Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Λιγοστεύουν τα καλά ονόματα στην αγορά

Δύο μεγάλα ονόματα του Baseball -ένα παλιό και ένα νέο- έκλεισαν συμφωνίες τις προηγούμενες ημέρες που η χώρα μας βρισκόταν καλυμένη από τα σύννεφα των δακρυγόνων.
 
Το παλιό όνομα είναι ο Big Papi, David Ortiz, ο οποίος υπέγραψε το συμβόλαιό του με τους Boston Red Sox, αποφεύγοντας τη διαιτησία. Οι δύο πλευρές βρέθηκαν ένα βήμα πριν την έναρξη της διαδικασίας, με τους Sox να έχουν σιγουρέψει ότι ο DH τους θα συνέχιζε τουλάχιστον για ένα χρόνο στην Βοστώνη, αν και ο παίκτης ήθελε δύο χρόνια. Τελικά οι υπογραφές έπεσαν για μία σεζόν και έτσι ο Papi δεν έχει σιγουρέψει ότι θα τελειώσει την καριέρα του στη Νέα Αγγλία.
Για το 2012 ο γιγαντόσωμος ροπαλιστής (1,95 ύψος και 104 κιλά) θα κερδίσει 14,575 εκατομμύρια δολάρια, καθώς και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν στη μέση της απόστασης των προσφορών τους. Ο παίκτης ζητούσε 16,5 εκατομμύρια και οι Sox έδιναν 12,65, ποσό κατ' ελάχιστο αυξημένο από τον περυσινό μισθό του Ortiz, που ήταν 12,5 εκατομμύρια.
Στην ουσία οι Boston απέφυγαν τις δραματικές αλλαγές στο line-up τους, διατηρώντας τον Big Papi στην τέταρτη θέση, ως clean-up hitter, ο οποίος μάλιστα προέρχεται από μία καλή χρονιά με ,309 μέσο όρο, 29 home runs, 96 RBI και ,953 OPS. Αυτό το τελευταίο στατιστικό αν δεν το ξέρετε συνδιάζει τα ποσοστά του Sluging και του on-base, και οτιδήποτε πάνω από 900 χαρακτηρίζει παίκτες που πραγματικά χτυπάνε συχνά, αλλά και δυνατά, καθώς σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα home run, αλλά και τα χτυπήματα δύο ή και τριών βάσεων.


Ο δεύτερος (και το νέο όνομα της ιστορίας μας) που υπέγραψε είναι ο Κουβανός Yoenis Cespedes, ο οποίος μετά από μία διελκυστίνδα ανάμεσα στους Miami Marlins και τους Oakland Athletics, αποφάσισε να υπογράψει με τους δεύτερους για τέσσερα χρόνια και απολαβές 36 εκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, οι Α's -που μπορεί να κέρδισαν τις καρδιές μας στο Moneyball, αλλά στις μεταγραφικές κινήσεις τα είχαν πάει χάλια- κατάφεραν να αναπτερώσουν το ηθικό των φιλάθλων τους, κάνοντας μία καλή κίνηση. Διότι ο Cespedes, είναι καλή κίνηση και όχι πάρα πολύ ακριβή.
Ο 26χρονος έχει μπροστά του όλη του την καριέρα και προέρχεται από μία πολύ καλή περίοδο στην Κούβα. Το 2010-11 (στην όγδοη σεζόν με την ομάδα Granma) είχε ,333 μέσο όρο και 99 RBI στα 90 παιχνίδια που έπαιξε, ενώ το 2009 στα έξι παιχνίδια του World Baseball Classic είχε πετύχει μέσο όρο ,458 και είχε καλύψει με πολύ μεγάλη επιτυχία το Center Field που έχει μεγάλες απαιτήσεις και χρειάζεται πολύ γρήγορα πόδια.
Και για να μην ρωτήσετε αν ισχύει για τον Cespedes το εμπορικό εμπάργκο που έχει επιβάλει η Αμερική στην Κούβα, ισχύει, αλλά ο παίκτης είχε καταφέρει να φύγει από τη χώρα του και είχε πετύχει να αποκτήσει προσωρινή άδεια παραμονής στην Δομινικανή Δημοκρατία. Έτσι, από τις 25 Ιανουαρίου που τον ανακύριξε σε Free Agent η MLB, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έδωσε τις σχετικές άδειες, με αποτέλεσμα να δωθεί και η απαραίτητη πράσινη κάρτα. Οπότε, τώρα ο Yoenis, από την απόλυτη φτώχια της Κούβας και την Δομινικανής Δημοκρατίας, θα βρεθεί σε μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Αμερικής, το Bay Area και το Oakland.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου