Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Η Δημοκρατία και το Baseball

Εξακολουθούμε να ζούμε πολύ ταραγμένες ημέρες. Ή καλύτερα θα έλεγα ακυβέρνητες ημέρες, καθώς για περισσότερη από μία εβδομάδα η χώρα είναι πλήρως ακέφαλη. Η Δημοκρατία όμως μην ξεχνάτε ότι δεν έχει αδιέξοδα και σίγουρα θα υπάρξει λύση. Μπορεί να μας κοστίσει λίγο παραπάνω, και να γίνουμε όλοι κατά πολύ φτωχότεροι, σίγουρα όμως θα βρεθεί λύση. Για όσους όμως βιάζεστε έχω να σας παραθέσω τα λόγια ενός Αμερικάνου συνάδελφου. Ταιριάζουν στην περίσταση.

"Το Baseball ταιριάζει στον χαρακτήρα ενός δημοκρατικού έθνους. Η Δημοκρατία κυβερνάται μέσα από την πειθώ, που σημαίνει ότι χρειάζεται υπομονή, που σημαίνει ότι ενέχει συμβιβασμό. Η Δημοκρατία είναι η αργή πολιτική της μισής φρατζόλας. Το Baseball είναι το παιχνίδι με το πρωτάθλημα με την μεγάλη διάρκεια, όπου μικρές και ασήμαντες διαφορές αποφασίζουν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. 
Στο Baseball μπορεί να πας στο γήπεδο και να μην ξέρεις αν θα κερδίσεις ή θα χάσεις. Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Οι οπαδοί ξέρουν πως όταν ξεκινά η σεζόν η καλύτερη ομάδα θα έχει χάσει το ένα τρίτο των παιχνιδιών και η χειρότερη θα έχει κερδίσει το ένα τρίτο των παιχνιδιών. Το θέμα είναι τί θα γίνει με το μεσαίο ένα τρίτο. Άρα είναι ένα παιχνίδι που δεν μπορεί να σου αρέσει αν η νίκη είναι το παν. 
Και έτσι ακριβώς είναι και η Δημοκρατία."




George Will
Δημοσιογράφος - Αρθρογράφος

2 σχόλια:

  1. Πολύ ψύχραιμο και τελικά ενθαρρυντικό και αισιόδοξο σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι μαγικό. Είναι λίγο αργό καθώς για την ώρα βρισκόμαστε στο 1910, οπότε δεν υπάρχει βίντεο, αλλά φωτογραφίες, όμως αυτά που λέει είναι καταπληκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή