Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Τί σημαίνουν τα σήματα στο Baseball

 Αν υπάρχει ένα πράγμα που λατρεύω στο Baseball είναι η "χορογραφία" του. Είναι όλες αυτές οι πολύ ξεχωριστές κινήσεις που του δίνουν αυτό το κάτι. Είναι ο ροπαλιστής που έρχεται προς το Batters box, συγκεντρώνεται ενώ χτυπάει το plate με το ρόπαλο, ή σκάβει το χώμα με τα παπούτσια του. Ο pitcher την ίδια στιγμή ανεβαίνει στο mount από αριστερά, γλύφει το χέρι του, το σκουπίζει στο παντελόνι του (αν δεν το κάνει είναι bulk) φτιάχνει το καπέλο του και κοιτάζει τον catcher. Μετά κάνει μία παύση έχοντας την μπάλα μέσα στο γάντι του και μαζί του κάνει παύση ολόκληρο το γήπεδο. Στη συνέχεια το γόνατο του ανεβαίνει μέχρι το στήθος, τα χέρια του ανέβαίνουν προς το καπέλο του και η μπάλα εκτοξεύεται από το χέρι του, ενώ την ίδια στιγμή οι συμπαίκτες του μέσα και έξω από το γήπεδο μασουνάλε συνεχώς ηλιόσπορους φτύνοντας τα τσόφλια από το στόμα τους.
Μέσα σε όλη αυτή την παράσταση, δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να λείψουν οι προπονητές και ο cathcer που δίνουν σήματα με τα δάχτυλα και τα χέρια. τους. Πολλοί είναι εκείνοι που με ρωτούν τί σημαίνουν όλες αυτές οι χειρονομίες, οπότε νομίζω ότι η off season περίοδος είναι μία ακόμη καλή ευκαιρία να σας αναλύσω μία ακόμη λεπτομέρεια αυτού του παιχνιδιού, που δεν βρίσκεται πουθενά αλλού και συμβάλει στη μαγεία του Baseball.

Τα σήματα των προπονητών
Όσοι παρακολουθείτε Baseball θα έχετε δει αυτά τα πολύπλοκα σήματα που δίνει κυρίως ο προπονητής της τρίτης βάσης, και σπανιότερα ο επικεφαλής προπονητής. Πρόκειται για εκείνα τα συνεχή ακουμπήματα, του καπέλου, της μύτης, του αφτιού, του στήθους, της ζώνης και ξανά της μύτης, του καπέλου, της μύτης, του αφτιού, του πιγουνιού, του στήθους και πάλι από την αρχή.
Πιθανότατα θα πιστεύετε ότι όλα αυτά σημαίνουν πολλά. Η αλήθεια είναι ότι σημαίνουν λίγα, όμως επειδή οι ομάδες της MLB είναι λίγες και παίζουν πολλά παιχνίδια καθημερινά μεταξύ τους, αυτό που έχει σημασία είναι μέσα στα πολλά σήματα να χαθεί από τους αντιπάλους που παρακολουθούνε στενά τα σήματα, η εντολή που δόθηκε. Συνήθως λοιπόν στα έξι με δέκα ακουμπήματα που κάνουν οι προπονητές ένα έχει σημασία, το οποίο μπορεί να ακολουθεί μετά από ένα ή δύο άλλα ακομπήματα, ή να είναι ένας συνδιασμός που μόνο αυτός σημαίνει κάτι. Για παράδειγμα, το Bunt μπορεί να είναι το πιάσιμο του αφτιού, όταν ακολουθεί το άγγιγμα της μύτης. Αν το πιάσιμο του αφτιού γίνει χωρίς να προηγηθεί η μύτη δεν συμβαίνει τίποτα. Μπορεί να είναι το άγγιγμα της ζώνης, όταν όμως έχει προηγηθεί τα άγγιγμα στο στήθος και έχουν μεσολαβήσει τρία άλλα αγγίγματα αλλού. Ή μπορεί να είναι το άγγιγμα στο καπέλο, όταν όμως μετά υπάρχει τρίψιμο στον βραχίονα. Οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι, ακριβώς για να μην μπορεί να τους καταλάβει ο αντίπαλος.

Θα ξεκινήσω με τα επιθετικά σήματα τα οποία δίνονται όταν υπάρχουν δρομείς στις βάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, οι εντολές που δίνονται κυρίως από τον προπονητή της τρίτης βάσης είναι τέσσερις:
Τίποτα: Όχι δεν τρελάθηκα. Πολλές φορές οι προπονητές δεν δίνουν τίποτα, καθώς δίνουν σήματα σε κάθε φάση. Αν έδιναν σήματα μόνο όταν αυτά είχαν νόημα, τότε οι αντίπαλοι θα περίμεναν να συμβεί κάτι. Έτσι, πολύ συχνά τα αγγίγματά τους δεν έχουν νόημα. Η μόνη στιγμή που δεν δίνουν σήματα οι προπονητές είναι όταν οι βάσεις είναι άδειες. Τότε τα πράγματα είναι απλά: Ο ροπαλιστής πρέπει να πετύχει την μπάλα. Το αν θα στοχεύσει στο opposite field (στα αριστερά για τον δεξιόχειρο, ή στα δεξιά για τον αριστερόχειρο) αυτό είναι κάτι που έχει συζητηθεί στο dugout και επομένως δεν χρειάζονται σήματα.
Επίσης ο προπονητής μπορεί να δώσει σήματα που δεν σημαίνουν τίποτα όταν στην προηγούμενη φάση έχουν δώσει κάποια εντολή, οπότε η εντολή παραμένει. Επιπλέον υπάρχει και ένα σήμα που ακυρώνει τις προηγούμενες εντολές οπότε οι επιθετικοί μένουν χωρίς κάποια ιδιαίτερη εντολή.

Bunt: Το Bunt είναι το απαλό χτύπημα της μπάλας με το ρόπαλο, έτσι ώστε η μπάλα να σκάσει ανάμεσα στον cathcer και τον pitcher, με στόχο να αναγκαστούν να απασχοληθούν οι αμυνόμενοι με τον δρομέα που πάει στην πρώτη βάση και να μην βγάλουν out τον δρομέα που πάει στη δεύτερη, ή στην τρίτη βάση, ή στο σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό οι δρομείς να γνωρίζουν ότι ο ροπαλιστής θα κάνει bunt, διότι τότε (και επειδή το bunt έχει αρκετές πιθανότητες να πετύχει) ξεκινούν να τρέχουν πολύ νωρίς προς την επόμενη βάση, ενώ αν δεν το γνωρίζουν θα καθυστερήσουν και μπορεί να βγουν out ή να γίνει και double play.
Επιπλέον είναι σημαντικό να μην καταλάβει (τουλάχιστον την πρώτη φορά) η άμυνα ότι θα γίνει bunt, διότι όταν είναι αδαείς, οι αμυντικοί παραμένουν σε κανονική αμυντική διάταξη. Αν όμως το καταλάβουν αλλάζουν βάθος, έρχονται "ρηχά", ο πρωτοβασέος και ο τριτοβασέος μπαίνουν μέσα προς το σπίτι, ο δευτεροβασέος πάει προς την πρώτη βάση και ο short καλύπτει τη δεύτερη ή την τρίτη, αναλόγως προς τα που θα πάει ο δρομέας.

Κλέψιμο: Το κλέψιμο γίνεται συνήθως από την πρώτη στη δεύτερη βάση, και είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο ροπαλιστής, ότι έχει δοθεί τέτοιο σήμα προς τον δρομέα, διότι τότε δεν κάνει προσπάθεια να χτυπήσει την μπάλα, ή ακόμη κι αν κάνει θα είναι εν γνώση του αποτυχημένη με στόχο να μπερδέψει τα μάτια του Cathcer. Και το κλέψιμο είναι πολύ σημαντικό να μην γίνει αντιληπτό από την άμυνα, διότι τότε ο pitcher και ο catcher συμφωνούν να κάνουν pitch out, δηλαδή, ο pitcher στέλνει ένα ball ψηλά και μακριά από τον ροπαλιστή, o cather έχει ήδη σηκωθεί στα πόδια του και έχει πάρει θέση για την πάσα στην δεύτερη βάση, οπότε κερδίζει πολύ χρόνο μετατρέποντας τον δρομέα σε sitting duck.

Hit n Run: Είναι η πιο δύσκολη από την εντολές, καθώς απαιτεί (εκτός από τον δρομέα που θα κλέψει) να χτυπηθεί η μπάλα από τον ροπαλιστή. Συνήθως επιλέγεται όταν στο plate είναι κάποιος που έχει πολύ καλό contact με στόχο να προχωρήσει ο δρομέας ακόμη και δύο βάσεις ή ακόμη και να σκοράρει. Αν δηλαδή κάποιος είναι στην πρώτη βάση, ξεκινήσει να τρέχει προς την δύο, γίνει το χτύπημα και η μπάλα πέσει, τότε ο δρομέας στρίβει φτάνει σίγουρα στην τρία και αν το χτύπημα είναι πολύ καλό σκοράρει κιόλας.

Αμυντικές εντολές
Οι αμυντικές εντολές είναι αρκετές και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιθετικές επιλογές των αντιπάλων (κλέψιμο, bunt, ή Hit n Run) σε συνδυασμό με το τί ροπαλιστής είναι πάνω στο plate (αριστερόχειρος ή δεξιόχειρος) αλλά και αν υπάρχουν και πόσοι δρομείς στις βάσεις. Έτσι, μπορεί όλο το outfield να πάει προς τα αριστερά ή τα δεξιά, αναλόγως το infield να κάνει shift ή ακόμη και extreeme shift με τους infielders να πηγαίνουν όλοι από τη μία πλευρά του διαμαντιού αφήνοντας από την άλλη μόνο τον πρωτοβασέο ή τον τριτοβασέο, μπορεί όλοι να αλλάξουν βάθος βγαίνοντας προς τα έξω, ή πηγαίνοντας προς τα μέσα, να κάτσουν σε double play depth, ή σε bunt depth. Όλες αυτές οι εντολές συνήθως δίνονται λεκτικά, όμως καμιά φορά μπορεί ο cather να πάρει τα σήματα από τον προπονητή και να τα μεταφέρει στην άμυνα, καθώς αποφασίζεται κάτι που δεν θέλει η άμυνα να γίνει κατανοητό από την επίθεση, έτσι ώστε να μην αλλάξουν τα σχέδια των επιθετικών.

Σήματα από τον Catcher ο οποίος εδώ έχει και βαμένα νύχια άσπρα για να φαίνονται καλύτερα, συνήθως στα βραδινά παιχνίδια
Τα σήματα του Catcher
Ο Catcher είναι ο βασικότερος παίκτης όσον αφορά τον συγχρονισμό των αμυντικών, καθώς είναι ο μόνος που βλέπει κατάφατσα τους συμπαίκτες του και παράλληλα είναι αρκετά κοντά στον πάγκο (στο dugout) αλλά και ο πιο κοντινός παίκτης προς τους ροπαλιστές, οπότε γνωρίζει τα χούγια τους, τις αδυναμίες τους και φυσικά τις ικανότητές τους. Έτσι, (όπως σας εξήγησα και παραπάνω) πολύ συχνά δίνει εντολές προς τους αμυντικούς, είτε φωνάζοντας, είτε δείχνοντας με σήματα τα οποία τις περισσότερες φορές είναι αγγίγματα με το γυμνό χέρι των γονάτων του στήθους και του κεφαλιού.
Από εκεί και πέρα στην βασική του λειτουργία ο cather δίνει τα σήματα προς τον pitcher. Είναι τα σήματα με τα δάχτυλα που έχουν δει όλοι να προηγούνται κάθε pitch και συνήθως (χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο) είναι τα εξής:
Δείκτης κάτω: Fastball
Δύο δάχτυλα: Curve
Τρία Δάχτυλα: Slider
Τέσσερα δάχτυλα: Change up

Εννοείται ότι αυτά είναι τα απλά σήματα, διότι υπάρχουν και άλλα σήματα για άλλα pitch (split finger, screwball, το αγαπημένο μου knuckleball κλπ), ενώ παράλληλα μπορεί να δωθεί το σημείο που θα στοχεύσει ο pitcher (πάνω, κάτω, δεξιά ή αριστερά) ή ακόμη να πει ο catcher στον pitcher ότι θα πρέπει να κάνει pick off σε μία βάση, καθώς ο αντίπαλος δρομέας παίρνει μεγάλο lead.

Ελπίζω ότι όλα αυτά που γράφω σας έλυσαν κάποιες απορίες και  να μην σας μπέρδεψαν περισσότερο, για να κάνω λοιπόν πιο ευχάριστη αυτή την ανάρτηση σας έχω βάλει ένα βιντεάκι από το Naked Gun με τον μακαρίτη Leslie Nilsen, στο οποίο βλέπουμε μία παρωδία των περισσότερων που σας γράφω σε αυτή την ανάρτηση με σήματα κάθε είδους.
Επ' αφορμή αυτού του βίντεο λοιπόν να μην ξεχάσω...

Τα σήματα των διαιτητών
Στο Baseball οι διαιτητές δεν έχουν σφυρίχτρα. Μεταδίδουν τις αποφάσεις τους στους παίκτες αλλά και sτο κοινό με κινήσεις και φωνή.
Οι βασικότερες κινήσεις τους είναι:
Play Ball: Στην αρχη του παιχνιδιού και κάθε φορά που το παιχνίδι ξαναξεκινά ο διαιτητής στο "σπίτι" δείχνει τον pitcher και λέει "Play Ball" οπότε η μπάλα είναι ζωντανή.
Foul Ball: Όταν η μπάλα βγαίνει από τα όρια του γηπέδου, ο διαιτητης σηκώνει ψηλά τα χέρια και φωνάζει "Foul Ball"
Fair Ball: Όταν η μπάλα είναι μέσα στο γήπεδο (και όταν συνήθως αυτό είναι οριακό) ο διαιτητής δείχνει προς την μέσα πλευρά του γηπέδου. Ας πούμε προς το mount για να το δώσω πιο σχηματικά.
Strike: Στο Strike ο διαιτητής βγάζει το χέρι του προς τα δεξιά και αναφωνεί Strike.
Ball: Στο Ball ο διαιτητής δεν κάνει καμία κίνηση αλλά απλώς λέει ball. Δεν είναι απαραίτητο να φωνάξει, αρκεί να τον ακούσει και ο pitcher.
Out: Το Out είναι μία κίνηση την οποία οι διαιτητές πολλές φορές φαίνεται να απολαμβάνουν. Μαζί με τη φωνή, είναι μία κίνηση της δεξιάς γροθιάς προς τα πάνω με τον αγκώνα λυγισμένο, αλλά πολλές φορές (ιδίως όταν ο επιθετικός βρίσκεται στο χώμα μετά από slide) οι διαιτητές κάνουν μία κίνηση λες και τον χτυπούν με την γροθιά τους. Αναλόγως και στο strikeout κάνουν μία κίνηση σαν να σκίζουν μία εφημερίδα, ή σαν να χτυπούν δύο μπουνιές κορακόρ.
Safe: Το Safe (εκτός από τη φωνή) καταδεικνύεται με το άνοιγμα των χεριών ίσια από την πρόταση στην έκταση. Μάλιστα για να δείξουν ότι είναι πολύ σίγουροι οι διαιτητές προτάσουν το ένα πόδι μπροστά και κάνουν αυτή την κίνηση διπλή.

4 σχόλια:

  1. Για να ειμαι ειλικρινης απο τοτε που αρχισα να παρακολουθω συστηματικα baseball προσπαθησα μελετωντας ασταματητα κανονες φασεις και περιπτωσεις που μπορει να συμβουν μεσα στο παιχνιδι, να εμπεδωσω τα βασικα στοιχεια του παιχνιδιου αρκετα καλα -Κωστα ειμαι μετριοφρων τι να κανουμε χαχαχα- , παρολα αυτα πρεπει να ομολογησω οτι η ... νοηματικη αυτη κινησιολογια των προπονητων εκτος του να με εντυπωσιασει ειχε παραμεινει ενα απο τα πραγματα που δυσκολευομουν να κατανοησω.....
    Με το post αυτο .. αρχικα με μπερδεψες αλλα τελικα μαλλον μου εδωσες να καταλαβω αρκετα πραγματα πανω στο θεμα.... σηματα και εντολες ....
    Φανταζομαι οτι καθε ομαδα εχει τα δικα της οποτε δεν ειναι αναγνωρισιμα σε ενα απλο τηλε-θεατη που παρακολουθει μερικα παιχνιδια τον χρονο ακομα και της ομαδας του......
    Οκ οσον αφορα τα σηματα του catcher και των διαιτητων αυτα ειναι σαφως πιο ευκολα αφου δεν κρυβουν αλλωστε και κατι.....
    ο catcher δειχνει στον Pitcher τι να ριξει και κανεις δεν τον βλεπει απο τους αντιπαλους - εχω ακουσει βεβαια για batter Που πηγε με κρυφη ματιά να δει το ειδος Pitch που θα του ερχοταν και τελικα ειδε το μπαλακι να προσγειωνεται πανω του .... για να μην του μπει ξανα τετοια ιδεα!!! χαχαχα-
    Ενω οι διαιτητες φυσικα και πρεπει να γινονται ευκολα αντιληπτοι για να μην υπαρχουν παρεξηγησεις....
    Επισης μετα απο αυτο το ποστ περιμενω να δω σηματολογια και στο επομενο ελληνικο πρωταθλημα απο την ομαδα της Ευρυαλης Κωστα.... (και δεν εννοω τις μουτζες που πεφτουν ποτε ποτε) χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά λες. Πριν από κάποια χρόνια είχαμε σήματα, τα οποία ομως γενικώς χάθηκαν από το ελληνικό πρωτάθλημα (και όχι μόνο από την Ευρυάλη). Θα τα επανεισάγω όμως.

      Διαγραφή