Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Mariano ξανά, ξανά και ξανά

Θα μου πείτε "γιατί πάλι είδηση από τους Yankees; χαθήκαν οι άλλες ομάδες;" Σωστό είναι αυτό, αλλά όπως και να το κάνουμε, οι μεγάλες ειδήσεις συνήθως έρχονται από τους μεγάλους παίκτες και οι μεγάλοι παίκτες, ως επί των πλείστων, πληρώνονται από μεγάλες ομάδες, επομένως, είναι κάπως λογικό να μην σας γράφω για τους Kansas City Royals...
-Ποιούς;
-Είδατε; ούτε που τους θυμάστε...
Σας γράφω λοιπόν για τους Yankees και ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια τους, τον Mariano Rivera, τον άνθρωπο που κατέχει το ρεκόρ με τα περισσότερα saves στην ιστορία της MLB. 603, με δεύτερο τον Trevor Hoffman με 601 και τον αμέσως επόμενο να έχει 478. Μιλάμε για χάσμα αμέτρητο.
Η είδηση λοιπόν αφορά την απόφαση του Mariano να συνεχίσει -παρά τα 42 του χρονια- να παίζει και για την σεζόν του 2012, μία ανακοίνωση που έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά την απόφαση ενός άλλου μεγάλου των Yankees, του Jorge Posada, να κρεμάσει το γάντι του.

Η μαγεία της ρίψης του πιο διάσημου cutter στην ιστορία του Baseball. Από τον μαέστρο Mariano Rivera

Το θέμα λοιπόν με τον παίκτη από τον Παναμά είναι ότι τα νούμερά του εμφανίζονται τόσο σταθερά και τόσο καλά που είναι δύσκολο κανείς να πιστεψει ότι παίζει επαγγελματικά εδώ και 17 συναπτά έτη. Ξεκίνησε το 1995 καθώς η ομάδα της Νέας Υόρκης υπέγραψε μαζί του συμβόλαιο για 2.000 δολάρια. Πόσα παίρνει σήμερα; 15 εκατομμύρια το χρόνο και το πρόσφατο διετές του συμβόλαιο των 30 εκατομμυρίων λήγει του χρόνου!
Ο Rivera λοιπόν -ή καλύτερα ο Mo, όπως είναι πιο γνωστός- θα συνεχίσει να ρίχνει το απίστευτο Cut Fastball του και το 2013, καθώς τα στατιστικά του σε μία σειρά από κατηγορίες πέρυσι ήταν καλύτερα από τον μέσο όρο της καριέρας του. Είναι σαν να ξανανιώνει και όταν ξανανιώνεις δεν σταματάς να παίζεις. Συνεχίζεις.
Τί θα πεί τώρα Cut Fastball, ή απλά Cutter; Πρόκειται για ένα πολύ μυστήριο pitch, το οποίο ενώ έχει υψηλή ταχύτητα (κάπου στα 93 με 95 μίλια την ώρα) στα τελευταία μέτρα χάνει απότομα και ξαφνικά λίγο ύψος. Έτσι, ενώ ο ροπαλιστής είναι σίγουρος ότι έχει το χτύπημα, όταν πια ξεκινήσει την κίνησή του προς την μπάλα, αυτή πέφτει 10 πόντους και περνάει ακριβώς κάτω από το ρόπαλο. Όλοι λοιπόν τον ρωτούν πως κρατάει τη μπάλα και πως την πετάει. Όπως θα δείτε και στο βίντεο που σας προτείνω (μόνο έτσι θα καταλάβετε τί κάνει ένα cutter) το grip είναι απλό, όπως για κάθε άλλο 4seam Fastball. Το θέμα όμως είναι τί κάνει το μπράτσο, ο καρπός, ο αντίχειρας, ο δείκτης, ο μέσος... Πολύ απλά δηλαδή, τί κάνει όλο το κορμί του Mo, που του επιτρέπει να έχει στο οπλοστάσιό του ένα pitch, όλοι να ξέρουν τί θα τους έρθει, αλλά να μην μπορούν να το χτυπήσουν.
Αυτή άλλωστε είναι και η ομορφιά του Baseball. Ο κάθε άνθρωπος πάνω στο mount είναι διαφορετικός. Πετάει την ίδια μπάλα από την ίδια απόσταση και το ίδιο βουναλάκι, τόσο διαφορετικά έτσι ώστε τελικά ο καθένας να είναι μοναδικός.Το θέμα βέβαια είναι ποιος είναι ο καλός...

Δείτει λοιπόν αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Mo στον Bob Costas (φυσικά και είναι ελληνικής καταγωγής) κάνοντας κλικ εδώ και προετοιμαστείτε γιατί σε λίγες εβδομάδες θα απολαμβάνουμε ξανά τον Mariano να πιτσάρει την πορεία του προς το Hall of Fame του Αμερικανικού Baseball.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου