Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Η υπόθεση Lincecum: Ένα γαργαλιστικό πάρε - δώσε

Ήθελα εδώ και καιρό να σας γράψω κάτι για τους Giants, τους οποίους υποστηρίζω φανατικά, όμως σε αυτές τις off season ειδήσεις τους έχω αφήσει λίγο πίσω. Τα πράγματα λοιπόν πάνε αρκετά καλά, καθώς η ομάδα βρέθηκε φέτος να πρέπει να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων 13 παίκτες που χρειάζονταν ανανέωση συμβολαίου και ήταν πολύ πιθανό να καταλήξουν στη διαιτησία για να κλείσουν τη συμφωνία. Μέχρι τώρα τα κατάφεραν με τους 11 εξ’ αυτών και μάλιστα έκλεισαν το μέτωπο με τον Pablo Sandoval, που υπέγραψε 3ετή συμφωνία και θα πάρει 17,15 εκατομμύρια δολάρια, αλλά και με τον Sergio Romo, έναν από τους καλύτερους setup pitchers της χρονιάς, ο οποίος μάλιστα πήρε αύξηση αποδοχών κατά 251%!!!

Τωρα λοιπόν μένουν άλλοι δύο: ο Matt Cain και ο Tim Lincecum. Το κείμενο λοιπόν που θα σας παραθέσω αφορά τον δεύτερο, το μεγάλο αστέρι των Giants και είναι η απόλυτη μετάφραση ενός άριστου report του Anthony Castrovince που διάβασα πρόσφτατα. Απολαύστε το.




Πολλοί τον λένε "φρικιό". Μερικές φορές φοράει και παπιγιόν



Η υπόθεση Lincecum: Ένα γαργαλιστικό πάρε - δώσε

Οι Giants και οι εκπρόσωποι του Tim Lincecum βρέθηκαν σε μία αίθουσα συσκέψεων πριν από δύο χρόνια. Η πόρτα επρόκειτο να κλειδώσει και ένας ανεξάρτητος διαιτητής ήταν έτοιμος να ακούσει τα επιχειρήματα που θα καθόριζαν ποια είναι η αξία του παίκτη το 2010. Μερικά λεπτά πριν ξεκινήσει η διαδικασία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και σύντομα υπήρξε συμφωνία χωρίς να χρειαστεί να εμπλακεί ο διαιτητής. Δύο χρόνια συμβόλαιο για 23 εκατομμύρια. Έτσι, καθώς η ομάδα κέρδισε το Παγκόσμιο του 2010 και ο παίκτης ολοκληρωσε τη χρονιά μέσα στην δεκάδα των υποψηφίων για το βραβείο Cy Young της National League, σίγουρα φαίνεται ότι τα χρήματα που κατέβαλαν οι Giants ξοδεύτηκαν σωστά.

Τώρα, ο Timmy και οι Giants είναι και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τα στοιχήματα δεν μπορούν πλέον να πάνε ψηλότερα. Όχι μόνο για την ομάδα και το «Φρικιό», αλλά και για τον κόσμο του Baseball που σίγουρα θα περιμένει με πολύ ενδιαφέρον την έκβαση της υπόθεσης.

Μέχρι τώρα θα έχετε πιθανότατα ακούσει ότι ο Lincecum προσέρχεται στη διαιτησία με αίτημα 21,5 εκατομμύρια και οι Giants με 17. Όπως και να έχει το ποσό θα είναι ρεκόρ για έναν παίκτη με λιγότερα από έξι χρόνια καριέρας. Μόνο ο Roger Clemens (22 εκατ. το 2005) έχει ζητήσει περισσότερα, όμως ήταν ήδη στο 21ο έτος της καριέρας του. Επίσης, καμία ομάδα δεν έχει προσφέρει τόσα σε μία υπόθεση διαιτησίας, όσα οι Giants στον Lincecum.
Όλα αυτά είναι μέρος μίας διαιτησίας μισθού που απλά έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη του αθλήματος -ειδικά στις μικρότερες ομάδες- παραπονιούνται ότι οι παίκτες που είναι υποψήφιοι για διαιτησία ροκανίζουν τα τελευταία χρόνια τους προϋπολογισμούς τους με πρωτόγρωρη ταχύτητα. Το σύστημα στηρίζεται σε συγκρίσημα συμβόλαια για παίκτες με ανάλογα στατιστικά, οπότε όταν τα νούμερα ανεβαίνουν για έναν παίκτη, ανεβαίνουν και για πολλούς άλλους. Αν τα 10 εκατομμύρια που πήρε ο Ryan Howard όταν κέρδισε την δική του υπόθεση με τους Phillies το 2008 (ο οποίος είχε μόλις δυο χρόνια στην μεγάλη κατηγορία) έφεραν μία εντυπωσιακή αύξηση στους μισθούς όλης της βιομηχανίας, φανταστείτε τί θα γίνει αν ο Lincecum κερδίσει την υπόθεση με τα 21,5 εκατομμύρια.

Υπολογίζοντας τώρα την προϊστορία των Giants σε αυτές τις περιπτώσεις (δεν έχουν αφήσει να φτάσει υπόθεση σε διαιτησία από το 2004) αλλά και την γενικότερη απέχθεια που δείχνουν όλες οι ομάδες για αυτή τη διαδικασία (Σύμφωνα με την Ένωση Παικτών της MLB το 90% των υποθέσεων συμφωνείται μακριά από τον διαιτητή) είναι εύκολο να καταλάβετε ότι μάλλον και εδώ θα υπάρξει ένας διακανονισμός μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Η ακρόαση από τον διαιτητή είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη διαδικασία και για τις δύο πλευρές, καθώς οι ομάδες θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικά στοιχεία των παικτών τους. Οπότε μάλλον πριν κλείσουν οι πόρτες της αίθουσας της ακρόασης οι Giants και ο Lincecum θα τα «βρουν» όχι μόνο για έναν χρόνο, αλλά θα συμφωνήσουν και για περισσότερα.

Η κατάσταση είναι ακανθώδης για τους Giants, καθώς ο Lincecum θέλει δύο πράγματα: Ή να τους πάρει πολλά, ή να πάει σπίτι του. Ήδη έχουν δει πολλές πληροφορίες το φως της δημοσιότητας που θέλουν τον Lincecum να είναι πρόθυμος να υπογράψει ένα συμβόλαιο ενός -ή το πολύ- δύο ετών, που θα τον καλύψει για τα υπόλοιπα χρόνια που μπορεί να υποβάλει αίτημα διαιτησίας. Οι Giants όμως θα μπορούσαν να σκεφτούν μακροπρόθεσμα, καθώς ο παίκτης δεν ενδιαφέρεται για ένα συμβόλαιο που βολεύει την ομάδα (4 ετών) καθώς θα του ροκανίσει δύο χρόνια από το δικαίωμά του να γίνει free agent (θα μπορεί να απελευθερωθεί το 2013). Τα δημοσιεύματα θέλουν τον παίκτη να ενδιαφέρεται για ένα συμβόλαιο 8 ετών περίπου.
Αν αυτά τα δημοσιεύματα είναι ακριβή, δεν μπορεί κανείς να αδικήσει τον Lincecum για τον τρόπο που σκέφτεται. Ούτε όμως μπορεί να αδικήσει και τους Giants που προσπαθούν να παρατείνουν το συμβόλαιο του άλλου καλού τους pitcher του Matt Cain, πριν είναι υποψήφιος για να μείνει ελεύθερος. Θέλουν δηλαδή να πετύχουν έναν ασφαλέστερο και πιο λογικό διαπραγματευτικό δρόμο.

Όλα αυτά λοιπόν μας οδηγούν στο εξής ερώτημα: Ποια ειναι η πραγματική αξία του Lincecum αυτή τη στιγμή;

Θα δώσουμε στον παίκτη το δίκιο ότι προσπαθεί να «πατήσει» στην εντυπωσιακή του καριέρα και να κεφαλαιοποιήσει όσα μπορεί από το σύστημα της διαιτησίας. Όπως και να έχει ο παίκτης μπορεί να κερδίσει πολλά, καθώς ο τραπεζικός του λογαρισμός σε κάθε περίπτωση θα βελτιωθεί. Ακόμα κι αν πάει στην ακρόαση και χάσει θα κερδίσει 17 εκατομμύρια στην έκτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία. Δεν είναι κι άσχημα...

Όπως κετέδειξε στην San Francisco Chronicle ο Henry Schulman, ο Lincecum μπορεί να εμφανίσει ένα καταπληκτικό στατιστικό: Πόσους pitcher γνωρίζετε που έχουν καταφέρει στα πρώτα τους πέντε χρόνια να παίξουν για 1000 innings, έχουν βγάλει 1100 ροπαλιστές strikeout και έχουν ERA καριέρας κάτω από 3,00;
Η απάντηση είναι «δύο». Τον Tom Seaver and Tim Lincecum. Και επιπλέον ο Lincecum έχει δύο Cy Young βραβεία, ενώ ο Seaver σε αυτή την περίοδο είχε ένα και απέκτεισε άλλα δύο μέχρι που ολοκλήρωσε την καριέρα του.
Αν λοιπόν σκεφτούμε τα πράγματα με αυτά τα δεδομένα τα 21 εκατομμύρια δεν ακούγονται και πολύ άσχημα...
Ο κάπως "περίεργος" τρόπος pitch του Lincecum

Με τον Lincecum όμως υπάρχουν και κάποιοι προβληματισμοί, κυρίως γύρω από τον αδύνατό του σωματότυπό του 1,75, αλλά και γύρω από την περίεργη κίνηση στο pitch που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται πόσο θα κρατήσει τις επιδόσεις του; Ήδη άλλωστε οι Giants έχουν προχωρήσει σε λεπτομερέστατη καταγραφή των στατιστικών του νεαρού pitcher στις δύο προηγούμενες σεζόν και αναρωτιούνται μήπως η πορεία του έχει πάρει τον κατήφορο. Από το 2009 τα strike out που σημειώνει ανά 9 innings έχουν πέσει από τα 10,42 στα 9,79 και στα 9,12, ενώ τα walks ανά 9 innings έχουν αυξηθεί από το 2,72 στο 3,22 και το 3,57.
Επίσης προβληματίζονται και με την ταχύτητα του fastball. Στην πρώτη χρονιά που ο Lincecum έλαβε το βραβείο Cy Youn, το 2008, η μέση ταχύτητα ήταν 94,1 μίλια. Το 2009 ήταν 92,4, και το 2010 91,3. Πέρυσι, η ταχύτητά του fastball αυξήθηκε στο 92,3, αλλά μειώθηκε η συχνότητα επιλογής αυτού του pitch στο 52,9%, αυξάνοντας αναλόγως τα changeups και τα sliders.
Αυτά τα επιχειρήματα ο Lincecum μπορεί εύκολα να τα αντικρούσει, λέγοντας ότι ήταν ο pitcher με την μικρότερη υποστήριξη πόντων από την επίθεση σε όλη την MLB γι’ αυτό και σημείωσε 13 νίκες και 14 ήττες πέρυσι. Και θα έχει δίκιο, καθώς οι Giants με αυτόν στο mount δεν σημείωσαν κανέναν πόντο σε επτά παιχνίδια, έναν σε έξι παιχνίδια, και δύο πόντους σε πέντε παιχνίδια. Από την άλλη οι Giants μπορούν να πουν ότι μειώθηκαν τα innings που αντέχει ο Lincecum, από τα 6,85 το 2008-09 στα 6,5 το 2010-11.

Επίσης οι Giants μπορούν να καταφύγουν και στα συγκριτικά επιχειρήματα με άλλους παίκτες. Για παράδειγμα, οι Phillies έκλεισαν την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνία με τον Cole Hamels για ένα χρόνο και 15 εκατομμύρια δολάρια. Ο Hamels είναι σχεδόν στην ίδια ηλικία με τον Lincecum (έγινε 28 τον Δεκέμβριο, ο Lincecum γίνεται 28 τον Ιούνιο) και έχει μόλις μία παραπάνω σεζόν στην MLB. Πέρυσι ο Hamels πέτυχε 14 νίκες και 9 ήττες με 2,79 ERA σε 216 innings, ενώ ο Lincecum πέτυχε 13 νίκες με 14 ήττες με 2,74 ERA σε 217 innings. Στα strikeouts, ο Lincecum ξεπέρασε τον Hamels 220 έναντι 194, όμως παρέδωσε σχεδόν τα διπλά walks (86 έναντι 44).
Επιπλέον, ακόμη και ο συμπαίκτης του Lincecum, ο Matt Cain τον ξεπέρασε στις δύο περασμένες χρονιές σε ERA (3,01 έναντι 3,08) σε WHIP (1,083 έναντι 1,239) και στη σχέση strikeouts με walk (2,87 έναντι 2,78) και ο Cain -αν δεν αλλάξει κάτι με το συμβόλαιό του- πρόκειται το 2012 να πάρει 15 εκατομμύρια.

Όχι ότι όλα τα παραπάνω μπορούν να μειώσουν το άστρο του Lincecum. Το αντίθετο. Όμως όταν τα πράγματα φτάνουν στη διαιτησία, τότε οι λεπτομέρειες αποκτούν μεγάλη σημασία και η συζήτηση κάποια στιγμή γίνεται πολύ σκληρή. Ιδίως όταν παίζονται 21,5 εκατομμύρια δολάρια.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι Giants θα πετύχουν κάποιας μορφής συμφωνία με τον Lincecum πριν έρθει η ώρα της διαιτησίας, όμως για πόσα χρόνια είναι έτοιμοι να υπογράψουν; Με δεδομένη την αδυναμία της επίθεση το 2011, θα κατανοούσε κανείς την πρόθεσή τους να κλειδώσουν τους καλούς pitcher του rotation τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο έτσι ώστε να επικεντρωθούν άνετα στους επιθετικούς. Από την άλλη, καθώς οι υποχρεώσεις αυξάνονται, θα είναι ενδιαφέρον να δει κανείς πως όλα τα στατιστικά που παρατέθηκαν εδώ θα επηρεάσουν την σεζόν του 2012.
Και φυσικά θα έχει πολυ μεγάλο ενδιαφέρουν να δούμε πόσα χρήματα θα πάρει τελικά ο Lincecum την χρονιά που ξεκινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου