Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Τα γήπεδα κινδυνεύουν... ή μήπως όχι

Update 26/2
Τελικά τα γήπεδα κινδυνεύουν; Ναι, κινδυνεύουν! Και δυστυχώς το update που καταχωρώ εδώ, απλά δίνει μία ελπίδα, χωρίς όμως να αφαιρεί τον βασικό κίνδυνο που λέγεται "Ελληνικό Α.Ε." και "μελλοντικός επενδυτής". Αυτά θα τα διαβάσετε παρακάτω (ή θα τα έχετε διαβάσει ήδη όσοι με παρακολουθείτε συχνά), αλλά υπάρχει κάτι νέο που πρέπει να σας αναφέρω, γι' αυτό και το καταχωρώ πρώτο και όχι ως υστερόγραφο.
Πριν από μερικές ημέρες λοιπόν, επισκεύθηκαν τα γήπεδά μας τα μέλη μίας επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, οι οποία έχει ως στόχο να αποτυπώσει όλες τις αθλητικές εγκάταστάσεις που θα περάσουν στην κατοχή της "Ελληνικό Α.Ε." να τις απογράψει, να τις αξιολογήσει και να κάνει μία εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, με σκοπό να προστατευθούν κάποια κτίσματα.
Σύμφωνα με αυτά που μας είπαν τα μέλη αυτής της επιτροπής (σε αυτή συμμετέχει και ο μηχανικός που σχεδίασε και κατασκεύασε τα γήπεδά μας - δεν έχω μάθει ακόμα το όνομά του) είναι πρόθεσή τους να υποστηρίξουν ανεπιφύλακτα την διατήρηση των γηπέδων μας, ως μία πολύ καλή -και πολύ ακριβή- κατασκευή, η οποια δεν έχει τη δυνατότητα να ξαναγίνει και επομένως πρέπει να προστατευθεί. Βέβαια είναι σαφές ότι η προστασία των τοίχων δεν θα έχει καμία αξία αν η πολιτεία δεν συμβάλει το δικό της μερίδιο στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι ενάντια σε κάθε δύναμη αυτής της ποδοσφαιροκρατούμενης χώρας. Αν δηλαδή δεν υπάρξει μία βοήθεια έτσι ώστε να αναγεννηθούν οι ομάδες, να καταφέρουν να προσελκύσουν παιδιά και να υπάρξει συνέχεια στην ανάπτυξη του Baseball στην χώρα μας, τότε τα γήπεδα έχουν λίγη σημασία.
Σε κάθε περίπτωση, θέλω να πιστεύω, ότι τα γήπεδά μας δεν θα είναι τα πρώτα που θα θελήσουν κάποιοι να γκρεμίσουν. Δεν πιστεύω ότι θα έρθουν τα γκρέιντερ πρώτα σε εμάς πριν πάνε στα άδεια και άχρηστα σιλό της Ολυμπιακής, πριν πάνε στα άδεια κτήρια του παλιού αεροδρομείου, πριν ξηλώσουν όλο το τσιμέντο των αεροδιαδρόμων, πριν κατεβάσουν τα στρατιωτικά κτήρια της παλιάς αμερικάνικης βάσης που πρέπει να είναι έρημα κατά 90%, πριν απομακρύνουν τα αεροπλάνα που είναι παρκαρισμένα σε μία γωνία.
Θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι αυτό που γράφω στις τελευταίες σειρές του κειμένου που ακολουθεί, απέχει τουλάχιστον δύο χρόνια από το σήμερα. Το εύχομαι. Το ελπίζω.



Για άλλη μία φορά -δυστυχώς- τα γήπεδα του Baseball που βρίσκονται στο Ελληνικό, κινδυνεύουν!
Η προτελευταία ήταν όταν το κουφάλογο ο Σουφλιάς ετοίμαζε διάφορες μακέτες, πουλώντας για οικιστική ανάπτυξη όλα τα τμήματα του Ελληνικού που ακουμπούσαν στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης, ώστε να βγάλει τα σχετικά μπαχτσίσια, να τσεπώσει τα ατσέπτωστα και τελικά να αφήσει λίγο πράσινο κάπου στην καρδιά του οικοπέδου. Η επόμενη ήταν όταν θέλησε να δημιουργήσει έναν ακόμη περιφερειακό δρόμο ο οποίος θα ερχόταν από τον Υμηττό και για να συνδεθεί με την Βουλιαγμένης δημιουργούσε έναν κόμβο ο οποίος περνούσε ακριβώς πάνω από το Home Plate του γηπέδου 1.
Κάπου εκεί, η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές, και αυτός ο άρχηστος πήγε σπίτι του και έτσι γλύτωσαν τα γήπεδα του Baseball, αλλά και όλη η Ελλάδα από την απλειστία του.


Τα γήπεδα του Baseball όπως φαίνονται από αέρος. Είναι μέσα στον κόκκινο κύκλο.
Τώρα όμως, τα πράγματα είναι μάλλον πιο δύσκολα, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο δημιουργείται μία κρατική εταιρία, η "Ελληνικό Α.Ε." στην οποια θα περιέλθει το σύνολο της ιδιοκτησίας της περιοχής και η οποία εταιρία θα αναλάβει να πουλήσει το ακίνητο σε έναν επενδυτή. Το νομοσχέδιο έχει 78 σελίδες, εμάς όμως μας ενδιαφέρουν δυστυχώς μόλις μερικές αράδες του άρθρου 8, τις οποίες και σας παραθέτω:


Άρθρο 8
Παραχωρήσεις και μισθώσεις

1. α. Πράξεις ή αποφάσεις με τις οποίες παραχωρήθηκαν κατά χρήση κτίρια, γήπεδα, άλλοι κύριοι ή βοηθητικοί ή αποθηκευτικοί χώροι, αθλητικές ή άλλες εγκαταστάσεις και, εν γένει, οποιοιδήποτε, στεγασμένοι ή μη, διαμορφωμένοι ή μη, χώροι ακινήτων που έχουν περιέλθει στη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση της «Ελληνικό Α.Ε.», ανακαλούνται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση του παρόντος, χωρίς να απαιτείται η έκδοση ειδικής ανακλητικής απόφασης ούτε διαπιστωτικής πράξης, οι δε κατέχοντες τους χώρους αυτούς υποχρεούνται να παραδώσουν την κατοχή τους εντός ενός (1) μηνός από τη σχετική ειδοποίηση εκ μέρους της παραπάνω εταιρείας.  

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά, η Ελληνικό Α.Ε. -αν ο νόμος ψηφιστεί μέσα στον Μάρτιο- θα μπορεί τον Απρίλιο να μας απαγορεύσει την είσοδο στα γήπεδα, καθώς μπορεί να φέρει (αν έχει τέτοια όρεξη) φουσκωτούς και να μας διώξουν. Πρακτικά μάλλον θα είναι δύσκολο και ενδεχομένως ακριβό να κάνει κάτι τέτοιο για το σύνολο όλης της περιοχής, οπότε δεν αποκλείεται να μας αφήσουν να αναπνέουμε λίγο ακόμη και να μας επιτρέψουν να τους "φυλάμε" για ένα διάστημα το κομματάκι που μας αφορά, μέχρι (και αν) φέρουν γκρέιντερ και να το κατεδαφίσουν. Γιατί μπορεί να μην κατεδαφίσουν τίποτα καθώς θα είναι ακριβό.
Αν λοιπόν τη γλιτώσουμε από το κράτος και εφόσον βρεθεί ο περιβόητος επενδυτής, θα είμαστε έρμαια των αποφάσεών του. Το θέμα δηλαδή θα είναι αν θα τύχει το γήπεδο να εμπέσει στο 60% που επιβάλει ο νόμος να μείνει "πράσινο" ή θα εμπέσει στο 40% που μπορεί να χτιστεί. Και  αυτό το 40% δεν είναι και σίγουρο ότι θα μείνει 40%, διότι αυτό είναι το ποσοστό κάλυψης των κτισμάτων. Αν σε αυτό προσθέσουμε δρόμους, πεζοδρόμια βοηθητικούς χώρους και άλλα, τελικά το 60% θα ψαλιδιστεί πολύ και δεν αποκλείεται να καταλήξουμε να έχουμε 60% κτίσματα και 40% πράσινο. Μην πω και λιγότερο.
"Είναι μακέτο τούτο το έργο;" Για να δούμε αν θα γίναι πραγματικότητα και πότε...
Βεβαια μπορεί ο επενδυτής να είναι ένας άραβας και αυτός βαρεμένος με τη δικιά μας μούρλα, να μας βγει τρελά αμερικανόφιλος και να κάνει το Baseball το βασικό θέμα του θεματικού πάρκου που θα κατασκευάσει. Πιθανότητα για αυτό;;; Έχετε δει τη διαφήμιση της Coca Cola που εμφανίζονται δύο μουνάρες στη μέση της ερήμου και είναι και γαμώ τις μηχανικούς και φτιάχνουν το φορτηγάκι του άχρηστού που το μόνο που ξέρει είναι να πίνει Coca Cola; Αν βάζω καλά τα μηδενικά που εμφανίζει στην οθόνη ο διαφημιστής, η πιθανότητα να γίνει αυτό είναι 0,0000000000001%. Και πολύ λέω. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το σχέδιο Αθεμπίγιο, που πήρε 185.000 € για να το κάνει. Σε αυτό το σχέδιο όπως βλέπετε και στη φωτό, γήπεδα Baseball δεν υπάρχουν και υπάρχουν σπίτια στη θέση τους. Βέβαια ο επενδυτής δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει το σχέδιο Αθεμπίγιο και απλά μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως βάση ή και να το πετάξει. Δικαίωμά του θα είναι.

Το Ελληνικό σύμφωνα με την σύλληψη Αθεμπίγιο. Αν βλέπω καλά, διατηρεί το γήπεδο που έχει τώρα ο Εθνικός και το κανό-καγιάκ. Τα δικά μας γηπεδάκια μάλλον έχουν γίνει σπίτια.
Από την άλλη σκεφτόμουνα μήπως θα μπορούσε κανείς (και συγκεκριμένα εγώ) να κάνει μία αγωγή και να καταγγείλει στην αδέκαστη ελληνική δικαιοσύνη, ότι η επερχόμενη κατεδάφιση των γηπέδων Baseball του Ελληνικού, τα οποία είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα, (μην γκρινιάζετε στη ΘΣΝ, δεν σας ξεχνάω, απλά κάνω πιο δραματική την κατάσταση) μου στερούν το δικαίωμα της ενασχόλησης με το μοναδικό άθλημα που μου αρέσει και επομένως μου στερούν το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης του ατόμου, όπως γράφει το Άρθρο 5 του Συντάγματος

Άρθρο5
1. Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.

Ακριβώς όμως εκεί που λέει "εφόσον δεν προσβάλει τα δικαιώματα των άλλων" υπάρχει ένα πρόβλημα, καθώς εκτός από το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, υπάρχει και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Και τί λέει αυτό το δικαίωμα, όπως μου το εξήγησε ένας δικηγόρος;
Λέει απλά:
"Μάγκες, αυτό το οικοπεδάκι είναι δικό μου. Σας το παραχώρησα μετά από μία μαλακία που μου κατέβηκε η κούτρα να κάνω το 2004. Την έκανα αυτή τη μαλακία και έχασα ένα κάρο φράγκα δικά σας. Το ξέρω. Τα φράγκα τα έχασα διότι τα πετούσα στα σκουπίδια καθώς έχτιζα με τσιμέντο αντί να κάνω πτυσσόμενες κατασκευές. Τί να κάνουμε έχετε δίκιο, αλλά αυτά τα υλικά διαχειρίζεται ο Μπόμπολας και οι φίλοι του: τσιμέντο και μπετόβεργες. Άρα, αυτά χρησιμοποιούσα κι εγώ. Τώρα όμως πρέπει να πουλήσω διότι οι Ευρωπαίοι μου έχουν γαμήσει το κέρατο και δεν μπορώ ούτε να στενοχωριέμαι επειδή εσείς θέλετε κάπου να παίζετε ένα άχρηστο παιχνίδι που δεν ξέρει κανείς, ούτε να κάνω χατιράκια. ΟΥΣΤ!!!"

Αυτά λοιπόν από το καλό μας κράτος. Έτσι λοιπον, αποκαμωμένος διότι δεν μπορώ να πιαστώ από πουθενά αλλού, σας δίνω ραντεβού από τώρα έξω από την καγκελόπορτα των γηπέδων, για να αλυσσοδεθούμε με χειροπέδες και λουκέτα, μόλις εμφανιστεί το γκρέιντερ που θα τα κάνει όλα ίσωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου