Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Πουλήθηκε το Field of Dreams




Την ταινία "Field of Dreams" είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι την γνωρίζετε, καθώς θεωρείται ως μία από τις καλύτερες στην Baseballική θεματολογία, ασχέτως του γεγονότος ότι χρειάζεται πολλές ιστορικές γνώσεις γύρω από το Άθλημα προκειμένου να την παρακολουθήσει κανείς σωστά. Και τί εννοώ: Η ιστορία της ταινίας αφορά έναν αγρότη της Άιοβα (τον παίζει φυσικά ο Κέβιν Κόστνερ) ο οποίος αποφασίζει να θυσιάσει ένα μεγάλο τμήμα του αγροκτήματός του στο οποίο μεγαλώνει καλαμπόκι, προκειμένου να φτιάξει ένα γήπεδο του Baseball. Ο λόγος που το κάνει αυτό είναι διότι τα βράδια ακούει φωνές που του λένε ότι αν φτιάξει το γήπεδο θα εμφανιστούν τα φαντάσματα του παρελθόντος, που ενεπλάκησαν άδικα στο σκάνδαλο "Black Sox" και αποζητούν μεταθάνατον δικαίωση. Η πιο γνωστή ατάκα λοιπόν είναι "If you build it they will come". Επιπλέον υπάρχουν και άλλα σημεία που θα πρέπει κανείς να γνωρίζει, όπως για παράδειγμα η απογοήτευση που δημιουργήθηκε στους οπαδούς των Dodgers όταν η ομάδα τους έφυγε από το Brooklyn και πήγε στην άλλη άκρη του κόσμου, στο Los Angeles. Αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν έχετε αυτό το υπόβαθρο (που είμαι σίγουρος ότι δεν το έχουν οι περισσότεροι απ' όσους έχουν δει την ταινία) δεν μπορείτε να καταλάβετε τίποτα - ή τέλος πάντων δεν μπορείτε να πιάσετε την ουσία της ταινίας και την ιδέα της νοσταλγικής αναβίωσης των παιδικων και εφηβικών χρόνων των ενήλικων αμερικάνων που είδαν την ταινία το 1989.
Εγώ από την πλευρά μου να πω ότι παρά το γεγονός ότι ξέρω πολλά για το σκάνδαλο αυτό, η ταινία δεν μου "μίλησε" καθώς χρειάζεται όντως να έχεις γαλουχηθεί με αυτό το θέμα για να σε αγγίξει το "Field of Dreams", το οποίο όμως είναι μία ποιοτική ταινία και προτάθηκε για τρία Όσκαρ: Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης ορίτζιναλ Μουσικής και Καλύτερης Ταινίας.

Αρκετά με την εισαγωγή, πάμε τώρα στην είδηση. Το Field of Dreams όντος υπάρχει και σήμερα. Το γήπεδο δημιουργήθηκε μέσα σε 4 ημέρες από την Universal πριν 24 χρόνια στη φάρμα του Don και της Becky Lancing και εξακολουθεί να λειτουργεί ως σημείο κινηματογραφικής ιστορίας και πολλοί είναι εκείνοι που το επισκέπτονται κλείνοντας μάλιστα και το γήπεδο για να παίξουν κάποιο φιλικό αγώνα.
Ολόκληρη η φάρμα λοιπόν φέτος πουλήθηκε με στόχο να δημιουργηθεί γύρω από το υπάρχων γήπεδο που περιβάλεται από καλαμπόκια, ένα τεράστιο συγκρότημα γηπέδων Baseball, 24 τον αριθμό -αν έχεις Θεό- και ένα σκεπαστό, προκειμένου να υπάρξει πιο δυναμική εμπορική εκμετάλευση του χώρου.
Προσωπικά θεωρώ ότι έτσι πρόκειται να υπάρξει καταστροφή της όλης περιοχής και θα διαλυθεί αυτό ακριβώς που είχε ως στόχο η ταινία, να δημιουργεί νοσταλγικά συναισθήματα σε όλους την είδαν και σε όσους επισκέπτονται τον χώρο, αλλά το τί σκέπτομαι εγώ μάλλον έχει μικρή σημασία.

8 σχόλια:

  1. Kωστα τα καταφερες (ευτυχως) να με βαλεις απο το μεσημερι που ειδα το ποστ σου να κατεβασω την ταινια και φυσικα να την (ξανα) δω
    δυστυχως δεν απεφυγα το λαθος να επιλεξω ελληνικους υποτιτλους που εχει φτιαξει καποιος ασχετος με το αθλημα - συνιστω μαλλον αν σκοπευεται να την δειτε να προτιμησετε αγγλικους -
    Την ταινια την ειχα δει και εγω μια δυο φορες παλαιοτερα στην τηλεοραση αλλα οποως πολυ σωστα λες και εσυ καποιος ασχετος με το αθλημα και την ιστορια του -οπως ημουν εγω τοτε- δεν καταλαβαινει και πολλα .....
    θα με συγχωρεσεις επισης που θα σε διορθωσω τοσο δα.... αφου αλλωστε μολις τελειωσα την ταινια και ειναι αποτυπωμενη ακομα στο κεφαλι μου....
    η ατακα ηταν if you built it he will come ....
    και ο Πρωταγωνιστης νομιζε οτι η φωνη εννουσε τον shoeless joe jackson (βασικο προσωπο στο σκανδαλο των black sox) ενω στην πραγματικοτητα αφορουσε τον πατερα του πρωταγωνιστη με τον οποιο ειχε κακες σχεσεις κτλ (δεν λεω αλλα για να μην χαλασω σε οποιον δεν εχει δει την ταινια και προκειται να το κανει)

    Τελος γελασα πολυ με μια ατακα οπου ο shoeless joe jackson λεει στον costner "βαρεθηκαμε τις προπονησεις και φεραμε και αλλους παικτες να παιξουν.. θελαν πολλοι διαλεξαμε μερικους απο τους καλυτερους αλλα ηταν τοσοι που τους βαλαμε και τραβηξαν κληρο (sticks λεει για την ακριβεια) ηθελε να ερθει και ο ty cobb αλλα εμεις μισουσαμε να παιζουμε μαζι του οταν ηταν ζωντανος οποτε τον βαλαμε και αυτον να τραβηξει κληρο και δεν τα καταφερε"
    Τigers Rules και στον αλλον κοσμο....χαχαχα.....

    Τωρα οσον αφορα την ειδηση της πωλησης ..... εχεις δικιο μαλλον οσον αφορα την διαλυση του νοηματος της υπαρξης του field of dreams (δηλαδη του να πας σε ενα μερος που θα σου φερει νοσταλγικες αναμνησεις) αν και ακομη και στην ταινια στην τελευταια σκηνη της τελικα βλεπουμε τον Costner οτι χρησιμοποιει το γηπεδο ως ενα μεσο -βαζοντας εισητηριο για τους αγωνες- για να γλυτωσει απο τα οικονομικα του προβληματα!!! - ασχετα αν υποτιθεται οτι οσοι ερθουν θα ξαναζησουν μια νοσταλγικη ονειρικη κατασταση για την οποια προθυμα θα πληρωσουν και οτι τελικα το αντιτιμο ειναι πολυ μικρο για αυτο που θα ζησουν-
    Που λοιπον το περιεργο στον κυνικο κοσμο που ζουμε να πουλιεται το γηπεδο αυτο και να σχεδιαζεται μια μαζικη κατασκευη.....


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως αντιλαμβάνεσαι Greek Pitcher, το κείμενο το έγραψα χθες στο γραφείο μου μόλις είδα την είδηση, οπότε δεν θυμόμουν ακριβώς την ατάκα. Στο site πάντως της ταινίας γράφει "If you build it they will come", ίσως εννοώντας τους πελάτες. Δεν αποκλείεται πάντως κι εγώ να το κατεβάσω, καθώς έχω καιρό να το δω. Ίσως τώρα που ανησυχώ ότι μπορεί κάποια στιγμή η Ελληνικό ΑΕ να μας πάρει τα γήπεδα, να είμαι πιο ευαίσθητος απέναντι στην ταινία.
      Όσο για τον Ty Cobb, φυσικά και δεν τον ήθελαν. Κανείς δεν τον ήθελε. Κανείς δεν πήγε στην κηδεία του όταν πέθανε, και γενικώς έπαιζε τόσο επιθετικά που ενοχλούσε τους πάντες.
      Όσο για τη βαρεμάρα των προπονήσεων μπορεί να έχουν δίκιο, αλλά χωρίς αυτές δεν γίνεται δουλειά. Ελπίζω να μην τις έχεις βαρεθεί ήδη. Και δυστυχώς μόλις σήμερα το πρωί άκουγα στον ΣΚΑΪ την κύρα Σούζη να λέει ότι το ΣΚ (και ιδίως την Κυριακή) ο καιρός θα είναι χάλια. Εγώ θα την βάλω την προπόνηση, και ο Θεός βοηθός.

      Διαγραφή
  2. Κωστα κοιτα δεν ξερω αν εννουσαν ....οτι δηλαδη θα ερθουν ο κοσμος και τα δολλαρια.... μαλλον στο site της ταινιας εγραψαν επιτηδες πληθυντικο εννοοντας τους black sox για να μην κανουν spoiler.....

    Αν την κατεβασεις παντως βαλε αγγλικους υποτιτλους οι ελληνικοι δεν αντεχονται........
    Επισης βρηκα στο imdb ενα δευτερο field of dreams γυρισμενο το 2011!!!!
    διαπιστωσα ομως (χαρη ενος σχολιου καποιου baseball fan που το ειδε) οτι δεν προκειται για sequel... (ευτυχως) αλλα για μια χιουμοριστικη ταινια μικρου μηκους που αφορα παικτες της NFL αυτη την φορα (ζωντανους ομως και μαλιστα παιζουν οι ιδιοι οι παικτες) αν καταλαβα καλα κανουν ενα περασμα και ο Costner με τον Liotta....

    Τελος εχω βρει ενα ωραιο ιταλικο site για το baseball που εχει βαλει μια δημοσκοπηση αναμεσα στους επισκεπτες του για τo ποιες ειναι οι καλυτερες ταινιες με θεμα το baseball και το Field of Dreams εινaι πρωτο με 18% με δευτερο το πολυ προσφατο και αρα λογικα Moneyball με 16% το οποιο ισοβαθμει με το Τhe Natural με τον Robert Redford και αυτο με 16..
    Επισης ειδα αλλες δυο ταινιες με πρωταγωνιστη τον Costner αλλα δεν μπορεσα να καταλαβω ποιες ειναι αφου οι αγαπημενοι Ιταλοι συνηθιζουν να αλλαζουν τους τιτλους στις ταινιες (το field of Dreams εγινε L uomo dei sogni δηλαδη ο ανθρωπος των ονειρων σε ελευθερη μεταφραση!!!!)

    Τωρα για την βαρεμαρα των προπονησεων εγψ προσωπικα δεν τις εχω βαρεθει.... ομως μαλλον αυτη την Κυριακη και ο καιρος καλος αν ειναι εγω δεν θα σας ακολουθησω γιατι θα ειμαι εκτος Αθηνων ....
    οσον αφορα τα γηπεδα του Ελληνικου... τι να σου πω... μαλλον και εδω θα χρειαστει ο Θεος βοηθός......

    Υ.γ. Ασχετο με το θεμα ..... διαβασα καπου οτι υπαρχει h περιπτωση οι αγαπημενοι μου Tigers να θελησουν να αποκτησουν εναν closer και κοιτουν με καλο ματι την αποκτηση του Brian Wilson Μηπως ηρθε Κωστα η ωρα να βρυχισω...και εγω FEAR THE BEARD???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιά να δούμε, θα κρατήσει το Beard; Υποτίθεται ότι το είχε αφήσει ως τάμα (αν κάνουν κάτι τέτοιο οι Αμερικάνοι) μέχρι η ομάδα να πάρει το World Series. Βέβαια μετά έπεσε το marketing και προφανώς του είπαν "ούτε να το σκέφτεσαι να το ξυρίσεις". Πιστεύω ότι όλα βρίσκονται στα χέρια των marketeers των Tigers.

      Διαγραφή
  3. Παιδιά φαίνεται πολύ ενδιαφέρον το πράγμα...!!! Στείλτε link για να το κατεβάσω και το σκάνδαλο που είχε γίνει τότε γιατί δεν έχω ιδέα..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kωστα μαλλον εννουσε link για την ταινια ο φιλος μας..... φιλε bone θα στο εστελνα εγω το Link αλλα επειδη δεν ξερω αν επιτρεπεται στο blog αυτο (αφου κατι τετοιο ειναι παρανομο) οποτε δεν στο στελνω αλλα σου λεω οτι αν ψαξεις θα το βρεις ευκολα (αλλωστε ειναι παλια ταινια του 1989)Σε καθε περιπτωση προτεινω να κατεβασεις καλυτερα -ξερω γινομαι κουραστικος που το λεω συνεχεια αλλα πραγματικα αξιζει- το ντοκιμαντερ του Ken Burns "Baseball" .... εχει ολη την ιστορια του αθληματος... ειναι τεραστιο μεν (11 δυωρα επισοδεια) αλλα εχει τα παντα μεσα για το αθλημα αυτο!!!!!

      Διαγραφή
    2. Μπορεί, δεν το κατάλαβα, γιατί έγραφε "να το κατεβάσω" οπότε νόμιζα το σκάνδαλο. Λες να εννοούσε "το φίλμ"; Τέλος πάντων δεν νομίζω να υπάρχει κάποια απαγόρευση να βάλεις ένα link. Αν θέλεις βάλτο.

      Διαγραφή