Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Το Hall of Fame της ντρόγκας

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την εισδοχή παικτών στο περίφημο Hall of Fame αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο 24ωρο, καθώς τα μέλη της BBWAA (δήλαδής της Baseball Writters Association of America) θα επιλέξουν ο καθένας 10 ονόματα από μία λίστα 30 υποψηφίων.
Η φετινή ψηφοφορία είναι ιδιαιτέρως φορτισμένη, καθώς υποψήφιοι είναι για πρώτη φορά τρεις άνθρωποι οι οποίοι κατά την καριέρα τους κατηγορήθηκαν ότι έκαναν χρήση αναβολικών.
Πρόκειται για τον Barry Bonds από τους Giants, τον άνθρωπο που κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων Homeruns με 762, τον Sammy Sosa των Cubs, ο οποίος είναι όγδοος στην λίστα των Homeruns και τελευταίος στο πολύ κλειστό club των 600+ με 609 και ο pitcher Roger Clemens με τις 354 νίκες (9ος στην MLB) ο οποίος ξεκίνησε να παίζει στους Red Sox, και ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2007 στους Yankees.

Για να γίνει κάποιος μέλος του Hall of Fame πρέπει να συγκεντρώσει το 75% των ψήφων, ενώ αν δεν πιάσει το 5% τότε εξαιρείται από τις μελλοντικές ψηφοφορίες. Όσοι βρεθούν ανάμεσα σε αυτά τα δύο νούμερα (5% έως 75%) συμπεριλαμβάνονται κάθε χρόνο στην ψηφοφορία. Έτσι, φέτος υπάρχουν 13 ονόματα του παρελθόντος που έχουν συγκεντρώσει από 66,7% (ο Jack Morris) έως 9,6% ο Bernie Williams, ο οποίος έχει βρεθεί σε αυτή την ψηφοφορία δύο φορές. Εκείνος που έχει θέσει τις περισσότερες υποψηφιότητες χωρίς αποτέλεσμα είναι ο Dale Murhpy (15 χρόνια).

Άλλα μεγάλα ονοματα που συμμετέχουν φέτος για πρώτη φορά στην ψηφοφορία είναι, ο Craig Biggio, ο Curt Schilling (θα το θυμάστε για την ματωμένη κάλτσα όταν οι Red Sox πήραν το World Series το 2004) και ο catcher ιταλικής καταγωγής Mike Piazza.

Στο βίντεο που σας παραθέτω μπορείτε να δείτε σε ένα γρήγορο βίντεο τους φετινούς υποψήφιους
http://mlb.mlb.com/video/play.jsp?content_id=25548055&topic_id=40172882

Το βάσικο θέμα πάντως φέτος είναι τα αναβολικά και τί στάση θα ψηφίσουν όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου απεναντι σε αυτό το ζήτημα, στο οποίο η MLB (όπως και νά χει) δεν έχει τηρήσει και την πιο σθεναρή στάση.
Ο Barry Bonds "αποφεύγει" τον αστερίσκο της ντροπής
Να σας θυμίσω ειδικά για την περίπτωση του Barry Bonds (που είναι και ο παίκτης που έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση γύρω από το όνομά του) κάποια στιγμή είχε ακουστεί η ιδέα, δίπλα από το ρεκορ του (με το οποίο ξεπέρασε τον Hank Aaron και τον Babe Ruth) να μπει ένας αστερίσκος, ο οποίος θα εξηγούσε ότι το ρεκόρ αυτό σημειώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τελικά δεν υπήρξε ποτέ μία τέτοια απόφαση, όμως όλος ο κόσμος της MLB επι χρόνια λειτουργούσε με μία διάθεση "άντε να φύγει αυτούς από τα πόδια μας". Έτσι, μόλις ο Bonds πέτυχε το ρεκορ του τελείωσε την χρονιά του το 2007 και απελευθερώθηκε από τους Giants, δεν ξαναχτύπησε το τηλέφωνό του ούτε από λάθος. Δεν τον πήρε καμία ομάδα της American League (όπως ήλπιζε για να παίξει DH) αλλά ούτε και οι διοργανωτές του Homerun Derby του 2008, οι οποίοι μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν σχεδόν αδιανοητο να μην καλέσουν με ειδική πρόσκληση τον κάτοχο του ρεκόρ την επόμενη της χρονιάς που το πέτυχε.
Το σπασμένο ρόπαλο του Sammy
Για τον Sammy Sosa η υπόθεση με τα αναβολικά είναι πολύ μικρότερης δυναμικής, καθώς απλά αναφέρθηκε το 2009, ότι το όνομά του ήταν μέσα σε μία λίστα παικτών που είχαν βρεθεί να έχουν κάνει χρήση φαρμάκων το 2003. Η υπόθεση όμως κουκουλώθηκε συνολικά από ολόκληρη την MLB, κι έτσι ο παίκτης έπεσε στα μαλακά. Στα μαλακά έπεσε επίσης όταν το 2003 ένα ρόπαλό του έσπασε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα και αποκάλυψε στον πυρήνα του ότι είχε φελό (ενώ οι κανόνες απαιτούν το ρόπαλο να αποτελείται από ένα και μόνο κομμάτι ξύλο). Ο παίκτης τιμωρήθηκε με επτά αγωνιστηκές αποκλεισμό, ενώ τόσο τα 76 ρόπαλά που είχε -τα οποία έλεγξε η MLB- όσο και τα 5 ρόπαλα που είχε στείλει στο Hall of Fame, απεδείχθη ότι ήταν νόμιμα.
Αναλόγως με αναφορές, χωρίς όμως να αποδειχθεί ποτέ κάτι επισήμως, αγγίζει το θέμα αναβολικά και τον Roger Clemens. Είναι χαρακτηριστικό ότι το όνομά του αναφέρεται 82 φορές σε μία έκθεση για τα αναβολικά στο Baseball, ενώ και μία ένορκη κατάθεση που συνέταξε ένα ειδικός ελεγκτής της εφορίας, αναφέρει ότι ο Clemens αγόραζε αμφεταμίνες και αυξητικές ορμόνες από έναν παλιό προπονητή των Yankees. Τελικά και η υπόθεση του Clemens κάπου ξεχάστηκε και ο παίκτης δεν κατηγορήθηκε ποτέ επισήμως.

2 σχόλια:

  1. Αναβολικα? ?? σε επαγγελματικο πρωταθλημα των ΗΠΑ??? Αποκλειεται!!!!!!!
    Οσες φορες και αν ανοιξουμε αυτη την κουβεντα παντοτε το ιδιο αποτελεσμα θα εχει......
    Υποψιες καχυποψιες... αμφιβολιες.... ερωτηματικα....
    Συμπερασμα ουδεν.....
    Δυστυχως μαλλον οσο θα μιλαμε για επαγγελματικο πρωταθλητισμο θα κρυβομαστε πισω απο το δακτυλο μας αν αρνουμαστε το γεγονος του οτι τιποτα δεν ειναι ουτε θα ειναι καθαρο.....
    Ο superman δεν υπαρχει..... ουτε θα εμφανιστει συντομα κοντα μας....
    Οποτε οπως ελεγε και ενας ριζοσπαστικος αντιδραστικος αθλητικογραφος... αστους ελευθερους δωστους το οκ ... να παιρνουν οτι θελουν.... να καταστρεφουν το σωμα τους .... τοτε απλα θα ξερεις οτι ολα ειναι φτιαχτα ... οτι δεν υπαρχει υπερανθρωπος και οτι οτι βλεπεις ειναι κατασκευασμενο... και απλα αυτος που κερδιζει εχει παρει τα καλυτερα ..... ετσι θα το απομυθοποιησεις... και θα χασει την αιγλη του μεν ... ισως τοτε καποιοι να το αποριψουν να το σνομπαρουν και να ερθει στις κανονικες του διαστασεις το καθε αθλημα... ισως τοτε να παψουν τελικα καποιοι να ασχολουνται τοσο.... μπορει να χασει την αιγλη του αλλα τοτε μπορει να μιλαμε απλα για αθλητισμο.... ισως τοτε να σταματησουν να χρησιμοποιουν καποιοι αναβολικα... ισως.... μπορει να ειναι ουτοπιστικο αυτο.... μου φαινεται ομως καλυτερο απο το να σπρωχνεις παιδια αθλητες τελικα να αναγκαζονται να παιρνουν αναβολικα γιατι ολοι τα παιρνουν και γιατι αλλιως δεν μπορεις να γινεις ανταγωνιστικος......
    Ο Bonds ο Sosa ο Clemens... και αλλοι τοσοι .... που δεν εχουμε ακουσει το ονομα τους γιατι δεν ετυχε.... αλλοι που απλα περασαν απαρατηρητοι .... γιατι δεν ηταν και τοσο καλοι εντελει...... οτι και αν πουμε .... δεν εχει νοημα.... Η Balco ο Κεντερης η Θανου .... ο Σαμπανης .... ο Johnson o Armstorng.... ποσοι και ποσοι .....σε καθε αθλημα σε καθε χωρα καθε χρονια.... τα ιδια και τα ιδια καθε λιγο .. και φτου και απο την αρχη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για πρώτη φορα απο το 1996 ούτε ένας απ´ των υποψηφίων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 75% της προτίμησης των συντακτών έτσι ώστε να μπει στο πανθεον το αθλήματος ..
    Ποικίλες οι αντιδράσεις απο τους φίλους του Baseball για την εξέλιξη αυτη .... Αλλοι επικρατούν τους δημοσιογράφους που δεν επέλεξαν κανένα απο τα ...ύποπτα ονόματα ενω άλλοι τους κατηγορούν ότι στρουθοκαμηλιζουν και αποφεύγουν να συνδέσουν την ψήφο τους με κάποιους παίκτες ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή