Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί οι Έλληνες δεν καταλαβαίνουν το Baseball


Το Baseball είναι ένα παιχνίδι που δυσκολεύει τους Έλληνες στην κατανόησή του, καθώς για να το καταλάβουν επιστρατεύουν ασυναίσθητα ενδόμυχες πληροφορίες για το πώς παίζονται τα ομαδικά παιχνίδια ανοιχτού χώρου, με πρώτο και καλύτερο -ποιο άλλο;- το ποδόσφαιρο.
Όμως το Baseball έχει σημαντικές διαφορές με το ποδόσφαιρο, ή για να ακριβολογούμε είναι στημένο με μία λογική που είναι η ακριβώς αντίθετη από το ποδόσφαιρο και γενικώς από τα αθλήματα που κατέκτησαν την Ευρώπη.
Πάμε να δούμε μερικές βασικές διαφορές.
Πρώτον: Η μπάλα στο Baseball δεν μπαίνει στο πλεκτό, όπως στο ποδόσφαιρο ή και το Basket. Για την ακρίβεια η μπάλα δεν μπαίνει πουθενά και το σκοράρισμα γίνεται με το σώμα του επιθετικού ΧΩΡΙΣ (το σημειώνουμε, ΧΩΡΙΣ) αυτός να έχει την μπάλα στην κατοχή του. Μάλιστα στόχος του επιθετικού είναι να μην έρθει σε καμία περίπτωση σε επαφή με την μπάλα καθ’ όλη την προσπάθειά του να σκοράρει.
Δεύτερον: Ο κάτοχος της μπάλας στο Baseball αμύνεται, δεν επιτίθεται, που σημαίνει -σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο- ότι η κατοχή της μπάλας για μεγάλα διαστήματα δείχνει ότι μία ομάδα πάει άσχημα στο παιχνίδι και δεν πιέζει τους αντιπάλους της. Αντιθέτως πιέζεται.
Τρίτον: Οι δύο ομάδες δεν μοιράζονται ταυτόχρονα το χώρο -όπως γίνεται στο ποδόσφαιρο- αλλά οι παίκτες που βρίσκονται μέσα στο γήπεδο και καταλαμβάνουν τις διάφορες θέσεις, φορώντας τα μεγάλα γάντια, αμύνονται, ενώ οι επιτιθέμενοι είναι στον πάγκο τους και έρχονται στο ρόπαλο με μία προαποφασισμένη (από τον προπονητή) σειρά. Στη συνέχεια οι ρόλοι αλλάζουν.
Τέταρτον: Η μόνη στιγμή που ακουμπά ένας επιθετικός τη μπάλα είναι με το ρόπαλο. Από εκεί και πέρα δεν κρατά ποτέ την μπάλα που σημαίνει ότι οι εντυπωσιακές φάσεις στο Baseball είναι κυρίως οι αμυντικές (καθώς αυτές απαιτούν τη χρήση της μπάλας) και όχι οι επιθετικές (όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές στο ποδόσφαιρο).
Πέμπτον και ίσως το πιο χαρακτηριστικό: Αν στο ποδόσφαιρο ο επιθετικός στείλει τη μπάλα στην κερκίδα, έχει κάνει πιθανότατα μία στραβοκλωτσιά για την οποία μάλλον ντρέπεται. Στο Baseball αν στείλει τη μπάλα στην κερκίδα έχει κάνει το καλύτερο χτύπημα -το επονομαζόμενο και Homerun- και έχει την δυνατότητα να σκοράρει ανεμπόδιστος αφού οι αμυντικοί δεν έχουν στα χέρια τους τη μπάλα (πιθανότατα την έχει ένας οπαδός για σουβενίρ).
Και να μην ξεχάσουμε να σημειώσουμε μία ακόμη διαφορά. Το γήπεδο. Στο ποδόσφαιρο, όπως και στο ράκμπι, ή το Μπάσκετ, ή το Χάντμπολ, ή το Volley, ή το τέννις, το γήπεδο είναι ένας ορθογώνιος χώρος που συνήθως χωρίζεται στα δύο. Στο Baseball το γήπεδο έχει σχήμα βεντάλιας, ενώ το βασικότερό του σημείο είναι ο ρόμβος που σχηματίζεται από τις τέσσερις βάσεις που βρίσκονται τοποθετημένες στο σημείο όπου συναντώνται οι δύο μοναδικές γραμμές που ορίζουν τον χώρο του γηπέδου.
Ενόψει λοιπόν της έναρξης του Αμερικανικού Πρωταθλήματος στις 31 Μαρτίου και της δυνατότητας Στοιχηματισμού στους αγώνες της MLB θεωρήσαμε απαραίτητο να σας πούμε μερικές από τις σημαντικές διαφορές που έχει το Baseball σε σχέση με πολλά άλλα αθλήματα, βοηθώντας σας έτσι να κατανοήσετε καλύτερα αυτό το Αμερικανόφερτο παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου