Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Μην ξεχνάτε: Η μπάλα είναι ζωντανή!!!

Θα σας ανεβάσω εδώ δύο βιντεάκια. Το ένα είναι πιο πρόσφατο, καθώς δεν βλέπεις συχνά κάποιο παίκτη να "κοιμάται" στην τρίτη βάση και να τον βγάζουν τόσο εύκολα out. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει ότι η μπάλα στο baseball είναι πάντα "ζωντανή". Το γεγονός ότι οι παίκτες σταματούν σε μία βάση, δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι έχει σταματήσει. Οι αμυντικοί μπορούν να ελέγξουν τους παίκτες που δεν πατούν σε κάποια βάση ανα πάσα στιγμή. Από την άλλη και οι επιθετικοί μπορούν να προσπαθήσουν οπότεδήποτε να κερδίσουν μία βάση, ή να σκοράρουν όποτε θεωρήσουν ότι οι αμυντικοί κοιμούνται. Αυτό είναι το δεύτερο βιντεάκι που σας προτείνω να δείτε.

Το βίντεο που μπορείτε να δείτε εδώ είναι το out που έβγαλαν με run down οι Phillies στον προχθεσινό αγώνα με τους Brewers, και το βίντεο που σας παραθέτω εδώ είναι το λάθος των Dodgers, που επέτραψαν στους Padres να βάλουν δύο runs και έτσι να χάσουν και το παιχνίδι.

UPDATE
Ένας φίλος μου ζήτησε μέσω email να του εξηγήσω τί έγινε σε αυτές τις δύο φάσεις.
Επειδή λοιπόν φαίνεται ότι όντος είναι πολύπλοκες σας βάζω εδώ την απάντηση που του έστειλα.

Πρώτο βίντεο: Οι Phillies είναι στην άμυνα και οι Milwakee στην επίθεση με ένα out και γεμάτες βάσεις. Ο Lee (pitcher) ενώ έχει τη μπάλα στα χέρια του βλέπει ότι ο δρομέας στην τρίτη βάση δεν την πατάει και είναι απρόσεκτος και αντί να κοιτάζει τον pitcher (όπως πρέπει) κοιτάει τα παπούτσια του. Σε ανύποπτο χρόνο λοιπόν πετάει τη μπάλα στον τριτοβασέο, ο οποίος με τη μπάλα στο γάντι μπαίνει πίσω από τον δρομέα και του κλείνει το δρόμο ώστε να μην μπορέσει να επιστρέψει στη βάση του. Μοιραία εκείνος έχει μόνο μία λύση να πάει προς το σπίτι. Αυτομάτως ξεκινά το λεγόμενο rundown, όπου η άμυνα προσπαθεί να βγάλει κάποιον out ένω τον έχει εγκλωβίσει ανάμεσα σε δύο βάσεις ακομπώντας τον με την μπάλα, πριν εκείνος καταφέρει να ακουμπήσει μία από τις δύο βάσεις. Τελικά εδώ ο δρομέας είναι sitting duck και βγαίνει out χωρίς να σκοράρει καθώς τον κάνουν tag (δηλαδή τον ακουμπούν). 
Σημειώστε εδώ ότι οι δρομείς μπορούν να τρέχουν μόνο στο διάδρομο που ενώνει τις δύο βάσεις και αν φύγουν από αυτόν τότε είναι out χωρίς να τους ακουμπήσουν.

Δεύτερο βίντεο: Οι Padres είναι στην επίθεση και χάνουν με ένα πόντο από τους Dodgers. Έχουν δρομείς στην δεύτερη και τρίτη βάση. Ο pitcher των Dodgers (θα το δείτε στην επανάληψη και όχι στα πρώτα πλάνα) είναι πάνω στο mount και ξύνει με το παπούτσι του τη βαλβίδα γιατί κάτι τον ενοχλεί στο χώμα. Μόλις λοιπόν γυρίζει εντελώς πλάτη, ο δρομέας από την τρίτη φεύγει για να "κλέψει" το σπίτι. Όταν πια το καταλαβαίνει ο pitcher (και ενώ έχει χρόνο για να τον προλάβει) κάνει μία πάσα πανικού στον catcher και έτσι η μπάλα φεύγει προς τα πίσω. Σε αυτή τη φάση ο διαιτητής δεν έχει δει ότι η μπάλα δεν είναι στα χέρια του catcher (κανονικά πρέπει να περιμένει να του την δείξει ο catcher και μετά να βγάλει απόφαση) και δείχνει out, μόλις όμως συνειδητοποιεί ότι η μπάλα είναι στα στρώματα και ο catcher τρέχει να την πιάσει δείχνει safe (η κίνηση με τα χέρια που ανοίγουν). Την ίδια στιγμή και εκτός πλάνου (όσο γίνονται όλα αυτά) ο δρομέας από τη δεύτερη βάση έχει τρέξει προς την τρίτη και μόλις βλέπει ότι η μπάλα δεν είναι στα χέρια του cather τρέχει και αυτός προς το σπίτι και σκοράρει (εδώ ο διαιτητής το δείχνει σωστά). Έτσι, οι Dodgers έχασαν το παιχνίδι, καθώς στην επίθεσή τους που ακολούθησε αμέσως μετά δεν έβαλαν πόντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου