Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ο Roberto Clemente και η... Ελλάδα

Καμιά φορά υπάρχουν κάποιες ειδήσεις που αξίζει να τις μεταφέρει κανείς αυτούσιες. Η παρακάτω είναι μία από αυτές. Τη μεταφράζω από το επίσημο site της MLB περικόπτωντας ελάχιστες λεπτομέρειες.
Αφορά στον Roberto Clemente, ένα ιστορικό πρόσωπο της MLB, ο οποίος σκοτώθηκε την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1973, ενώ προσπαθούσε να κάνει πραγματικότητα αυτό που είχε θέσει ως σκοπό της ζωής του: Να είναι φιλάνθρωπος και με τα λεφτά που βγάζει από το Baseball να βοηθάει τους φτωχούς ανά τον κόσμο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έκανε μία αγαθεργία, καθώς είχε στείλει πολλές φορές τρόφιμα, φάρμακα, αλλά και αθλητικά είδη στη χώρα του (το Puerto Rico) το οποίο εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Όταν σκοτώθηκε πάντως, βρισκόταν εν πτήση για τη Νικαράγουα, η οποία ότι είχε χτυπηθεί μερικές ημέρες πριν από καταστροφικούς σεισμούς.

Ο Στεριόπουλος σε πρόβα. Φαντάζομαι καταλάβατε ποιος είναι
Όταν η πτήση charter με τον πασίγνωστο παίκτη του Hall of Fame και τα εφόδια που μετέφερε προς την χτυπημένη από σεισμούς Νικαράγουα, συνετρίβει στον Ατλαντικό πριν από 40 χρόνια, βοήθησε να μην συντριβεί ο Άλκης Στεριόπουλος (!!!!)
O Στεριόπουλος -στα 19 του τότε- ήταν ένας μουσικός από τις μεσοδυτικές πολιτείες και επέστρεφε από μία συναυλία που είχε δώσει σε ρεβεγιόν. Μόλις είχε αρχίσει λοιπόν να κοιμάται πάνω στο τιμόνι, άκουσε στο ραδιόφωνο για τον θάνατο του Clemente και τα μάτια του άνοιξαν απότομα.
"Βρισκόμουν μεταξύ ύπνου και ξύπνιου -λέει ο ίδιος- και το πιγούνι μου άρχιζε να ακουμπάει στο στήθος μου, όταν άκουσα στο ραδιόφωνο ότι το αεροπλάνο του Clemente κατέπεσε και όλοι οι επιβαίνοντες ήταν νεκροί. Το σοκ από την είδηση με έβγαλε αμέσως από την νιρβάνα μου. Στην ουσία με έσωσε από ύπνο θανάτου."
Ο  Στεριόπουλος οδηγούσε ένα βάν στην εθνική με υψηλή ταχύτητα και βρισκόταν μόλις δύο μέτρα πριν τρακάρει σε ένα βυτιοφόρο βενζίνης 18 τροχών. Αμέσως πάτησε φρένο, προς στιγμήν έχασε τον έλεγχο του βαν, αλλά μετά από μερικές διορθωτικές τιμωνιές κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα.
"Με πολύ απλά λόγια -λέει ο ίδιος- ο θάνατος του Clemente μου έσωσε τη ζωή."
Την Πέμπτη λοιπόν, στα Peals Studios, ο Στεριόπουλος, επικεφαλής μίας ομάδας ηθοποιών που βρέθηκαν σε μία θεατρική σκηνή, έκαναν την πρώτη ανάγνωση του έργου "21" ενός μιούζικαλ που είναι αφιερωμένο στην ζωή του Clemente. Όπως λέει ο Στεριόπουλος που είναι ο συγγραφέας και ο συνθέτης του μιούζικαλ, "ελπίζω ότι αυτή η παραγωγή θα εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους, όπως έχει εμπνεύσει εμένα ο Clemente." Και συνεχίζει ο Ελληνοαμερικανός: "Ο Clemente ακολουθούσε το εξής γνωμικό: "Αν ένας άνθρωπος έχει μία ευκαιρία να κάνει τη διαφορά στη ζωή του, αλλά δεν το κάνει, τότε στην πραγματικότητα δεν ήταν εκεί". 
Ο Στεριόπουλος γράφει το μιούζικαλ "21" εδώ και πέντε χρόνια και τώρα ελπίζει να βρει τους κατάλληλους χορηγούς προκειμένου η παράσταση να καταφέρει να κατευθυνθεί σε κάποιες θεατρικές αίθουσες. Ο ίδιος συμπληρώνει: "Κάθε φορά προσπαθούμε να δούμε την ζωή του Clemente μέσα από διαφορετικές γωνιές. Σχεδόν όλοι, πάντα επικεντρώνονται στο Baseball, όμως είναι πολύ βαθύτερη και πολύ πιο πλούσια ιστορία, καθώς αφορά μεν Baseball, αλλά είναι και πολλά περισσότερα."

Για πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στο επίσημο site του μιούζικαλ.
http://www.21themusical.com/21themusical/Home_Plate.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου