Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Everything for Yu

Ο Yu Darvish είναι το νέο απόκτιμα των Texas Rangers, ο οποίος θα πάρει μία θέση στο starting rottation της ομάδας. Η μετεγγραφή του Yu στις ΗΠΑ δεν ήταν καθόλου φτηνή διαδικασία, καθώς οι Rangers αρχικά πλήρωσαν στην ομάδα του Darvish -την Hokkaido Nippon-Ham Fighter (αν σας θυμίζει ζαμπόν και εμένα το ίδιο) 51,7 εκατομμύρια δολάρια. Με αυτά τα χρήματα (που ορίστηκαν σε δημοπρασία) απλά απέκτησαν το δικαίωμα να διαπραγματευτούν μαζί του, κάτι που έκαναν και οι Red Sox το 2006 για να διαπραγματευτούν με τον Daisuke Matsuzaka, πληρώνοντας 51,1 εκατομμύρια. Τα ποσά είναι τρομακτικά για τα Ιαπωνικά δεδομένα. Φανταστείτε ότι 50 εκατομμύρια είναι δύο με τρεις φορές όλο το payroll μίας Ιαπωνικής ομάδας.
Ο Yu λοιπόν ήρθε στην Αμερική υπογράφοντας ένα συμβόλαιο 60 εκατομμυρίων δολαρίων για έξι χρόνια, ενώ ο Matsuzaka είχε υπογράψει για 52 εκατομμύρια για το ίδιο διάστημα. Θα μου πείτε γιατί συγκρίνω τους δύο παίκτες; Ο λόγος είναι προφανής, καθώς είναι πολύ κοντά τα νούμερά τους και αυτή τη στιγμή είναι οι μόνοι starting pitchers που παίζουν στην MLB και έχουν περάσει τον Ειρηνικό. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι μέχρι τώρα οι παίκτες που μεταπηδούσαν στην Αμερική -με εξαίρεση τον Ichiro Suzuki- δεν είχαν και πολύ μεγάλη επιτυχία και ιδίως οι staters, μετά από μία πρώτη καλή χρονιά, πολύ γρήγορα έχαναν την πρώιμη αίγλη τους.
Όχι ότι με αυτό θέλω να προκαταλάβω την πορεία του Yu στην MLB. Να σας πω την αλήθεια μου, αν τον πετύχω στο draft του Fantasy θα τον πάρω με κλειστά μάτια, θα έχω όμως πάντα τον προβληματισμό ότι τα νούμερα των pitcher που βλέπουμε στην Ιαπωνία είναι λίγο παραμορφωτικά, καθώς απέναντί τους στήνονται χαμηλότερου επιπέδου ροπαλιστές. Δηλαδή, ο Darvish έχει μία ταχύτητα μέσων 90 και μάλιστα σε πλήρεις σεζόν στην Ιαπωνία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ το 1,88 ERA και το 0,828 WHIP. Μάλιστα σε 232 innings, έχει σημειώσει 276 strikeouts και μόλις 36 walks. Δηλαδή μιλάμε για σούπερ κοντρόλ. Έχει και ένα καταπληκτικό slider και ένα περίεργο forkball που είναι σχεδόν αχτύπητα.
Εδώ όμως θα θέσω κάποιους προβληματισμούς, οι οποίοι φαίνεται ότι επηρέασαν τον Matsuzaka στην δική του πορεία στη Βοστώνη, μειώνοντας τα στατιστικά του από το 2,90 ERA που είχε το 2008 στο 5,30 το 2011 με πολλαπλούς τραυματισμούς, οι οποίοι κάποιοι είπαν ότι οφείλοντο στην πίεση που υπέβαλε το κορμί του στα πρώτα χρόνια της καριέρας του στην Ιαπωνία. Όχι ότι θα γίνει το ίδιο με τον Darvish, καθώς έρχεται σε μικρότερη ηλικία από τον Matsuzaka, αλλά θα τα παραθέσω.
  • Μία πολύ βασική διαφορά της Αμερικής και της Ιαπωνίας είναι ότι το παιχνίδι παίζεται σε ανοιχτά γήπεδα, ενώ στην Ιαπωνία σε κλειστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κατασκευάζονται διαφορετικά τα mounts, με διαφορετικό συνδιασμό χώματος και πυλού, καθώς δεν αντιμετωπίζουν τα στοιχεία της φύσης. Αυτό σημαίνει ότι και ο καιρός (και στην συγκεκριμένη περίπτωση, η ζέστη του Arlington) θα έχουν τη σημασία τους. 
  • Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι στην Ιαπωνία οι pitcher λόγω του προγράμματος έχουν 7 ημέρες ξεκούρασης, ενώ στην Αμερική έχουν τέσσερις και σπανιότερα πέντε. 
  • Το άλλο πολύ σημαντικό είναι ότι οι Ιάπωνες διδάσκονται στο pitch να κάνουν μία μικρή παύση καθώς κάνουν το wind-up. Η ιδέα στην Ιαπωνία είναι ότι έτσι επηρεάζεται (και στην ουσία μπερδεύεται) ο ρυθμός του batter, ο οποίος δεν ξέρει πόσα κλάσματα του δευτερολέπτου θα είναι αυτή η παύση στο delivery. Στην Αμερική όμως οι προπονητές θεωρούν την παύση αυτή άχρηστη και προσπαθούν να την αφαιρέσουν από τους pitcher τους, κάτι που φαίνεται ότι τους αλλάζει όλον τον τρόπο εκτέλεσης του pitch. Εδώ σας παραθέτω ένα παιχνίδι του Dice-K (έτσι τον έβγαλαν οι Αμερικάνοι, καθώς τους ήταν αδύνατον να που το Daisuke) όπου βλέπετε ότι έχει αποβάλει πλήρως την παύση.
 Επιπλέον παρακάτω θα βρειτε και ένα βίντεο με πλάνα του Darvish στα οποία φαίνεται η ελαφρά παύση που κάνει στο wind up όπου σηκώνει το γόνατο και τραβάει λίγο πιο πίσω το πέλμα του, αλλά και το μικρό tap που κάνει με τη μπάλα μέσα στο γάντι του. Εννοείται ότι παράλληλα βλέπετε και πως σπρώχνει με το δεξί του προς τα μπρος παίρνοντας όλη τη ορμή από το βάρος του μεταφέροντάς την στην μπάλα.

Αυτό που ελπίζω λοιπόν είναι τα προτερήματα του Yu να μην αλλάξουν στην Αμερική και να παραμείνει ένας εντυπωσιακός Pitcher όπως είναι σήμερα, καθώς πολλά πράγματα αλλάζουν μόλις ένας άνθρωπος εκτεθεί στο SHOW.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου