκατ. το 2005) έχει ζητήσει περισσότερα, όμως ήταν ήδη στο 21ο έτος της καριέρας του. Επίσης, καμία ομάδα δεν έχει προσφέρει τόσα σε μία υπόθεση διαιτησίας, όσα οι Giants στον Lincecum.
Όλα αυτά είναι μέρος μίας διαιτησίας μισθού που απλά έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη του αθλήματος -ειδικά στις μικρότερες ομάδες- παραπονιούνται ότι οι παίκτες που είναι υποψήφιοι για διαιτησία ροκανίζουν τα τελευταία χρόνια τους προϋπολογισμούς τους με πρωτόγρωρη ταχύτητα. Το σύστημα στηρίζεται σε συγκρίσημα συμβόλαια για παίκτες με ανάλογα στατιστικά, οπότε όταν τα νούμερα ανεβαίνουν για έναν παίκτη, ανεβαίνουν και για πολλούς άλλους. Αν τα 10 εκατομμύρια που πήρε ο Ryan Howard όταν κέρδισε την δική του υπόθεση με τους Phillies το 2008 (ο οποίος είχε μόλις δυο χρόνια στην μεγάλη κατηγορία) έφεραν μία εντυπωσιακή αύξηση στους μισθούς όλης της βιομηχανίας, φανταστείτε τί θα γίνει αν ο Lincecum κερδίσει την υπόθεση με τα 21,5 εκατομμύρια.

Υπολογίζοντας τώρα την προϊστορία των Giants σε αυτές τις περιπτώσεις (δεν έχουν αφήσει να φτάσει υπόθεση σε διαιτησία από το 2004) αλλά και την γενικότερη απέχθεια που δείχνουν όλες οι ομάδες για αυτή τη διαδικασία (Σύμφωνα με την Ένωση Παικτών της MLB το 90% των υποθέσεων συμφωνείται μακριά από τον διαιτητή) είναι εύκολο να καταλάβετε ότι μάλλον και εδώ θα υπάρξει ένας διακανονισμός μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Η ακρόαση από τον διαιτητή είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη διαδικασία και για τις δύο πλευρές, καθώς οι ομάδες θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικά στοιχεία των παικτών τους. Οπότε μάλλον πριν κλείσουν οι πόρτες της αίθουσας της ακρόασης οι Giants και ο Lincecum θα τα «βρουν» όχι μόνο για έναν χρόνο, αλλά θα συμφωνήσουν και για περισσότερα.

Η κατάσταση είναι ακανθώδης για τους Giants, καθώς ο Lincecum θέλει δύο πράγματα: Ή να τους πάρει πολλά, ή να πάει σπίτι του. Ήδη έχουν δει πολλές πληροφορίες το φως της δημοσιότητας που θέλουν τον Lincecum να είναι πρόθυμος να υπογράψει ένα συμβόλαιο ενός -ή το πολύ- δύο ετών, που θα τον καλύψει για τα υπόλοιπα χρόνια που μπορεί να υποβάλει αίτημα διαιτησίας. Οι Giants όμως θα μπορούσαν να σκεφτούν μακροπρόθεσμα, καθώς ο παίκτης δεν ενδιαφέρεται για ένα συμβόλαιο που βολεύει την ομάδα (4 ετών) καθώς θα του ροκανίσει δύο χρόνια από το δικαίωμά του να γίνει free agent (θα μπορεί να απελευθερωθεί το 2013). Τα δημοσιεύματα θέλουν τον παίκτη να ενδιαφέρεται για ένα συμβόλαιο 8 ετών περίπου.
Αν αυτά τα δημοσιεύματα είναι ακριβή, δεν μπορεί κανείς να αδικήσει τον Lincecum για τον τρόπο που σκέφτεται. Ούτε όμως μπορεί να αδικήσει και τους Giants που προσπαθούν να παρατείνουν το συμβόλαιο του άλλου καλού τους pitcher του Matt Cain, πριν είναι υποψήφιος για να μείνει ελεύθερος. Θέλουν δηλαδή να πετύχουν έναν ασφαλέστερο και πιο λογικό διαπραγματευτικό δρόμο.

Όλα αυτά λοιπόν μας οδηγούν στο εξής ερώτημα: Ποια ειναι η πραγματική αξία του Lincecum αυτή τη στιγμή;

Θα δώσουμε στον παίκτη το δίκιο ότι προσπαθεί να «πατήσει» στην εντυπωσιακή του καριέρα και να κεφαλαιοποιήσει όσα μπορεί από το σύστημα της διαιτησίας. Όπως και να έχει ο παίκτης μπορεί να κερδίσει πολλά, καθώς ο τραπεζικός του λογαρισμός σε κάθε περίπτωση θα βελτιωθεί. Ακόμα κι αν πάει στην ακρόαση και χάσει θα κερδίσει 17 εκατομμύρια στην έκτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία. Δεν είναι κι άσχημα...

Όπως κετέδειξε στην San Francisco Chronicle ο Henry Schulman, ο Lincecum μπορεί να εμφανίσει ένα καταπληκτικό στατιστικό: Πόσους pitcher γνωρίζετε που έχουν καταφέρει στα πρώτα τους πέντε χρόνια να παίξουν για 1000 innings, έχουν βγάλει 1100 ροπαλιστές strikeout και έχουν ERA καριέρας κάτω από 3,00;
Η απάντηση είναι «δύο». Τον Tom Seaver and Tim Lincecum. Και επιπλέον ο Lincecum έχει δύο Cy Young βραβεία, ενώ ο Seaver σε αυτή την περίοδο είχε ένα και απέκτεισε άλλα δύο μέχρι που ολοκλήρωσε την καριέρα του.
Αν λοιπόν σκεφτούμε τα πράγματα με αυτά τα δεδομένα τα 21 εκατομμύρια δεν ακούγονται και πολύ άσχημα...
Ο κάπως "περίεργος" τρόπος pitch του Lincecum

Με τον Lincecum όμως υπάρχουν και κάποιοι προβληματισμοί, κυρίως γύρω από τον αδύνατό του σωματότυπό του 1,75, αλλά και γύρω από την περίεργη κίνηση στο pitch που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται πόσο θα κρατήσει τις επιδόσεις του; Ήδη άλλωστε οι Giants έχουν προχωρήσει σε λεπτομερέστατη καταγραφή των στατιστικών του νεαρού pitcher στις δύο προηγούμενες σεζόν και αναρωτιούνται μήπως η πορεία του έχει πάρει τον κατήφορο. Από το 2009 τα strike out που σημειώνει ανά 9 innings έχουν πέσει από τα 10,42 στα 9,79 και στα 9,12, ενώ τα walks ανά 9 innings έχουν αυξηθεί από το 2,72 στο 3,22 και το 3,57.
Επίσης προβληματίζονται και με την ταχύτητα του fastball. Στην πρώτη χρονιά που ο Lincecum έλαβε το βραβείο Cy Youn, το 2008, η μέση ταχύτητα ήταν 94,1 μίλια. Το 2009 ήταν 92,4, και το 2010 91,3. Πέρυσι, η ταχύτητά του fastball αυξήθηκε στο 92,3, αλλά μειώθηκε η συχνότητα επιλογής αυτού του pitch στο 52,9%, αυξάνοντας αναλόγως τα changeups και τα sliders.
Αυτά τα επιχειρήματα ο Lincecum μπορεί εύκολα να τα αντικρούσει, λέγοντας ότι ήταν ο pitcher με την μικρότερη υποστήριξη πόντων από την επίθεση σε όλη την MLB γι’ αυτό και σημείωσε 13 νίκες και 14 ήττες πέρυσι. Και θα έχει δίκιο, καθώς οι Giants με αυτόν στο mount δεν σημείωσαν κανέναν πόντο σε επτά παιχνίδια, έναν σε έξι παιχνίδια, και δύο πόντους σε πέντε παιχνίδια. Από την άλλη οι Giants μπορούν να πουν ότι μειώθηκαν τα innings που αντέχει ο Lincecum, από τα 6,85 το 2008-09 στα 6,5 το 2010-11.

Επίσης οι Giants μπορούν να καταφύγουν και στα συγκριτικά επιχειρήματα με άλλους παίκτες. Για παράδειγμα, οι Phillies έκλεισαν την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνία με τον Cole Hamels για ένα χρόνο και 15 εκατομμύρια δολάρια. Ο Hamels είναι σχεδόν στην ίδια ηλικία με τον Lincecum (έγινε 28 τον Δεκέμβριο, ο Lincecum γίνεται 28 τον Ιούνιο) και έχει μόλις μία παραπάνω σεζόν στην MLB. Πέρυσι ο Hamels πέτυχε 14 νίκες και 9 ήττες με 2,79 ERA σε 216 innings, ενώ ο Lincecum πέτυχε 13 νίκες με 14 ήττες με 2,74 ERA σε 217 innings. Στα strikeouts, ο Lincecum ξεπέρασε τον Hamels 220 έναντι 194, όμως παρέδωσε σχεδόν τα διπλά walks (86 έναντι 44).
Επιπλέον, ακόμη και ο συμπαίκτης του Lincecum, ο Matt Cain τον ξεπέρασε στις δύο περασμένες χρονιές σε ERA (3,01 έναντι 3,08) σε WHIP (1,083 έναντι 1,239) και στη σχέση strikeouts με walk (2,87 έναντι 2,78) και ο Cain -αν δεν αλλάξει κάτι με το συμβόλαιό του- πρόκειται το 2012 να πάρει 15 εκατομμύρια.

Όχι ότι όλα τα παραπάνω μπορούν να μειώσουν το άστρο του Lincecum. Το αντίθετο. Όμως όταν τα πράγματα φτάνουν στη διαιτησία, τότε οι λεπτομέρειες αποκτούν μεγάλη σημασία και η συζήτηση κάποια στιγμή γίνεται πολύ σκληρή. Ιδίως όταν παίζονται 21,5 εκατομμύρια δολάρια.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι Giants θα πετύχουν κάποιας μορφής συμφωνία με τον Lincecum πριν έρθει η ώρα της διαιτησίας, όμως για πόσα χρόνια είναι έτοιμοι να υπογράψουν; Με δεδομένη την αδυναμία της επίθεση το 2011, θα κατανοούσε κανείς την πρόθεσή τους να κλειδώσουν τους καλούς pitcher του rotation τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο έτσι ώστε να επικεντρωθούν άνετα στους επιθετικούς. Από την άλλη, καθώς οι υποχρεώσεις αυξάνονται, θα είναι ενδιαφέρον να δει κανείς πως όλα τα στατιστικά που παρατέθηκαν εδώ θα επηρεάσουν την σεζόν του 2012.
Και φυσικά θα έχει πολυ μεγάλο ενδιαφέρουν να δούμε πόσα χρήματα θα πάρει τελικά ο Lincecum την χρονιά που ξεκινά.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Everything for Yu

Ο Yu Darvish είναι το νέο απόκτιμα των Texas Rangers, ο οποίος θα πάρει μία θέση στο starting rottation της ομάδας. Η μετεγγραφή του Yu στις ΗΠΑ δεν ήταν καθόλου φτηνή διαδικασία, καθώς οι Rangers αρχικά πλήρωσαν στην ομάδα του Darvish -την Hokkaido Nippon-Ham Fighter (αν σας θυμίζει ζαμπόν και εμένα το ίδιο) 51,7 εκατομμύρια δολάρια. Με αυτά τα χρήματα (που ορίστηκαν σε δημοπρασία) απλά απέκτησαν το δικαίωμα να διαπραγματευτούν μαζί του, κάτι που έκαναν και οι Red Sox το 2006 για να διαπραγματευτούν με τον Daisuke Matsuzaka, πληρώνοντας 51,1 εκατομμύρια. Τα ποσά είναι τρομακτικά για τα Ιαπωνικά δεδομένα. Φανταστείτε ότι 50 εκατομμύρια είναι δύο με τρεις φορές όλο το payroll μίας Ιαπωνικής ομάδας.
Ο Yu λοιπόν ήρθε στην Αμερική υπογράφοντας ένα συμβόλαιο 60 εκατομμυρίων δολαρίων για έξι χρόνια, ενώ ο Matsuzaka είχε υπογράψει για 52 εκατομμύρια για το ίδιο διάστημα. Θα μου πείτε γιατί συγκρίνω τους δύο παίκτες; Ο λόγος είναι προφανής, καθώς είναι πολύ κοντά τα νούμερά τους και αυτή τη στιγμή είναι οι μόνοι starting pitchers που παίζουν στην MLB και έχουν περάσει τον Ειρηνικό. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι μέχρι τώρα οι παίκτες που μεταπηδούσαν στην Αμερική -με εξαίρεση τον Ichiro Suzuki- δεν είχαν και πολύ μεγάλη επιτυχία και ιδίως οι staters, μετά από μία πρώτη καλή χρονιά, πολύ γρήγορα έχαναν την πρώιμη αίγλη τους.
Όχι ότι με αυτό θέλω να προκαταλάβω την πορεία του Yu στην MLB. Να σας πω την αλήθεια μου, αν τον πετύχω στο draft του Fantasy θα τον πάρω με κλειστά μάτια, θα έχω όμως πάντα τον προβληματισμό ότι τα νούμερα των pitcher που βλέπουμε στην Ιαπωνία είναι λίγο παραμορφωτικά, καθώς απέναντί τους στήνονται χαμηλότερου επιπέδου ροπαλιστές. Δηλαδή, ο Darvish έχει μία ταχύτητα μέσων 90 και μάλιστα σε πλήρεις σεζόν στην Ιαπωνία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ το 1,88 ERA και το 0,828 WHIP. Μάλιστα σε 232 innings, έχει σημειώσει 276 strikeouts και μόλις 36 walks. Δηλαδή μιλάμε για σούπερ κοντρόλ. Έχει και ένα καταπληκτικό slider και ένα περίεργο forkball που είναι σχεδόν αχτύπητα.
Εδώ όμως θα θέσω κάποιους προβληματισμούς, οι οποίοι φαίνεται ότι επηρέασαν τον Matsuzaka στην δική του πορεία στη Βοστώνη, μειώνοντας τα στατιστικά του από το 2,90 ERA που είχε το 2008 στο 5,30 το 2011 με πολλαπλούς τραυματισμούς, οι οποίοι κάποιοι είπαν ότι οφείλοντο στην πίεση που υπέβαλε το κορμί του στα πρώτα χρόνια της καριέρας του στην Ιαπωνία. Όχι ότι θα γίνει το ίδιο με τον Darvish, καθώς έρχεται σε μικρότερη ηλικία από τον Matsuzaka, αλλά θα τα παραθέσω.
  • Μία πολύ βασική διαφορά της Αμερικής και της Ιαπωνίας είναι ότι το παιχνίδι παίζεται σε ανοιχτά γήπεδα, ενώ στην Ιαπωνία σε κλειστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κατασκευάζονται διαφορετικά τα mounts, με διαφορετικό συνδιασμό χώματος και πυλού, καθώς δεν αντιμετωπίζουν τα στοιχεία της φύσης. Αυτό σημαίνει ότι και ο καιρός (και στην συγκεκριμένη περίπτωση, η ζέστη του Arlington) θα έχουν τη σημασία τους. 
  • Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι στην Ιαπωνία οι pitcher λόγω του προγράμματος έχουν 7 ημέρες ξεκούρασης, ενώ στην Αμερική έχουν τέσσερις και σπανιότερα πέντε. 
  • Το άλλο πολύ σημαντικό είναι ότι οι Ιάπωνες διδάσκονται στο pitch να κάνουν μία μικρή παύση καθώς κάνουν το wind-up. Η ιδέα στην Ιαπωνία είναι ότι έτσι επηρεάζεται (και στην ουσία μπερδεύεται) ο ρυθμός του batter, ο οποίος δεν ξέρει πόσα κλάσματα του δευτερολέπτου θα είναι αυτή η παύση στο delivery. Στην Αμερική όμως οι προπονητές θεωρούν την παύση αυτή άχρηστη και προσπαθούν να την αφαιρέσουν από τους pitcher τους, κάτι που φαίνεται ότι τους αλλάζει όλον τον τρόπο εκτέλεσης του pitch. Εδώ σας παραθέτω ένα παιχνίδι του Dice-K (έτσι τον έβγαλαν οι Αμερικάνοι, καθώς τους ήταν αδύνατον να που το Daisuke) όπου βλέπετε ότι έχει αποβάλει πλήρως την παύση.
 Επιπλέον παρακάτω θα βρειτε και ένα βίντεο με πλάνα του Darvish στα οποία φαίνεται η ελαφρά παύση που κάνει στο wind up όπου σηκώνει το γόνατο και τραβάει λίγο πιο πίσω το πέλμα του, αλλά και το μικρό tap που κάνει με τη μπάλα μέσα στο γάντι του. Εννοείται ότι παράλληλα βλέπετε και πως σπρώχνει με το δεξί του προς τα μπρος παίρνοντας όλη τη ορμή από το βάρος του μεταφέροντάς την στην μπάλα.

Αυτό που ελπίζω λοιπόν είναι τα προτερήματα του Yu να μην αλλάξουν στην Αμερική και να παραμείνει ένας εντυπωσιακός Pitcher όπως είναι σήμερα, καθώς πολλά πράγματα αλλάζουν μόλις ένας άνθρωπος εκτεθεί στο SHOW.

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Είναι φέτος η χρονιά τους; Μάλλον όχι

"As a Cubs fan, every year is the year" λέει μπροστά στην κάμερα μία φανατική οπαδός της ομάδας του Chicago που χρόνια τώρα έχουν το παρατσούκλι "The lovable loosers" κι όμως δεν το βάζουν κάτω. Γεμίζουν από το 1916 το δεύτερο παλιότερο γήπεδο της Αμερικής (το πρώτο είναι το Fenway Park των Red Sox από το 1912) και εξακολουθούν να περιμένουν μία καλή χρονιά που θα τους δόσει κάποιο τίτλο, καθώς ο μόνος τίτλος που έχουν αυτή τη στιγμή είναι εκείνος της μεγαλύτερης ξηρασία τίτλων στην ιστορία του διασυλογικού αθλητισμού.
Αυτά σας τα έχω ξαναγράψει, όμως με γαργάλισε να κάνω άλλον έναν απολογισμό των Cubs, ένα βίντεο που μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ, στο οποίο οι οπαδοί είχαν την ευκαιρία να πάρουν αυτόγραφα από τους παίκτες της ομάδας και να ακούσουν το νέο τους Διοικητικό απόκτημα, τον πασίγνωστο Theo Epstein, ο οποίος στην ηλικία των 28 έγινε ο νεότερος General Manager στην ιστορία του αθλήματος, και κέρδισε για τους Red Sox το πρώτο τους World Series μετά απο 86 χρόνια το 2004 και άλλο ένα σχεδόν καπάκι το 2007. Όλοι τώρα στο Σικάγο ελπίζουν ότι ο Theo (που σήμερα είναι 38 ετών) θα είναι θαυματουργός κάνοντας επιτέλους τις σημαίες με τα W που όλοι ανεμίζουν στο Wrigley Field, πολύ περισσότερες από εκείνες με τα L.
Πέρυσι η ομάδα είχε μόνο 71 νίκες και 91 ήττες.

Ας δούμε και κάποια άλλα νούμερα των Cubs


Ίδρυση: 1870 με το όνομα Chicago White Stockings
Εισδοχή στη National League: 1876
Εισδοχή στη Central Division: 1994
World Series:  2 (1907, 1908)
National League Pennants: 16 (Το τελευταίο το 1945, η χρονιά που έπεσε η βόμβα στη Χιροσίμα όπως λέει και το γνωστό τραγούδι του Steve Goodman "The Dying Cub Fan's Last Request)
Central Division Titles: 3 (2003, 2007, 2008)
East Division Titles: 2 (1984, 1989)
Wild Card: 1 (1998)

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Dodgers. Η μεταγραφή μίας ολόκληρης ομάδας

Το 2012, εκτός από τις αναμενόμενες κλασικές μετεγγραφές και παρατάσεις συμβολαίων παικτών και προπονητών, τις ανταλλαγές και τις μετακινήσεις από και προς τις μικρές κατηγορίες και τους Majors έχει και κάποιες άλλες κινήσεις, καθώς φέτος πρόκειται να αλλάξει χέρια μία ιστορική ομάδα, οι μεγάλοι εχθροι των Giants, οι Dodgers, ενώ επέκταση του συμβολαίου του με την MLB υπέγραψε και ο Επίτροπος του Baseball Bud Selig. Επίσης, την παραίτησή του υπέβαλε πριν καν συμπληρώσει χρόνο στη θέση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου των Operations της MLB, ο Joe Torre, ο οποίος σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες πρόκειται να εμπλακεί σε ένα επενδυτικό σχήμα με έναν μεγάλο κτηματομεσίτη, που έχει ως στόχο να αγοράσει τους Dodgers, των οποίων προπονητής ήταν ο Torre από το 2008 ως το 2010.

Ο μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης των Dodgers, Frank McCourt
Οι πληροφορίες γύρω από την πώληση της ομάδας του Los Angeles είναι πολύ συγκεχυμένες και κανείς δεν ξέρει τί είναι αλήθεια και τί ψέμματα. Για παράδειγμα πριν λίγο καιρό ακουγόταν ότι ο μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης τους Frank McCourt, είχε δεχθεί μία πρόταση μαμούθ για 1,3 δισ. δολάρια, όλα μετρητά, τα οποία προέρχονται από επενδυτές που συνδέονται με την Κινεζική Κυβέρνηση. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε, ενώ ήταν από την αρχή πολλοί εκείνοι που την χαρακτήριζαν ύποπτη, καθώς ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει πωληθεί ομάδα για τόσο μεγάλο ποσό. Οι Cubs το 2009 είχαν φτάσει τα 845 εκατομμύρια δολάρια, ενώ πέρυσι, το περιοδικό Forbes, σε μία αποτίμηση των Dodgers, τους είχε εκτιμήσει το πολύ στα 800 εκατομμύρια. Μάλιστα το ποσό αυτό σήμερα θεωρείται υψηλό, καθώς οι περιπέτειες του ιδιοκτήτη της ομάδας με την πρώην σύζυγό του και το ακριβότερο διαζύγιο της Καλιφόρνιας των 130 εκατ. δολαρίων, η διαμάχη με τον Bud Selig και φυσικά η μειωμένη απόδοση των παικτών που έφτασαν κάποια ημέρα να μην είναι σίγουρο αν θα πληρωθούν, είχε ως αποτέλεσμα την μειωμένη προσέλευση των φιλάθλων.
Το γήπεδο των Dodgers με το τεράστιο πάρκινγκ που το περιβάλλει


Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες, σε συνομιλίες με τον Frank McCourt βρίσκεται η οικογένεια του μακαρίτη ανηψιού του Wald Disney, Roy και ήδη οι λογιστές της επιχείρησης-όχημα που διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειας, έλέγχουν τα οικονομικά της ομάδας.

Άλλοι πιθανοί επενδυτές που έχουν ακουστεί να ετοιμάζονται να αποκτίσουν τους Dodgers, είναι:
  • Μία ομάδα επενδυτών που συμπεριλαμβάνει το πρώην αστέρι του NBA των Los Angeles Lakers, Magic Johnson και τον πρόεδρο των Washington Nationals Stan Kasten, ο οποίος στο παρελθόν είχε στην κατοχή του τους Atlanta Braves.
  • Μία ομάδα που σχετίζεται με τους Chicago White Sox και σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο παρουσιαστής Larry King. 
  • Μία ομάδα που συμπεριλαμβάνει τον πρώην Γενικό Διευθυντή των Dodgers Fred Claire και τον πρώην πρόεδρο των Oakland Athletics Andy Dolich.
  • Τον πρώην ιδιοκτήτη των Dodgers Petter O'Malley.
  • Τον ιδιοκτήτη των Dallas Mavericks Mark Cuban και κάποια ακόμα σχήματα με μικρότερη σημασία.
Σε κάθε περίπτωση η όλη ιστορία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου, καθώς τότε θα πρέπει να καταβάλει ο McCourt τα 131 εκατομμύρια στην πρώην του. Βέβαια αν τα πράγματα φτάσουν μέχρι εκεί, είναι απορίας άξιο πως θα καταφέρει η ομάδα να παρουσιάσει μία αξιόμαχη εικόνα στον πρώτο της επίσημο αγώνα που είναι στις 5 Απριλίου στο San Diego εναντίον των Padres.
Για να το πούμε πολύ απλά, η ομάδα έχει δύο αστέρια όλα κι όλα. Τον Mat Kemp, ο οποίος παρά τα προβλήματα της ομάδας του πέρυσι φέρθηκε λες και βρισκόταν μέσα σε μία Baseballική γυάλα. Χτυπούσε ότι ερχόταν προς το μέρος του κάνοντας ρεκόρ καριέρας σε πόντους, σε RBI σε Homerun και σε περπατήματα. Ανάλογη ήταν και η εικόνα του άλλου αστεριού, του pitcher Clayton Kershaw, ο οποίος πέτυχε ρεκόρ σε νίκες και ήττες, ρεκόρ σε innings piched, ρεκόρ σε strikeout και ρεκόρ σε WHIP. Άρα αν φανταστεί κανείς ότι με αυτούς τους δύο στα καλύτερά τους, η ομάδα βρέθηκε στην 3η θέση, το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορεί να πάει πιο ψηλά αν δεν έρθουν γρήγορα οι νέοι ιδιοκτήτες και δεν ανοίξουν τα πορτοφόλια τους για να φέρουν και νέους παίκτες. Διότι καλό είναι να αποκτάς μία ομάδα, κάτι όμως θα πρέπει να την κάνεις. Θα πρέπει λοιπόν να έρθουν γρήγορα νίκες, ώστε να επιστρέψει η καλή διάθεση στην ομάδα και μαζί με αυτή και οι φίλαθλοι.
Για να δούμε λοιπόν τί θα γίνει με την μεγαλύτερη μεταγραφή της χρονιάς. Την μεταγραφή μίας ολόκληρης ομάδας.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Γιατί λατρεύω το Baseball



Τί είναι αυτό το πράγμα με εμένα και το Baseball; Τί απίστευτη μονομανία είναι αυτή; Ξαναδιαβάστε το καλά αυτό: Μονομανία έγραψα, όχι τίποτε άλλο που σκέφτηκε το βρώμικο μυαλό σας.

Αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει να εντυπωσιάζει ακόμη κι εμένα, καθώς τις προηγούμενες εβδομάδες έβλεπα ένα καταπληκτικό Ντοκιμαντέρ, το "Baseball" του Ken Burns, για το οποίο ήδη σας έχω γράψει αρκετά πράγματα. Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ λοιπόν είδα και κατάλαβα γιατί οι Αμερικάνοι είναι τρελοί με το Baseball. Το έφτιαξαν μόνοι τους -εμπνευσμένοι βέβαια από άλλα παιχνίδια- και το ανέπτυξαν σε μία περίοδο που δεν υπήρχε τίποτε άλλο στην Αμερική. Ούτε αμερικάνικο ποδόσφαιρο, ούτε μπάσκετ και φυσικά ούτε το δικό μας ποδόσφαιρο.
Το Baseball όμως γιατί να λέει κάτι σε εμένα;
Γιατί "μιλάει" στην ψυχή μου;
Εγώ δεν έχω επαφές με την Αμερική, ή τέλος πάντων δεν είχα κατά την πορεία της ζωής μου με τέτοιον τρόπο ώστε να επηρεάζομαι, ασχέτως αν τώρα υπάρχουν συγγενείς μου εκεί. Και ποιός δεν έχει άλλωστε συγγενείς στην Αμερική.
Θέλω να πω ότι στην καθημερινότητά μου ως παιδί και ως έφηβος μεγάλωσα χωρίς Αμερικανικούς επηρεασμούς, αλλά και χωρίς ελληνικούς αθλητικούς επηρεασμούς. Ο πατέρας μου δεν ενδιαφερόταν ποτέ για τον αθλητισμό. Τώρα πια που μεγάλωσε πηγαίνει μεν στο γυμναστήριο και η φυσική του κατάσταση είναι άριστη, αλλά ποτέ δεν του καιγόταν καρφί για το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ κι έτσι στο σπίτι δεν παρακολουθούσαμε ποτέ αγώνες στην τηλεόραση, ούτε και πηγαίναμε στο γήπεδο, μία κατάσταση που άφησε ανεπηρέαστες τις αθλητικές επιλογές μου και κυρίως απελευθερωμένες από το ποδόσφαιρο. Για να πω την αλήθεια μου δεν θυμάμαι να παίζαμε ποτέ μπάλα μαζί. Μου συνέβει δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που γίνεται στην Αμερική με το Baseball, αλλά και με τους Έλληνες πατεράδες και το ποδόσφαιρο.
Έτσι, πάντα η αθλητική μου ενασχόληση ήταν εντελώς αντισυμβατική, με την μητέρα μου να έχει τον πρώτο ρόλο των επιλογών. Ως παιδί λοιπόν ξεκίνησα κολύμβηση που όμως γρήγορα εγκατέλειψα, καθώς τα αθλήματα που έχουν ως αντίπαλο το χρονόμετρο δεν με εμπνέουν. Αυτό δεν το ήξερα τότε φυσικά, αλλά το κατάλαβα στην πορεία. Στην έκτη δημοτικού λοιπόν άρχισα ιππασία στην οποία προχώρησα αρκετά, χωρίς όμως να γίνω ποτέ και κάτι ιδιαίτερο. Αυτό το άθλημα όμως παραμένει πολύ μεγάλη μου αγάπη, κυρίως λόγω της επαφής με το ζώο, κάτι που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο σπορ. Κάποια φορά όμως είχα ένα ατύχημα, χτύπησα την πλάτη μου σε ένα εμπόδιο σε μία άτσαλη πτώση κι έτσι σταμάτησα. Στη συνέχεια άρχισα να παίζω τένις, να κάνω σκι σε βουνό και θάλασσα και σερφ, ενώ στο σχολείο προτιμούσα το Βόλεϊ αντί του Μπάσκετ και του Ποδοσφαίρου. Τώρα που το σκέφτομαι, είναι μάλλον διότι το Βόλεϊ -όπως και το Baseball- δεν έχει στους κανόνες του αυτό το καταραμένο πράγμα που δεν αντέχω: το φάουλ.
Όχι ότι εμένα με πείραζε ποτέ το φάουλ. Τους άλλους πείραζε, διότι πολύ απλά τους τσάκιζα. Είχα μάλιστα και μία "Καλιτζακική" λογική με το φάουλ: "Πέρασε η μπάλα; εσύ π...στη δεν θα περάσεις". Αυτό σήμαινε τάκλιν στα πόδια του επιθετικού στο ποδόσφαιρο ασχέτως αν είχε ή όχι την μπάλα, ή προβολή του γονάτου στο μπάσκετ. Από το χώμα ή το παρκέ ο συμμαθητής μου φώναζε και έβριζε:  "θα μας σκοτώσεις ρε;" κι εγώ ατάραχος του έλεγα "ε, πήρες φάουλ τί άλλο θέλεις;" Επιθετικά από την άλλη δεν ήμουν καθόλου καλός, καθώς ήμουν κάκιστος χειριστής της μπάλας, είτε με τα πόδια, είτε με τα χέρια. Γι αυτό και δεν έμπαινα στην επίθεση.
Σε γενικές γραμμές όπως καταλάβατε σε αυτά τα ομαδικά αθλήματα δεν τα πήγαινα ποτέ καλά. Γι' αυτό και δεν γράφτηκα σε κάποιο σύλλογο. Όλα αυτά όμως άλλαξαν μόλις ανακάλυψα το Baseball!!!
Πώς έγινε αυτό; Αν δεν βαριέστε διαβάστε.

Οι ταινίες
Όπως όλοι μας λοιπόν, που χρόνια τώρα είμαστε θύματα του αμερικανικού πολιτιστικού ιμπεριαλισμού που γίνεται μέσα από το σινεμά, έτσι κι εγώ παρακολουθούσα για χρόνια ταινίες στις οποίες αρκετά συχνά περνούσαν πλάνα και ιστορίες με Baseball. Όποτε βρισκόταν κοντά μου η μάνα μου και καταλάβαινε ότι έβλεπα ταινία με Baseball ξεκινούσε τον εξάψαλμο για τους Αμερικάνους, τους οποίους θεωρεί κυρίως απαίδευτους κάφρους, δολοφόνους και γύφτους. "Πάλι αυτό το ηλίθιο παιχνίδι βλέπεις;" μου έλεγε. "Πάλι αυτό το ακαταλαβίστικο πράγμα που ξαφνικά όλοι τρέχουν χωρίς κανείς να καταλαβαίνει για ποιο λόγο;" Η αλήθεια είναι ότι εκείνη την εποχή δεν είχε άδικο, καθώς τότε ούτε και εγώ καταλάβαινα τί γινόταν στο Baseball. Σιγά - σιγά όμως, καθώς μεγάλωνα και  άρχιζα να απογαλακτίζομαι από τις απόψεις των γονιών μου, συνειδητοποίησα ότι το Baseball έχει πολύ σοβαρό ρόλο στην Αμερικανική κοινωνία. Αυτό μάλλον το κατάλαβα μέσα από τις σπουδές μου, καθώς στα 20 μου έγινα δεκτός στο Deree και τέσσερα χρόνια μετά πήρα πτυχίο στην Κοινωνιολογία.
Εδώ να σας προλάβω και να μην πείτε τίποτα του στιλ "Α νάτη η Αμερικανιά στη ζωή σου! Είσαι Derόπαιδο". Αυτό δεν έπαιξε κανένα ρόλο, καθώς στο Deree είχα ελάχιστη επαφή με τον αθλητισμό, κάνοντας μόνο μία αποτυχημένη προσπάθεια να εισχωρήσω στην ομάδα του Βόλεϊ. Και για να υπερθεματίσω, να σας πω ότι πολλά χρόνια μετά, όταν προσπάθησα ως απόφοιτος να ζητήσω την βοήθεια του Deree στη δημιουργία μίας ομάδας Baseball, βρήκα την πόρτα σφαλιστά κλειστή.
Το Deree όμως με έκανε να δω βαθύτερα στην κοινωνιολογική ουσία του Baseball. Έτσι, κάποια ημέρα που είχα πάλι τη μητέρα μου πάνω από το κεφάλι μου να με πρήζει για τα αμερικανάκια, της είπα ότι  κατά τη γνώμη μου το Baseball έχει πολύ βαθιές ρίζες την Αμερικανική κοινωνία και προσφέρει ένα θεμέλιο που λείπει από τη δική μας κοινωνία. Αυτό που μου έκανε εντύπωση στο Baseball ήταν η παράδοση, οι εμφανίσεις με τις αναχρονιστικές ζώνες και τα κουμπιά, με τα γράμματα στο στήθος, τα καπελάκια που υπάρχουν από το 1900 και παραμένουν αναπόσπαστο κομμάτι της εμφάνισης, και πολλά άλλα πράγματα που έμαθα στην πορεία ότι αποτελούν τον αναχρονιστικό κόσμο του Baseball, όπως τα Cracker Jack (ποπ κορν με φιστίκια) το Take me out to the Ball Game, τη στατιστική που κρατάει στοιχεία ακόμη από το 1890 και πάει λέγοντας.

Στην Αμερική
Κάπως έτσι (και χωρίς να έχω όλα αυτά στο μυαλό μου) βρέθηκα το 2001 στην Αμερική για πρώτη φορά. Επισκέφτηκα τον ξάδελφό μου στο San Francisco, εξού και η μετέπειτα αγάπη μου για τους Giants. Τότε λοιπόν, καθώς δεν είχα πολύ ύπνο τα βράδια λόγω του jetlag, για μία ώρα έβλεπα στην τηλεόραση το recap της ημέρας. Μία εκπομπή με τις καλύτερες φάσεις και την ανάλυση του πρωταθλήματος. Πολύ απλά θα σας πω ότι δεν καταλάβαινα τίποτα!!! Όμως, για έναν περίεργο λόγω αυτό που έβλεπα με μαγνήτιζε. Και για 15 ημέρες κάθε βράδυ δεν έχανα αυτή την εκπομπή. Μάλιστα κάποια στιγμή βρέθηκα με την τότε σύζυγο του ξάδελφού μου -την Debby- σε ένα αθλητικό κατάστημα και αγόρασα ως σουβενίρ ένα φτηνό γάντι και μία μπάλα του Baseball. Ήθελα να αγοράσω και ένα ρόπαλο, αλλά ήταν πολύ μεγάλο για τη βαλίτσα μου κι έτσι το άφησα.
Γυρίζοντας στην Ελλάδα το Baseball επανήλθε στην λανθάνουσα κατάσταση που είχε στο μυαλό μου πριν το ταξίδι και η μόνη μου επαφή με την Αμερική ήταν ειδησεογραφική μέσα από την πτώση των πύργων, καθώς η επιστροφή μου στην δουλειά έγινε τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου. Αυτό ίσως να είναι και η μεγαλύτερη ατυχία που έχω καταγράψει στην καριέρα μου ως δημοσιογράφος, διότι φαντάζομαι πόσο διαφορετική θα μπορούσε να ήταν η πορεία μου, αν οι πύργοι έπεφταν ενώ ήμουν στο San Francisco και τηλεφωνούσα από εκεί στον τότε διευθυντή μου Σταμάτη Μαλέλη και του έλεγα: "μην στείλεις κάποιον στη Νέα Υόρκη, παίρνω τρένο, ή αυτοκίνητο, ή αεροπλάνο μόλις ανοίξουν οι αιθέρες και θα πάω εγώ". Πιθανότατα θα είχε ανοίξει ένα παραθυράκι δίπλα από το logo του Alpha που θα με έδειχνε 24/7 ως τον πρώτο έλληνα ρεπόρτερ που βρέθηκε στο σημείο μηδέν.

Οι Ολυμπιακοί 


Τα χρόνια πέρασαν και φτάνουμε λίγους μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Καθώς κοίταζα το πρόγραμμα και τις τιμές των εισιτηρίων συνειδητοποίησα ότι δεν με ενδιέφερε να πάω να δω κανένα άθλημα εκτός του Baseball. Θα ήταν άλλωστε η μοναδική ευκαιρία να δω Baseball αξιώσεων στην Ελλάδα. Είπα λοιπόν στον εαυτό μου το εξής: "Θα πας να δεις έναν αγώνα. Αν βαρεθείς αυτό το άθλημα δεν είναι για σένα. Αν όμως δεν βαρεθείς..."
Όμως για να ήμουν δίκαιος απέναντι στο παιχνίδι, θα έπρεπε να μπορώ να καταλάβω τί γίνεται. Πώς θα πήγαινα; Έτσι; Ερήμην; Μία ημέρα λοιπόν κατέβασα από το site της MLB τους κανόνες του αθλήματος και άρχισα να τους διαβάζω. Παπάρια! Δεν καταλάβαινα τίποτα: Ένα κείμενο αφάνταστα τεχνικό, με δύσκολα Αγγλικά, με ακαταλαβίστικους όρους και πολύπλοκες περιγραφές καταστάσεων στο γήπεδο των οποίων δεν είχα την εικόνα.
Κάποια στιγμή βρήκα και ένα πολύ απλό παιχνιδάκι σε ένα site, στο οποίο η ιδέα είναι ότι βρίσκεσαι στο τελευταίο inning ενός ματς και επειδή χάνεις προσπαθείς να ανατρέψεις το σκορ. Αν θέλετε να παίξετε αυτό το παιχνιδάκι κάντε κλικ εδώ. Κατάλαβα πάρα πολλά πράγματα από αυτό το αστείο παιχνιδάκι. Στη συνέχεια κατέβασα και ένα preview του MVP Baseball 2004 της EA Sports, το οποίο είχε γαμάτα γραφικά και μπορούσες να παίξεις τρία innings ανάμεσα στους New York Yankees και τους Boston Red Sox. Σε εκείνο το παιχνίδι πρωτοήρθα σε επαφή με πραγματικούς παίκτες της MLB, όπως τον Mike Mussina παλαίμαχο παίκτη της Νέας Υόρκης και τον Jonny Damon, μεγάλο αστέρι τότε της Βοστόνης. Μάλιστα το παιχνιδάκι το έδειξα και σε έναν συνάδελφο, τον Σωτήρη Γιαγτζόγλου, έναν τρελό ΑΕΚτζή, ο οποίος παρά την μούρλα του με το ποδόσφαιρο κόλλησε σε τρελό βαθμό με το Baseball και παίζαμε κάθε μέρα πριν φύγουμε από το γραφείο. Τότε έμαθα τί θα πει foul ball και πόσες λεπτομέρειες υπάρχουν γύρω από αυτό, τι είναι το κλέψιμο της βάσης, το double play, το infield fly και διάφορα άλλα.
Έτσι, όταν άρχισαν οι Ολυμπιακοί αγώνες ήμουν έτοιμος. Ή τέλος πάντων έτσι νόμιζα. Τελικά αποδείχθηκε ότι είχα καταλάβει το παιχνίδι κατά 80% και είχα ακόμη πολλά κενά. Για παράδειγμα σε μία φάση ενός από τα δύο παιχνίδια που παρακολούθησα, ενώ η Εθνική μας είχε γεμάτες βάσεις με δύο άουτ, έγινε ένα χτύπημα στον Short των αντιπάλων, ο οποίος ξεκίνησε ένα double play. Εγώ λοιπόν, μαζί με σχεδόν όλο το υπόλοιπο γήπεδο φωνάζαμε και χειροκροτούσαμε για τον πόντο που έβαλε ο παίκτης που ήταν στην τρίτη βάση, αγνοώντας ότι όταν το double play επιτυγχάνεται σε πρώτο χρόνο το run δεν μετράει.
Τέλος πάντων, το πρώτο παιχνίδι που είδα στο γήπεδο που χτίσθηκε στο Ελληνικό (σήμερα σε αυτό παίζει ποδόσφαιρο ο Εθνικός) ήταν μεταξύ Ελλάδας και Κούβας, της μεγαλύτερης υπερδύναμης στο παγκόσμιο Baseball. Ναι, πάνω και από την Αμερική. Και ενώ γενικώς η Εθνική μας δεν τα πήγε καλά στους Ολυμπιακούς (κέρδισε μόνο την Ιταλία) στο παιχνίδι με την Κούβα στάθηκε πολύ καλά. Στο γήπεδο έφτασα με την τότε κοπέλα μου, έχοντας μαζί μου και το σουβενίρ γάντι που είχα αγοράσει από την Αμερική. Στον τελευταίο γύρο λοιπόν, χάναμε μόλις για έναν πόντο. Είχαμε δύο άουτ και έναν παίκτη στη δεύτερη βάση, που σημαίνει ότι με έναν καλό χτύπημα θα ισοφαρίζαμε και θα πηγαίναμε στην παράταση. Μετά λοιπόν από τρεις ώρες παιχνιδιού, όχι μόνο δεν είχα βαρεθεί το παιχνίδι, όχι μόνο δεν ήθελα να τελειώσει, αλλά συνέλαβα τον εαυτό μου να βρίσκομαι πάνω στην καρέκλα μου και να βρίζω με όλη τη δύναμη των πνευμόνων μου τον pitcher της Κούβας, ο οποίος επίτηδες για να χαλάσει το ρυθμό του ροπαλιστή μας είχε ανοίξει συζήτηση με τον διαιτητή διαφωνώντας τάχα με το count. Εγώ λοιπόν να χοροπηδάω βρίζοντας και η κοπελιά μου να με κοιτάει σαν εξωγήινο, καθώς δεν είχε τύχει να με ξαναδεί σε μία τέτοια κατάσταση. Τελικά το κόλπο του έμπειρου pitcher της Κούβας έπιασε και ο παίχτης μας βγήκε strikeout τελειώνοντας άδοξα την προσπάθεια. Φεύγοντας από το γήπεδο λέω στην κοπελιά μου "Θα ξαναπάρω εισιτήρια για μεθαύριο Ελλάδα-Ιαπωνία, έρχεσαι;" Μου απάντησε "ούτε να το σκέφτεσαι" κι έτσι τη χώρισα μόλις τελείωσαν οι Ολυμπιακοί. Όχι ότι ο λόγος ήταν το Baseball, αλλά συνέπεσε και έχει πλάκα να το συνδυάζω.
Τέλος πάντων, την άλλη μέρα ρώτησα τη μάνα μου αν θα ήθελε να έρθει μαζί μου. Μου απάντησε ναι. Θα ρωτήσετε βέβαια "μα καλά, η μάνα σου δεν ήταν που το έβριζε το Baseball;" Σωστή η απορία σας, όμως η μητέρα μου με αγαπά τόσο πολύ οπότε προκειμένου να είναι μαζί μου, κάνει πράγματα που δεν της αρέσουν απαραίτητα. Τρώει σούσι, παίζει μπόουλινγκ, δεν αποκλείεται να έρθει μαζί μου ακόμη και για πικ-νικ στον Κουρουπητό αν υποθέσουμε ότι αποφασίσω να κάνω κάτι τόσο τρελό.
Το δεύτερο παιχνίδι λοιπόν που είδα ήταν το Ελλάδα - Ιαπωνία. Με λίγα λόγια μας διέλυσαν.

Εδώ την εποχή που είχα αναλάβει καθήκοντα catcher. Δύσκολη περίοδος, καθώς μου έβγαιναν τα πόδια.
 Χωρίς όμως δεύτερη κουβέντα εγώ πλέον ήμουν απολύτως ερωτευμένος με το Baseball και αμέσως ξεκίνησα να ψάχνω τί γίνεται με το άθλημα στην Ελλάδα. Ανακάλυψα λοιπόν ότι υπήρχαν κάποιες ομάδες, οι οποίες μάλιστα λόγω της αναζωογόνησης του αθλήματος που έφεραν οι Ολυμπιακοί, αναβίωναν. Μία εξ' αυτών ήταν και η Ευρυάλη Γλυφάδας, τότε μία μικρή ομάδα Β' Εθνικής κατηγορίας. Μετά από κάποια τηλέφωνα κατέληξα ότι θα ήταν η καλύτερη περίπτωση για μένα, καθώς αν πήγαινα σε μία καλή ομάδα της Α' Εθνικής, μάλλον θα αργούσα να παίξω, διότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσω πολύ καλούς παίκτες, ενώ μία μικρή ομάδα φίλων (όπως αποδείχθηκε η Ευρυάλη) θα ήταν ό,τι έπρεπε. Πολύ γρήγορα λοιπόν, το Σεπτέμβριο του 2004, γράφτηκα στην ομάδα και ξεκίνησα τις προπονήσεις. Μάλιστα για τουλάχιστον δύο χρόνια χρησιμοποιούσα το σουβενίρ γάντι που είχα από το 2001.
Από τότε έχω αλλάξει πολλά γάντια, αρκετά ρόπαλα, περισσότερα παπούτσια, πάμπολλες κάλτσες και εξακολουθώ να έχω το Baseball σε ένα μοναδικό βάθρο μέσα στην ψυχή μου, προσπαθώντας και ελπίζοντας να μην βγει ποτέ από τη ζωή μου.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Καβάντζα Στοίχημα και το 2012

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας την σοβαρότερη είδηση που έχω αναρτήσει ποτέ, καθώς αφορά στην ύπαρξη αυτού καθ' εαυτού του blog.
Ο ΟΠΑΠ λοιπόν, μετά την περυσινή κουτσουρή αλλά πολύ πετυχημένη περίοδο στοιχηματισμού που ξεκίνησε τον Ιούλιο, αποφάσισε να συνεχίσει να έχει στο κουπόνι του το Αμερικάνικο Baseball. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, ο τζίρος του Baseball ήταν ιδιαιτέρως υψηλός για περιφεριακό παιχνίδι με φανατικούς οπαδούς, οι οποίοι μάλιστα πέτυχαν και πολύ υψηλά κέρδη. Έτσι φέτος, η περίοδος στοιχήματος θα ξεκινήσει κανονικά από την πρώτη ημέρα του πρωταθλήματος.
Δεν ξέρω αν ως "πρώτη ημέρα" θα θεωρηθούν τα δύο παιχνίδια των Mariners εναντίον των Athletics που θα γίνουν στις 28 και 29 Μαρτίου στο Τόκιο, πάντως ένα είναι σίγουρο: Τα συγκεκριμένα δύο παιχνίδια θα τα απολαύσουμε με τον ήλιο ψηλά, καθώς λόγω διαφοράς ώρας το πρώτο pitch θα γίνει στις 11:10 το πρωί ώρα Ελλάδος και όχι το μαύρο ξημέρωμα όπως γίνεται συνήθως με τα παιχνίδια στην Αμερική.
Πάντως επίσημα η σεζόν -και η δεύτερη χρονιά στοιχήματος Baseball- θα ξεκινήσει για τα καλά την Τετάρτη 4 Απριλίου με τον αγώνα Cardinals @ Marlins.
Και θα μου πείτε "καλά ρε Κωνσταντίνε, δεν θα μας κάνεις μία πρώτη πρόγνωση για τον αγώνα, έτσι για να μπούμε στο πνεύμα;"
Ενδεχομένως έτσι θα έπρεπε και πιθανότατα θα έβαζα αρκετά εύκολα μία νίκη στους μισητούς, μισητούς, μισητούς Cardinals, οι οποίοι ως Πρωταθλητές 2011 σίγουρα θα είχαν θεωρητικά κεκτημένη ταχύτητα και θα ήθελαν να ξεκινήσουν με νίκη τη χρονιά. Όταν όμως δεν έχεις καταφέρει να κρατήσεις στην ομάδα σου το τοπ όνομα του πρωταθλήματος, τον Albert Pujols που ήταν το πρόσωπο του franchise για δέκα χρόνια, όταν αυτό σημαίνει ότι το line up της ομάδας έχει γίνει άνω-κάτω καθώς η τρίτη θέση που για χρόνια τώρα ήταν καβατζωμένη από το μεγαλόκορμο πρωτοβασέο καταλαμβάνεται από κάποιον που τρέμει τη σύγκριση, όταν στον πάγκο κάθεται νέος προπονητής, ο Mike Matheny, που παίρνει τη σκυτάλη από τον Tony La Russa ο οποίος ήταν προπονητής για 17 χρόνια -από το 1996- και κέρδισε τρία National League Pennants και δύο World Series και όταν πάνω απ' όλα αυτά -ως κερασάκι στην τούρτα- οι Cardinals παίζουν εκτός έδρας, πως στο διάολο να πεις ότι θα κερδίσουν;
Άρα είναι νωρίς ακόμα.
Δεν ανησυχώ όμως, διότι έχουμε μπροστά μας το Spring Training για να δούμε τις ομάδες και την κατάστασή τους και από τον Απρίλιο θα έχουμε όλο τον καιρό να μιλάμε για Baseball μέσα από αυτό το blog, στοιχηματίζοντας σε 30 ομάδες που θα δώσουν 162 αγώνες μέσα σε 183 ημέρες. Και όλα αυτά μόλις σε 84 ημέρες. Λίγη υπομονή ακομα.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Mariano ξανά, ξανά και ξανά

Θα μου πείτε "γιατί πάλι είδηση από τους Yankees; χαθήκαν οι άλλες ομάδες;" Σωστό είναι αυτό, αλλά όπως και να το κάνουμε, οι μεγάλες ειδήσεις συνήθως έρχονται από τους μεγάλους παίκτες και οι μεγάλοι παίκτες, ως επί των πλείστων, πληρώνονται από μεγάλες ομάδες, επομένως, είναι κάπως λογικό να μην σας γράφω για τους Kansas City Royals...
-Ποιούς;
-Είδατε; ούτε που τους θυμάστε...
Σας γράφω λοιπόν για τους Yankees και ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια τους, τον Mariano Rivera, τον άνθρωπο που κατέχει το ρεκόρ με τα περισσότερα saves στην ιστορία της MLB. 603, με δεύτερο τον Trevor Hoffman με 601 και τον αμέσως επόμενο να έχει 478. Μιλάμε για χάσμα αμέτρητο.
Η είδηση λοιπόν αφορά την απόφαση του Mariano να συνεχίσει -παρά τα 42 του χρονια- να παίζει και για την σεζόν του 2012, μία ανακοίνωση που έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά την απόφαση ενός άλλου μεγάλου των Yankees, του Jorge Posada, να κρεμάσει το γάντι του.

Η μαγεία της ρίψης του πιο διάσημου cutter στην ιστορία του Baseball. Από τον μαέστρο Mariano Rivera

Το θέμα λοιπόν με τον παίκτη από τον Παναμά είναι ότι τα νούμερά του εμφανίζονται τόσο σταθερά και τόσο καλά που είναι δύσκολο κανείς να πιστεψει ότι παίζει επαγγελματικά εδώ και 17 συναπτά έτη. Ξεκίνησε το 1995 καθώς η ομάδα της Νέας Υόρκης υπέγραψε μαζί του συμβόλαιο για 2.000 δολάρια. Πόσα παίρνει σήμερα; 15 εκατομμύρια το χρόνο και το πρόσφατο διετές του συμβόλαιο των 30 εκατομμυρίων λήγει του χρόνου!
Ο Rivera λοιπόν -ή καλύτερα ο Mo, όπως είναι πιο γνωστός- θα συνεχίσει να ρίχνει το απίστευτο Cut Fastball του και το 2013, καθώς τα στατιστικά του σε μία σειρά από κατηγορίες πέρυσι ήταν καλύτερα από τον μέσο όρο της καριέρας του. Είναι σαν να ξανανιώνει και όταν ξανανιώνεις δεν σταματάς να παίζεις. Συνεχίζεις.
Τί θα πεί τώρα Cut Fastball, ή απλά Cutter; Πρόκειται για ένα πολύ μυστήριο pitch, το οποίο ενώ έχει υψηλή ταχύτητα (κάπου στα 93 με 95 μίλια την ώρα) στα τελευταία μέτρα χάνει απότομα και ξαφνικά λίγο ύψος. Έτσι, ενώ ο ροπαλιστής είναι σίγουρος ότι έχει το χτύπημα, όταν πια ξεκινήσει την κίνησή του προς την μπάλα, αυτή πέφτει 10 πόντους και περνάει ακριβώς κάτω από το ρόπαλο. Όλοι λοιπόν τον ρωτούν πως κρατάει τη μπάλα και πως την πετάει. Όπως θα δείτε και στο βίντεο που σας προτείνω (μόνο έτσι θα καταλάβετε τί κάνει ένα cutter) το grip είναι απλό, όπως για κάθε άλλο 4seam Fastball. Το θέμα όμως είναι τί κάνει το μπράτσο, ο καρπός, ο αντίχειρας, ο δείκτης, ο μέσος... Πολύ απλά δηλαδή, τί κάνει όλο το κορμί του Mo, που του επιτρέπει να έχει στο οπλοστάσιό του ένα pitch, όλοι να ξέρουν τί θα τους έρθει, αλλά να μην μπορούν να το χτυπήσουν.
Αυτή άλλωστε είναι και η ομορφιά του Baseball. Ο κάθε άνθρωπος πάνω στο mount είναι διαφορετικός. Πετάει την ίδια μπάλα από την ίδια απόσταση και το ίδιο βουναλάκι, τόσο διαφορετικά έτσι ώστε τελικά ο καθένας να είναι μοναδικός.Το θέμα βέβαια είναι ποιος είναι ο καλός...

Δείτει λοιπόν αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Mo στον Bob Costas (φυσικά και είναι ελληνικής καταγωγής) κάνοντας κλικ εδώ και προετοιμαστείτε γιατί σε λίγες εβδομάδες θα απολαμβάνουμε ξανά τον Mariano να πιτσάρει την πορεία του προς το Hall of Fame του Αμερικανικού Baseball.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Posada τέλος

Μετά από 15 χρόνια με την ριγέ στολή της Νέας Υόρκης, ο τρίτος μονιμότερος catcher των Yankees αποφάσισε να κρεμάσει το χοντροκομένο γάντι του. Ο Jorge Posada έπαιξε μαζί τους 1.574 παιχνίδια, με δεύτερο τον Yogi Berra (1.695 παιχνίδια) και πρώτο τον Bill Dickey (1.708 παιχνίδια). Επίσης είναι ο δεύτερος catcher σε home runs στην ιστορία των Yankees. Έχει πετύχει 275, ενώ ο Berra 306.
Το τελευταίο διάστημα ο Πορτορικανός παίκτης αμφιταλαντευόταν για το αν θα συνέχιζε την καριέρα του σε κάποια άλλη ομάδα, με δεδομένο ότι οι Yankees είχαν κάνει σαφές στον 40χρονο παίκτη, ότι δεν επρόκειτο να του ανανεώσουν το συμβόλαιο. Η τελευταία τους συμφωνία, η οποία είχε ολοκληρωθεί, ήταν τεταρτοετής και απέφερε στον παίκτη 52,4 εκατομμύρια δολάρια. Τον τελευταίο χρόνο ο Jorge είχε σταματήσει να παίζει πίσω από το home plate και είχε τοποθετηθεί στη θέση του Designated Hitter, στην οποία όμως δεν απέδιδε καλά και τελικά κάποια ημέρα ζήτησε από τον προπονητή του να τον βγάλει από το line up, όταν έφτασε να τον τοποθετεί στην 9η θέση. Όπως και να έχει 9η θέση και DH είναι ασύμβατα πράγματα και ολίγον προσβλητικά.
Έτσι, με δεδομένο ότι η καριέρα του στην μοναδική ομάδα της MLB με την οποία είχε παίξει, είχε φτάσει στο τέλος της, από την πρώτη Νοεμβρίου ο Posada είχε αρχίσει να προπονείται για την επόμενη σεζόν (κάτι που κάνει κάθε χρόνο ολόκληρη τη ζωή του) και είχε ανακοινώσει ότι περίπου 12 ομάδες είχαν καλέσει τον ατζέντη του να ρωτήσουν ποια είναι η κατάσταση του. Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν να υπάρχει μία σοβαρή πρόταση από τους Florida Marlins, και τον Jorge να την σκέφτεται σοβαρά, καθώς έχει ήδη κατασκευάσει ένα σπίτι στην περιοχή.
Τελικά όμως οι δηλώσεις του άλλαξαν: "Θα είμαι για πάντα ένας Yankee -είπε. Οι New York Yankees είναι για μένα δεύτερη οικογένεια" για να συμπληρώσει ότι πραγματικά δεν τον ικανοποιεί καθόλου η σκέψη ότι θα πρέπει να αρχίσει από την αρχή να μαθαίνει νέα σήματα, νέα συστήματα, νέες εντολές και νέο τρόπο παιχνιδιού. *
Ο Jorge Posada συγκρούεται στο "σπίτι" με τον catcher των αιωνίων αντιπάλων της Νέας Υόρκης, τον Jason Varitec των Boston Red Sox.
 Με την αποχώρησή του ο Jorge Posada, αναμένεται να αφοσιωθεί στο ίδρυμα που έχει δημιουργήσει το οποίο φέρει το όνομά του και είναι αφιερωμένο στην καταπολέμηση της κρανιοσυνόστωσης και στην υποστήριξη των οικογενειών των οποίων τα παιδιά τους πάσχουν από την νόσο, μία κατάσταση από την οποία διαγνώστηκε ότι πάσχει ο γιός του την δέκατη ημέρα της ζωής του.
Πρόκειται για μία διαταραχή που αφορά στο ανόμοιο και πρόωρο κλείσιμο κάποιας από τις ραφές του κρανίου του βρέφους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να επεκτείνει το μέγεθός του προς τις άλλες ραφές, που είναι ακόμη ανοικτές, οδηγώντας σε ανομοιόμορφο σχήμα κεφαλιού. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η πάθηση μπορεί να επιφέρει μεγάλη πίεση στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο λόγω στένωσης χώρου.


Η σούπερ τσοπεριά που κατασκεύασε η OCC για το ίδρυμα του Jorge Posada. Μόνο για φανατικούς του Baseball και των Harley!!!
Ο Jorge κάθε χρόνο από το 1999 που γενήθηκε ο γιός του, διοργανώνει μία ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για το ίδρυμα. Σε μία από αυτές, το 2009 η κεντρική εκδήλωση ήταν μία δημοπρασία κατά την οποία πωλήθηκε μία καταπληκτική μοτοσυκέτα (αυτή είναι η δεύτερη μου αγάπη, οι Harley, γι αυτό αναφέρομαι στο γεγονός) την οποία κατασκεύασε η Orange County Choppers. Το ποσό που συγκεντρώθηκε δεν κατάφερα να το βρω, αλλά νομίζω ότι δεν έχει και σημασία.

*Αυτές ήταν και οι δικαιολογίες που προέβαλε και σε εμένα, όταν του ζήτησα να έρθει να παίξει για την Ευρυάλη, με σημαντικότερο επιχείρημα μου ότι ταιριάζει τέλεια στο ηλικιακό μας προφίλ :-)

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Zambrano τζάμπα

Πραγματικά τζάμπα για τα δεδομένα του επαγγελματικού Baseball, οι Marlins έβαλαν στο roster τους ένα μεγάλο όνομα. Ο λόγος για τον Carlos Zambrano, ο οποίος στην ουσία τέθηκε εκτός των Cubs πέρυσι, στις 12 Αυγούστου. Εκείνη την ημέρα, ο Big Z δεν τα πήγαινε καθόλου καλά απέναντι στους Braves. Είχε παραχωρήσει 5 Homeruns και μάλιστα μετά το πρώτο Homerun του Ugla, στο δεύτερό του atbat τον πέτυχε στο μπούτι. Έτσι, όταν πίτσαρε δύο balls, τα οποία πήγαιναν κατευθείαν πάνω στον Chipper Jones, ο διαιτητής χωρίς να το σκεφτεί καθόλου τον απέβαλε. Όσοι με διαβάζετε θα θυμάστε ότι στο Baseball οι διαιτητές (και οι τέσσερις του παιχνιδιού) μπορούν να αποβάλουν έναν παίκτη ή τον προπονητή χωρίς να υπάρχει προειδοποίηση. Τέλος πάντων στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο Carlos δεν ειπε κουβέντα και πήγε στον πάγκο.
Αν θέλετε να δειτε το σχετικό βίντεο κάντε κλικ εδώ.

Στη συνέχεια όμως ο Βενεζουελάνος pitcher έκανε κάτι εντελώς αψηχολόγητο, πήγε στα αποδητήρια (οι Cubs έπαιζαν εκτός έδρας) μάζεψε τα πράγματά του, έφυγε και στη συνέχεια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση. Οι Cubs έπεσαν από τα σύνεφα, αλλά απαγόρευσαν στον παίκτη τους να ξαναπαίξει για το υπόλοιπο της χρονιάς.


Έτσι, τώρα τον στέλνουν στους Marlins, και παίρνουν στη θέση του έναν rookie τον Chris Volstad. Η αξία του Vosltad υπολογίζεται στα 2,5 εκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει ότι οι Cubs θα πρέπει να πληρώσουν το υπόλοιπο μέχρι τα 18 εκατομμυρια δολάρια που ορίζει το συμβόλαιο του Zambrano για να παίξει στο 2012. Τόσο πολύ ενοχλήθηκαν οι Cubs που προτίμησαν να πληρώνουν έναν παιχταρά για να παίξει σε άλλη ομάδα αρκεί να μη βλέπουν τη φάτσα του.
Από την άλλη οι Marlins όχι μονο λαμβάνουν ένα πολύ καλό χέρι, αλλά και ένα πολύ καλό ρόπαλο, με περυσινό average ,348 και καριέρας ,241 και μάλιστα 23 homeruns. Είναι χαρακτηριστικό ότι μου έχει τύχει να δω παιχνίδι όπου ο Biz Z έπεισε τον προπονητή του να τον βάλει pinch hitter στο τελευταίο out, προκειμένου οι Cubs να γυρίσουν το παιχνίδι. Βγήκε strikeout αλλά αυτό λίγη σημασία έχει.

Επιπροσθέτως, στους Marlins θα βρεθεί να παίζει κάτω από της οδηγίες του Ozzie Guillen, με τον οποίο εκτός από συμπατριώτες είναι και πάρα πολύ καλοί φίλοι. Μάλλον μία δεύτερη καριέρα ξεκινά για τον Zambrano.
Από την άλλη δεν ξέρω αν η κίνηση θα βοηθήσει τους Cubs να καταφέρουν αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο. Να κερδίσουν επιτέλους το πρωτάθλημα της National League (έχουν να το πάρουν από το 1945) ή το World Series - έχουν να το κατακτήσουν από το1908, 104 χρόνια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη "ξηρασία" τίτλων στην ιστορία του αθλητισμού.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Καλη Χρονιά... Πριγκιπική

Φίλοι του Baseball ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Δεν μας μένει πολύ. Μόλις 92 ημέρες για να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα του ωραιότερου ομαδικού αθλήματος που συνέλαβε ποτέ το ανθρώπινο μυαλό.

Και πριν από αυτό θα έχουν αρχίσει στις 2 Μαρτίου και τα φιλικά προετοιμασίας, οπότε θα έχουμε μία ευκαιρία για να πάρουμε μία πρώτη γεύση της εικόνας των ομάδων που θα δούμε στο επίσημο πρωτάθλημα της MLB. Μέχρι τότε ο Χειμώνας έρχεται για να μας πλακώσει λίγο, αλλά δεν πειράζει, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις κινήσεις των ομάδων στη σκακιέρα των μεταγραφων και των ανταλλαγών.
Για την ώρα πάντως μετά την υπογραφή του Albert Pujols στους Los Angeles Angels, δεν έχει υπάρξει η δεύτερη μεγάλη μεταγραφική είδηση, η οποια φυσικά και θα αφορά μόλις ανακοινωθεί στον Prince Fielder. Πρόκειται για το παιδοβούβαλο των Milwakee Brewers, με ύψος 1,80 και βάρος 125 κιλά, ο οποίος στα 27 του, μετά από 7 χρόνια στους Ζυθοποιούς είναι Free Agent και εξακολουθεί να μην έχει βάλει κάπου την υπογραφή του.
Ο Prince βγάζει την μπλούζα του από το παντελόνι, αποκαλύπτοντας μερικά από τα 125 κιλά του.

Πάντως η πιο εντυπωσιακή είδηση για τον Fielder αφορά στην ομάδα που φαίνεται να είναι πιο κοντά στον πρωτοβασέο, ο οποίος ροπαλίζει με το αριστερό, αλλά πετάει με το δεξί. Πρόκειται για τους Nationals!!! Ακούσατε; Τους Nationals!!! Δηλαδή από όλες τις ομάδες που μπορεί να πάει και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα, ο Prince σκέφτεται να πάει σε εκείνη που καταλήγει σχεδόν κάθε χρόνο στην τελευταία θέση και έχει να δει winning season από τότε που δημιουργήθηκε, όταν κατέβηκε στην πρωτεύουσα της Αμερικής φεύγοντας από το Μοντρεαλ.
Βέβαια κάποιοι μπορεί να πουν ότι αν είναι να πάρει περισσότερα χρήματα εκεί, γιατί να μην παει. Εγώ θα έλεγα διότι προφανώς θα σκέφτεται ότι θα πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα roster που θα έχει ελπίδες για κάποια διάκριση, καθώς έτσι θα ξεκλειδώσουν διάφορες ρήτρες του συμβολαίου, ενώ σίγουρα θα "ξεκλειδώσουν" και τα διαφημιστικά συμβόλαια. Γιατί άλλο είναι να είσαι στους Nationals, και άλλο να είσαι στους Reds, τους Cubs, ή τους Mariners. Και μην πείτε καμιά εξυπνάδα για τους Cubs, όπως και να έχει έιναι αλλιώς, πως να το κάνουμε;
Από την άλλη όμώς υπάρχει και εκείνη η πιο ψαγμένη ανάγνωση που λέει ότι ο Fielder, έχει ως manager τον Scott Boras ο οποίος έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τους Nationals, δεν αποκλείεται όμως να χρησιμοποιεί αυτή την επαφή, έτσι ώστε να αυξήσει την αξία του παίκτη του, ο οποίος είναι ο κορυφαίος από τους 100 free agents που βρίσκονται ακόμα χωρίς συμβόλαιο στην αγορά. Και από αυτούς τους 100, οι 15 ανήκουν στον Boras. Άρα, μάλλον το μαγείραμα καλά κρατεί και μένει να δούμε αν θα καταφέρει ο πολυμήχανος μάνατζερ να ανεβάσει την αξία του Fielder και που θα τον εντάξει.