Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Τί εστί Designated Hitter

Παλιό Line-up των Mariners με τον DH να σημειώνεται με κόκκινο και τον pitcher κάτω - κάτω
Ο Designated Hitter, είναι μία ιδέα που υιοθετήθηκε από την American League το 1973, με στόχο το παιχνίδι να γίνει πιο γρήγορο και πιο επιθετικό. Ο Designated Hitter (DH από εδώ και μπρος) είναι ένας ροπαλιστής, ο οποίος αντικαθιστά μόνο για την επίθεση τον pitcher. Αυτό σημαίνει ότι στo Line-up (στη λίστα δηλαδή με τη σειρά που ροπαλίζουν οι παίκτες) αντί να αναγράφεται ο Pitcher, τη θέση του παίρνει ο DH και βγαίνει αυτός στο ρόπαλο. Αναλόγως ο DH δεν βγαίνει ποτέ στην άμυνα.
Ο λόγος που έγινε αυτό είναι διότι οι pitchers σπανίως είναι καλοί στο ρόπαλο, καθώς στην προπόνησή τους επικεντρώνονται κατά 90% στο pitch και σπανίως στο bat, ενώ επιπλέον επειδή παίζουν κάθε 5 ημέρες, δεν βλέπουν τόσα pitch όπως οι καθημερινοί παίκτες. Έτσι, ο pitcher όταν βγαίνει στο ρόπαλο τις περισσότερες φορές είναι ένα πανεύκολο out, είτε με strikeout, είτε με ένα χλιαρό χτύπημα που βγαίνει εύκολα οut στην πρώτη βάση. Επιπλέον, πολύ συχνά, οι ομάδες περπατούν επίτηδες (με intentional walk ή και με pitch arround) τον προηγούμενο ροπαλιστή, με στόχο να έρθει στο ρόπαλο ο pitcher για να τελειώσει στα σίγουρα ένα δύσκολο inning. Έτσι, στα παιχνίδια που δεν υπάρχει DH όχι μόνο στο line-up βρίσκεται ένας παίκτης ο οποίος επιθετικά είναι μία μαύρη τρύπα, αλλά πολύ συχνά χάνονται και οι υπηρεσίες του προηγούμενου παίκτη.
Θέλωντας λοιπόν να τα αλλάξει όλα αυτά η Αmerican League, και να έχει 9 καλά ρόπαλα στο line-up, σκέφτηκε ο pitcher να αντικαθίσταται και τη θέση του να παίρνει ο DH. Όπως είναι φυσικά πολύ λογικό, ως DH μπαίνουν καλοί ροπαλιστές με εμπειρία, που όμως δεν είναι πολύ καλοί στην άμυνα, ή έχουν βαρύνει με τα χρόνια. Από τους πιο γνωστούς DH είναι ο Ortiz των Red Sox ο οποίος -λόγω μεγέθους- εκτός από DH παίζει μόνο πρώτη βάση.
Και σε αυτό το σημείο να εξηγήσω τον λόγο για τον οποίο γράφτηκε αυτή η ανάρτηση. Αιτία, στάθηκε ο ελαφρύς τραυματισμός που είχε προχθές ο Cabrera των Tigers που οδήγησε τον προπονητή (προκειμένου να μην χάσει η ομάδα τις πολύ καλές του υπηρεσίες στην επίθεση), να τον βάζει DH έτσι ώστε να μην κουράζεται με τις άμυνες, να μειωθεί ο κίνδυνος νέου τραυματισμού, αλλά και να τον εκμεταλευτούν "ροπαλιστικώς", ιδιαίτερα τώρα που φτάνει το post season και δεν είναι να παίζει κανείς μ' αυτά.

Λεπτομέρειες

1. O DH δεν μπορεί να αντικαταστήσει κανέναν άλλο παίκτη παρά μόνο τον pitcher. Αντιθέτως στο Softball, αυτή η θέση ονομάζεται Designated Player και μπορεί να αντικαταστήσει όποιος θέλει ο προπονητής.
2. Από τότε που μπήκε αυτός ο κανόνας όλοι κατάλαβαν ότι το παιχνίδι έγινε όντως πιο γρήγορο, γι' αυτό και τον υιοθέτησαν. Μοναδικές εξαιρέσεις είναι η Central League της Ιαπωνίας και η National League στην Αμερική, η οποία ως η πρώτη (και η πιο συντηρητική) λίγκα που δημιουργήθηκε ποτέ, αποφάσισε ότι θα κρατήσει τον pitcher στη θέση του.
Τί γίνεται στην Interleague και στο World Series. Από τότε που άρχισαν τα παιχνίδια Interleague και το World Series (οπότε οι ομάδες της American και της National League παίζουν μεταξύ τους) το παιχνίδι διεξάγεται με τους κανόνες του γηπεδούχου. Όταν δηλαδή οι Yankees παίζουν στο γήπεδο των Mets, δεν υπάρχει DH και για τις δύο ομάδες και όταν παίζουν στο Yankee Stadium, υπάρχει DH και για τους δύο.
Θεωρητικά λοιπόν οι ομάδες της American League που παίζουν κυρίως με DH, όταν βρίσκονται σε γήπεδα της National League θα έπρεπε να έχουν ένα μειονέκτημα καθώς οι starting pitcher τους -που σίγουρα θα βγουν περί τις τρεις φορές στο ρόπαλο μέχρι να αντικατασταθούν- δεν κάνουν σχεδόν ποτέ προπόνηση στο ρόπαλο. Και όχι μόνο δεν κάνουν προπόνηση, αλλά πολλές φορές λαμβάνουν οδηγίες από τους προπονητές να μην κάνουν πολύ δυναμικές κινήσεις στο ρόπαλο, μήπως και ξεκολλήσουν κανέναν ώμο, ή πάθουν καμία θλάση, ή σπάσουν κανένα δάχτυλο. Κι όμως στα παιχνίδια Ingerleague οι ομάδες της American League εξακολουθούν να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία από τις ομάδες τις National δημιουργώντας έτσι ένα λογικό παράδοξο. Βέβαια αυτό το παράδοξο λύνεται πολύ εύκολα, καθώς οι ομάδες της American League είναι πολύ πιο εύρωστες από εκείνες της National και άρα έχουν καλύτερους παίκτες. Αμέσως όμως δημιουργείται το εξής ερώτημα: "Μήπως οι ομάδες της American League είναι πιο εύρωστες, ακριβώς επειδή έχουν τον DH και επειδή όντος το παιχνίδι τους είναι πιο γρήγορο, οι θεατές προτιμούν να πηγαίνουν στα δικά τους γήπεδα αντί σε εκείνα της National League;"
 Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι φυσικά οι Yankees έναντι των Mets, οι White Sox έναντι των Cubs, αλλά και οι Angels έναντι των Dodgers που χρεοκόπησαν μόλις πρόπερσι.

1 σχόλιο:

  1. Τελικά όμως οι Detroit δεν τον έβαλαν τον Cabrera ούτε DH. Δεν πειράζει. Τουλάχιστον είχα έναν καλό λόγο να γράψω για κάτι νέο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή