Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Από ένα τραγούδι... Εθνικός Ύμνος


Εξακολουθώ κάθε ημέρα που παρακολουθώ το ντοκιμαντερ "Baseball" του Ken Burns, να εντυπωσιάζομαι με κάτι καινούριο. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχει και κάτι νέο που με κάνει να συνειδητοποιώ πόσο πραγματικά συνυφασμένο με την ιστορία της Αμερικής είναι αυτό το παιχνίδι.
Και θα μου πείτε "και τί μας το λες ρε μεγάλε; Χεστήκαμε!!!"
Σωστό είναι αυτό, καθώς αυτή μου η συνειδητοποίηση, μάλλον βάλει εναντίον της προσπάθειας μου να μαγνητίσω τους Έλληνες να ασχοληθούν με το Baseball, καθώς με αυτό που γράφω αποδεικνύω ότι το Baseball είναι η υπέρτατη Αμερικανιά και ορθά το γουστάρουν ελάχιστοι εκτός των ΗΠΑ.
Θα σας επαναλάβω όμως κάτι που έγραψα πριν μερικές ημέρες, ή αν θέλετε τρία post πριν:
Αν υποθέσουμε ότι το Baseball είναι εκείνη η κρυφή συγκολητική ουσία του τότε ανύπαρκτου Αμερικάνικου έθνους, αναλόγως εμείς έχουμε χάσει εδώ και χρόνια την συγκολητική μας ουσία. Γι' αυτό και βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση σήμερα, διότι δεν έχουμε ανακαλύψει το δικό μας Baseball.

Πάμε λοιπόν και σε αυτό το καταπληκτικό που με εντυπωσίασε σήμερα.
Τον Αμερικανικό ύμνο προφανώς όλοι τον ξέρετε. Και όπως ίσως φαντάζεστε σε κάθε παιχνίδι Baseball πριν την έναρξή του ακούγεται και όλο το γήπεδο τον τραγουδά. Το φοβερά εντυπωσιακό λοιπόν είναι ότι το τραγούδι αυτό, το Star-Spangled Banner ορίστηκε ως ο Εθνικός Ύμνος των ΗΠΑ το 1931. Για πρώτη φορά όμως ακούστηκε δημόσια σε μεγάλο κοινό, χωρίς να είναι ο ύμνος της χώρας, στο 7ο inning του πρώτου παιχνιδιού του World Series του 1918. Από τότε όταν η μουσική φτάνει στο φινάλε και το ρεφραίν κορυφώνεται, οι οπαδοί χειροκροτούν και φωνάζουν, όπως ακριβώς έκαναν τότε, όταν το πρωτοάκουσαν και ξέσπασαν σε φωνές.

Το βρίσκω εντυπωσιακό. Ο μετέπειτα Εθνικός Ύμνος πρωτοακούστηκε σε έναν αγώνα Baseball και χρειάστηκε 13 χρόνια για να ανακυρηχθεί σε αυτό που είναι σήμερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου