Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Νέα ταινία με Baseball

Νάναι καλά το Hollywood που δεν μας αφήνει χωρίς ταινιάκια για το Baseball. Μετά το Moneyball, που πραγματικά μας έβαλε στο πνεύμα του πως στήνονται οι ομάδες, πως γίνονται οι ανταλλαγές και οι μετακινήσεις των παικτών και πως είναι τα παρασκήνια των γραφείων και των αποδυτηρίων της MLB, τώρα έρχεται άλλη μία ταινία, αυτή τη φορά από τον Clint Eastwood.
Ο τίτλος της (τουλάχιστον για την ώρα) είναι "Trouble with the Curve" και θα αφορά σε έναν ταλαιπωρημένο ανιχνευτή ταλέντων, ο οποίος ταξιδεύει για τελευταία φορά στην Αμερικανική επαρχία, μαζί με την κόρη του, για να δει από κοντά έναν νεαρό παίκτη.
Στην ταινία εκτός από τον Eastwood συμμετέχουν οι John Goodman, Justin Timberlake, Amy Adams, Matthew Lillard και Scott Eastwood.

Περισσότερες πληροφορίες δεν υπάρχουν ακόμη για το σενάριο (να ευχαριστήσω εδώ τον Δημήτρη Γ. που μου υπέδειξε την είδηση) αν και να πω ότι από την περίληψη φοβάμαι ότι δεν θα έχει πολύ δράση μέσα στα γήπεδα. Περισσότερο για υπαρξιακό δράμα μου ακούγεται.
Αυτό θα μπορούσε να είναι και καλό και κακό. Δηλαδή από τη μία αν έχει πολύ Baseball κινδυνεύει η ταινία να μην έρθει καν στις ελληνικές αίθουσες και να πάει κατευθείαν για DVD, μία πορεία που άλλωστε πρότεινε στην Sony και η εταιρία διανομής για το Moneyball. Σε αυτό μας έσωσε ο Brad Pitt και το γεγονός ότι τον γουστάρουν τα κοριτσάκια, οπότε είδαμε την ταινία σε μεγάλη οθόνη.
Από την άλλη, αν δεν έχει πολύ Baseball (και αν είναι καλή παραγωγή και όχι οι Β ταινίες που κάνουν οι σκηνοθέτες για να βγάζουν τον επιούσιο) τότε αυξάνονται οι πιθανότητες η ταινία να έρθει στις αίθουσες. Σε αυτό ίσως βοηθήσει και ο Timberlake.

Όσο για το γνωστό θέμα της μετάφρασης και του υποτιτλισμού, τα προβλήματα δεν τελειώνουν για τους μεταφραστές, αντιθέτως αρχίζουν ακόμη και από τον τίτλο, καθώς το "Truble with the Curve" είναι ήδη δύσκολο να μεταφραστεί. Πως να το πεις; "Δυσκολεύομαι με τις φαλτσαριστές"; "Δεν βλέπω τις καμπύλες"; "Χάνω τα κουρμπαριστα"; Πως στο διάολο να το μεταφράσεις;
Βέβαια αυτό δεν θα είναι πρόβλημα για την εταιρία που θα φέρει την ταινία, καθώς μπορεί να δώσει ό,τι τίτλο θέλει, διότι ο νόμος αντιλαμβάνεται ότι οι τίτλοι των ταινιών πρέπει να σημαίνουν κάτι στον Έλληνα θεατή και έτσι επιτρέπεται η ελεύθερη τιτλοδότηση.
Αν δηλαδή ήταν κωμωδία θα διαβάζαμε κάτι σαν "Δεν βλέπω την τύφλα μου" ή "Καυτά ρόπαλα στην επαρχία", ή "Η Φαλτσαδούρα" ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Επειδή όμως το έργο θα είναι σοβαρό μάλλον θα έχει κάτι πιο δακρύβρεχτο, αλλά επειδή δεν θα έχει πλάκα να το προβλέψω δεν θα το κάνω. Μπορείτε όμως να προτείνετε εσείς τίτλους. Θα έχει πλάκα.

Το έργο έχει προγραμματιστεί να κάνει πρεμιέρα στην Αμερική τον Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου