Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Η Δομινικάνα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο Μουντιάλ του Baseball

Στα χέρια των Δομινικανών βρίσκεται από τα ξημερώματα  το βαρύτιμο τρόπαιο του World Baseball Classic, -καθώς επιβλήθηκαν με 0-3 επί των Πορτορικάνων- κάνοντας έτσι την Δομινικάνα την δεύτερη χώρα (μετά την Ιαπωνία που έχει κατακτήσει τις δύο πρώτες διοργανώσεις) που κερδίζει το επονομαζόμενο και "Μουντιάλ του Baseball", το οποίο διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Η Δομινικανή Δημοκρατία όμως πέτυχε κάτι ακόμη. Είναι η ομάδα που πέρασε τη διοργάνωση αήττητη κερδίζοντας και τα οκτώ παιχνίδια που έδωσε στο τουρνουά. Το βαρύ πυροβολικό των Δομινικάνων ήταν το εκπληκτικό pitching, τόσο από τους starters, όσο και από το bullpen το οποίο για 25 και 2/3 innings δεν έχει δεχθεί κανένα run.
Ο χαρακτηριστικός εορτασμός των Δομινικανών πάνω στο mount.
Εκτός όμως από την εκπληκτική ομάδα των Δομινικανών, οφείλω να πω ότι ο τελικός δεν κερδήθηκε μόνο από αυτούς, αλλά χάθηκε και με ένα τεράστιο λάθος των Πορτορικάνων.
Ένα μεγάλο λάθος στατηγικής στην αρχή του παιχνιδιού το οποίο αποφάσισε το προπονητικό team, αλλά πλήρωσαν -κυρίως ψυχολογικά- οι παίκτες.
Στο πρώτο inning, και ενώ ο πρώτος ροπαλιστής, ο Rejes είχε φτάσει στην τρίτη βάση, αποφασίσαν να κάνουν Intentional walk τον τρίτο ροπαλιστή Robinson Cano, για να αντιμετωπίσουν τον Encarnacion. Έλα ομως που ο Encarnacion έκανε το πρώτο του extra bases χτύπημα στο τουρνουά και έβαλε και τους δύο  δρομείς στο σπίτι. Έτσι, όχι μόνο δέχθηκαν τους δύο πόντους (που ήθελαν να αποφύγουν από πιθανό χτύπημα του Cano) αλλά κυρίως στάκισαν (οι προπονητές) την ψυχολογική κατάσταση (και όχι την ψυχολογία που είναι επιστήμη) του pitcher τους και όλης της ομάδας.
Με απλά λόγια: ΔΕΝ περπατάς στο πρώτο του at bat έναν παίκτη. Δες τον έστω μία φορά. Δες σε τί κατάσταση είναι βρε αδελφέ, γιατί μπορεί να τον βγάλεις έξω και αντιθέτως να είσαι εσύ εκείνος που του επιβάλεσαι ψυχολογικά. Αν τώρα τον φοβάσαι τόσο πολύ κάνε pitch around (βάλε δηλαδή τον pitcher να στείλει οριακά balls) κρατώντας τουλαχιστον τα προσχήματα. Με αυτή την κίνηση του όμως το Πορτο Ρίκο φάνηκε να αποδέχεται την κατώτερή θέση του και έτσι βρέθηκε να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Αυτό μπορεί να το δει κανείς και από το γεγονός ότι οι Πορτορικάνοι πέτυχαν μόλις τρία hits. Με τρία hits ομως παιχνίδι δεν κερδίζεται.

 Δείτε κάνοντας κλικ εδώ, το recap του παιχνιδιού

Σε κάθε περίπτωση οι Δομινικανοί είναι η ομάδα που απορεί κανείς πως δεν είχε καταφέρει ακόμη να κερδίσει το Τουρνουά. Είναι η ομάδα που τροφοδοτεί στο μεγαλύτερο μέρος τους τις ομάδες της MLB, ένα γεγονός που μπορεί να δικαιολογήσει εν μέρη για ποιο λόγο η Αμερική δεν καταφέρνει να φτάσει στα τελικά του WBC.
Σε κάθε περίπτωση, το φετινό τουρνουά ήταν εκπληκτικό, είχε ανατροπές, είχε αουτσάιντερ να γράφουν την δική τους ιστορία Σταχτοπούτας (όπως η Ιταλία) είχε πρόωρες αποχωρήσεις πολλά υποσχόμενων ομάδων (όπως η Βενεζουέλα αλλά και η Αμερική), είχε και ευρωπαϊκή ομάδα στο Final Four, τα είχε όλα.

Μπράβο στην Δομινικανή Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου