Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ένα ντοκυμαντέρ με τίτλο "Baseball"

Ένας νέος φίλος του Baseball και κοντοσυνάδελφος, καθώς έχει σπουδάσει αθλητική δημοσιογραφία, ο Κωνσταντίνος, μου έστειλε τις προηγούμενες ημέρες ένα mail, ζητώντας μου πληροφορίες για να μάθει να παίζει Baseball. Στο mail του μου ανέφερε πόσο πολύ μεγάλη εντύπωση του έκανε η ανακάλυψη κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ότι το Baseball αποτελεί το σημαντικότερο ίσως συνδετικό υλικό που συγκρατεί την κοινωνία της Αμερικής. Όπως μου εξήγησε όλα αυτά τα κατάλαβε όταν παρακολούθησε και τα 9 διώρα επεισόδια του ντοκυμαντέρ "Baseball" που έχει γυρίσει ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ken Burns. Μην αναρωτιέστε γιατί τα επεισόδια είναι εννέα. Ο δημιουργός τα ονόμασε -τί άλλο;- innings.
Εγώ όμως εντυπωσιάστηκα με την πληροφορία που μου έδωσε ο Κωνσταντίνος, καθώς δεν το γνώριζα αυτό το ντοκυμαντέρ. Τόσα χρόνια ασχολούμαι με αυτό το παιχνίδι κι όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχα "πέσει πάνω του". Κανείς δεν μου το είχε αναφέρει. Ούτε συμπαίκτες, ούτε προπονητές, ούτε παράγοντες, ούτε καν Αμερικανοί. Αμέσως το κατέβασα από ένα torrent. Και ήδη έχω ξεκινήσει να το βλέπω. Δεν πέρασαν δύο λεπτά και αμέσως έμαθα κάτι καινούριο. Πως πήραν το όνομά τους οι Dodgers. Είναι καταπληκτικό!!!
Dodge θα πει αποφεύγω. Ανέκαθεν (από πολύ μικρός) την θεωρούσα μία πολύ περίεργη λέξη καθώς την εβλεπα στα αυτοκίνητα. Αργότερα όταν έμαθα τί σημαίνει δεν μπορούσα να καταλάβω πως γίνεται να κάνεις ένα ρήμα brand name. Να που μπορείς. Αναλόγως όταν άρχισα να ασχολούμαι με το Baseball, αναρωτιώμουν με ποιά λογική ονομάζει κανείς μία ομάδα Baseball ως Dodgers. Dodger είναι ο αποφεύγων, αν και ως λέξη σπανίως χρησιμοποιείται στα ελληνικά. Δηλαδή αποφεύγων τί; Τί αποφεύγει κανείς στο Baseball; Την μπάλα; Δεν μπορούσα να το καταλάβω. Μέχρι χθες.
Οι Dodgers λοιπόν δημιουργήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα στο Brooklyn σε μία περίοδο που το κύριο μέσο μαζικής μεταφοράς ήταν τα τραμ, τα οποία κυκλοφορούσαν πάνω σε έναν πραγματικό λαβύρινθο από σιδηροτροχιές, με τους ανθρώπους να περπατούν και σχεδόν να τρέχουν ανάμεσά τους για να τα αποφύγουν. Νάτη λοιπόν η λέξη. Οι κάτοικοι του Brooklyn τότε λέγονταν Trolley Dodgers. Έτσι ονομάστηκε και η ομάδα τους. Φυσικά το Trolley χάθηκε ταχύτατα και έτσι οι Dodgers έγιναν μία από τις παλαιότερες ομάδες που εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα σε αυτή την υπέροχη ιστορία αυτού του καταπληκτικού αθλήματος που λέγεται Baseball.
Θα σας μεταφέρω και μία άλλη καταπληκτική τοποθέτηση που άκουσα σε αυτό το ντοκυμαντέρ. Ένας συγγραφέας, ο Gerald Early, είπε: Όταν στα επόμενα 2000 χρόνια οι ιστορικοί του μέλλοντος θα εξετάζουν τί προσέφερε η Αμερική στον πολιτισμό του κόσμου, τρία πράγματα θα αναγνωρίσουν ως πραγματικά καταπληκτικά και μοναδικά:
Το Σύνταγμά της
Την Jazz
Και το Baseball
Απίθανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου