Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Game #3: Στο Detroit για ένα παιχνίδι φωτιά

Στο Detroit μεταφέρεται απόψε το ξημέρωμα (03:00 ώρα Ελλάδος) η σύγκρουση ανάμεσα στους Tigers και τους Giants. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι και για τις δύο ομάδες, καθώς αν οι Giants κερδίσουν, θεωρητικά θα έχουν πιάσει με το ένα χέρι το τρόπαιο με τα σημαιάκια, κάθως μέχρι σήμερα καμία ομάδα δεν έχει χάσει το Worlds Series όταν έχει βρεθεί να κερδίζει με 3-0. Τέτοια ανατροπή σε σειρά 7 παιχνιδιών εχει συμβεί μόνο μία φορά, αλλά σε ALCS, το 2004, όταν οι Red Sox αντέστρεψαν την κατάρα του Bare Ruth, κέρδισαν τους Yankees σε τέσσερις συνεχόμενες συναντήσεις και στη συνέχεια πήραν το Πρωτάθλημα μετά από 86 χρόνια.
Από την άλλη, αν κερδίσουν οι Tigers θα έχουν καταφέρει να σκαρφαλώσουν λίγο στα κακοτράχαλα πρανή της μεγάλης τρύπας μέσα στην οποία έπεσαν στο San Francisco. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να διαβάσετε όλο το κατεβατό που σας έχω γράψει παρακάτω, μπορείτε να δείτε ένα βιντεάκι με την ανάλυση του παιχνιδιού, από τους σχολιαστές της MLB. Βέβαια είναι εκείνοι που έλεγαν ότι το Series θα το πάρουν οι Tigers 100%, αλλά τέλος πάντων, παραδέχονται ότι έκαναν λάθος και μάλιστα πολύ μεγάλο.
http://mlb.mlb.com/video/play.jsp?content_id=25452825&topic_id=39247788

Αν τώρα έχετε όρεξη για διάβασμα, welcome.

605 San Francisco Giants @ Detroit Tigers
Το παιχνίδι αυτό έχει τα εξής χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αναλύσουμε:
  1. Το τρελό momentum των Giants.
  2. Την χρήση του Designated Hitter (DH).
  3. Τους οπαδούς των Tigers.
  4. Τους pitchers.
  5. Το Bullpen και των δύο ομάδων.
  6. Τους hitters.
1. Το τρελό momentum των Giants: Οι Giants σε όλο το postseason παίζουν ως outsider. Με τους Reds ήταν outsiders. Με τους Cardinals ήταν outsiders. Με τους Tigers ξεκίνησαν ως outsiders. Τώρα όμως πάνε στο Detroit με άλλον αέρα. Για πρώτη φορά είναι το φαβορί για να πάρουν τον τίτλο, όταν οι αναλυτές της MLB θεωρούσαν ότι θα χάσουν και μάλιστα σε πέντε (το πολύ έξι) παιχνίδια.
Στον αντίποδα βρίσκεται η ψυχολογική κατάσταση (και όχι η ψυχολογία που είναι επιστήμη) των Tigers. Είναι καταρακωμένοι και αναζητούν αποκούμπι: Στην έδρα, στον DH, στους οπαδούς τους... Τα παρακάλια αυτά όμως, τα οποία εκφράστηκαν στις δηλώσεις όλων των παικτών μετά τη δεύτερη ήττα στο San Francisco, περισσότερο εμβαθύνουν -κατά την άποψή μου- τον προβληματισμό, παρά τον αντιμετωπίζουν.

2. Η χρήση του DH: Ο DH είναι ένα πολύ περίεργο στοιχείο γι' αυτό το παιχνίδι. Αναμένεται να δώσει λύσεις στους Tigers, των οποίων το προπονητικό team ξέρει καλύτερα να χειρίζεται αυτή τη διευκόλυνση, από την άλλη όμως θα ξεκουράσει τους pitchers των Giants, οι οποίοι θα απολαύσουν το γεγονός ότι δεν χρειάζεται και να pitchάρουν, να χτυπούν, να τρέχουν και να σκοράρουν, όπως έχουν κάνει στα δύο προηγούμενα παιχνίδια.
Για τους Giants DH θα είναι ο Hector Sanchez, ενώ για τους Tigers θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Delmond Young, γεγονός που θα βελτιώσει κυρίως την άμυνα στα δεξιά, παρά την επίθεση, καθώς ο Young έπαιζε έτσι κι αλλιώς στο San Fran. Βέβαια από την άλλη και ο Sanchez δεν είναι και το ρόπαλο-φόβητρο, οπότε λίγα μπορεί να περιμένει κανείς από αυτόν.

3. Οι οπαδοί των Tigers: Πρόκειται για μία πολύ περίεργη εξίσωση. Οι οπαδοί θα μπουν σίγουρα πολύ ζεστοί στο γήπεδο. Σίγουρα θα φωνάξουν όσο μπορούν και θα κουνήσουν τα κουρελάκια τους (έτσι τα λένε: rally rags) Όμως, επειδή είναι πολύ προβληματισμένοι -για να μην πω σχεδόν απογοητευμένοι- θα θέλουν να δουν αποτελέσματα γρήγορα. Αν δεν έρθουν runs από τους Tigers στα πρώτα τρία, το πολύ τέσσερα innings, θα πέσουν σε βαθία κατάθληψη και αυτό αν συμβεί θα γυρίσει μπούμεραγκ στον ψυχισμό (και όχι στην ψυχολογία που είναι επιστήμη) των γηπεδούχων.

4. Οι Pitcher: Θεωρώ ότι θα εντυπωσιαστήκατε που τους έχω τόσο κάτω στη λίστα μου, αλλά δεν τους υποβαθμίζω, απλά θεωρώ ότι τα τρία που έχω γράψει πιο πάνω είναι πολύ σημαντικά και καινούρια στοιχεία σε αυτόν τον αγώνα.
Για τους Giants λοιπόν θα έχουμε τον Vogelsong. Πρόκειται για μία μηχανή του pitch στο postseason. Έχει δώσει τρεις νίκες (οι δύο του πιστώθηκαν) στις οποίες δουλεψε 5, 7 και 7 innings. Και στα τρία παιχνιδια η απόδοσή του ήταν καρμπόν. Δέχθηκε 3, 4 και 4 hits και επέτρεψε από ένα run σε κάθε εμφάνιση. Μοναδική διαφορά (προς το καλύτερο) ήταν το προσωπικό ρεκόρ σε strikeouts στο τελευταίο παιχνίδι (9) ενώ στα άλλα δύο είχε 5 και 4. Πουθενά λοιπόν δεν γράφει ότι ο Vogelsong δεν θα παίξει καλά. Αντιθέτως υπάρχει ένα στοιχείο επιπλέον που θεωρώ ότι θα του δώσει ένα ακόμη προβάδισμα. Οι Tigers δύο ημέρες τώρα κάνουν λόγο ότι στα πρώτα δύο παιχνίδια που έχασαν μία αιτία ήταν και ότι οι δύο Pitcher που είδαν ήταν αριστερόχειροι. Όπως λένε, σε γενικές γραμμές όλη τη χρονιά δεν ήταν καλοί απέναντι σε αριστερόχειρούς, ενώ χτυπουν καλύτερα απέναντι σε δεξιόχειρους. Στην πραγματικότητα η διαφορά είναι πολύ μικρή. ,275 απέναντι σε δεξιόχειρους και ,253 απέναντι σε αριστερόχειρους. Όμως ο πνιγμένος πιάνεται απ' όπουδήποτε και φοβάμαι ότι αν δεν χτυπήσουν πολύ γρήγορα στο παιχνίδι, και αυτή η συζήτηση θα τους καταστρέψει ψυχολογικά. Αν πάλι χτυπήσουν νωρίς, όλα θα είναι υπερ τους.
Για τους Tigers τώρα, ο pitcher θα είναι ο Anibal Sanchez. Ο Anibal σε ένα παιχνίδι στο postseason πήγε καλά (απέναντι στους ανύπαρκτους Yankees) και σε ένα πήγε μέτρια (απέναντι στους πολύ δυναμικούς A's). Είναι πολύ συχνά ασταθής, αλλά αν βρεθεί στη μέρα του μπορεί να πάει αρκετά βαθιά στο παιχνίδι, σώζοντας τον προπονητή του από τον πονοκέφαλο του να πάει στο Bullpen.

5. Το Bullpen: Εδώ τα πράγματα γράφουν παντού Giants. Και ποιον να πρωτοπάρεις. Τον Lincecum που δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί ψυχολογικά από την υποβάθμισή τους σε reliever; Τον Romo που σκίζει; Τον Αffeld; Τον Kontos; Η λίστα είναι τεράστια και μπορεί να δώσει πολύ γρήγορα λύσεις στον Bochy σε περίπτωση που ο Vogelsong δεν πάει καλά.
Αντιθέτως για τον Sanchez αν δεν πάει καλά, έξοδος κινδύνου δεν υπάρχει. Ή τέλος πάντων υπάρχει, αλλά πρέπει να αναζητηθεί μέσα στον λαβύρινθο των pitchers του Detroit και η αλήθεια είναι ότι ο τρίτος αγώνας του World Series δεν είναι η στιγμή για προπονητικά trials 'n' errors.

6. Οι Hitters: Τα ρόπαλα είναι το δυνατό σημείο των Tigers. Έτσι λέμε δύο παιχνίδια τώρα, όμως η συγκομιδή τους είναι μόλις 3 runs με 10 hits, όταν οι Giants (που θεωρούνται αδύνατοι στο ρόπαλο) έχουν σημειώσει 10 runs με 16 hits. Εντάξει, θα συμφωνήσω ότι πλέον οι Tigers θα χτυπούν στο σπίτι τους. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό. Είναι σαφές (και αναμενόμενο) να είναι πιο αποδοτικοί απ' ότι στο San Francisco, όμως θα είναι πιο αποδοτικοί από τους Giants; Εδώ σε θέλω μπάρμπα... Και εδώ εγώ δεν μπορώ να απαντήσω εύκολα θετικά.

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, αφού τα έβαλα σε μία λεκάνη, αφού τα ανακάτεψα, αφού τα ζούληξα, αφού τα ζύμωσα, αφού τα άνοιξα φύλλο, κατέληξα στο εξής:
Διπλό για τους Giants με απόδοση 2,05.


Θα το πείτε υποκειμενικό; Μπορεί, ξέρετε όμως ότι πολύ συχνά φοβάμαι να βάλω νίκη των Giants. Ξέρετε επίσης, ότι για να φτάσω να χάσω το προχθεσινό σημείο (Over) είχα πετύχει τους Giants 8 φορές συνεχόμενες και 9 στις 11 τελευταίες τους εμφανίσεις. Άρα, θα έλεγα πως μπορείτε να μου δώσετε το credit, ότι προσπαθώ να είμαι όσο περισσότερο μπορώ αντικειμενικός.
Και όταν βάζω νίκη των Giants, είναι γιατί την πιστεύω τρελά.

*******UPDATE********
Σύμφωνα με απόφαση του ΟΠΑΠ όλα τα πρακτορία θα είναι κλειστά την Κυριακή 28 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε να στοιχηματίσουμε για τον αγώνα της Κυριακής. Φυσικά μπορεί κανείς να στοιχηματίσει από σήμερα και για αύριο, κάτι όμως που εγώ δεν συστήνω σε καμία περίπτωση, καθώς είναι ψάρεμα σε πολύ θολά νερά το να προσπαθήσει κανείς να φανταστεί τί θα γίνει την Κυριακή, αν δεν έχει δει τί έγινε το Σάββατο.
Εγώ λοιπόν θα ακολουθήσω την πρακτική της ανάρτησης προβλέψεων την ίδια ημέρα, και θα βάλω ανάλυση το μεσημέρι της Κυριακής για το παιχνίδι #4, για εκείνους που στοιχηματίζουν online.

6 σχόλια:

  1. καλημέρα και απο εμένα .....
    φίλε Κώστα πάλι έχεις κάνει μια πλήρη ανάλυση για το σημερινο παιχνίδι....
    και δυστυχώς φοβάμαι ότι θα πέσεις πάλι μέσα στην πρόβλεψη σου .......
    βέβαια μιλάμε για ένα παιχνίδι world series οπότε όλα είναι πιθανά ..... ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει....
    πράγματι οι ΤΙΓΡΕΙΣ θα προσπαθήσουν να πάρουν αυτοπεποίθηση απο την έδρα ...... αλλα δυστυχώς το ζευγάρια των pitchers το φοβάμαι ....
    απλα ελπίζω ότι σήμερα η επίθεση και τα ροπαλα του Detroit θα ξανά βρουν ρυθμούς ....
    ελπίζω λοιπόν σε ένα γρήγορο καθαρό προβάδισμα που θα δώσει και αέρα στο bullpen μου ....και θα γυρίσει την ψυχοσύνθεση της ομάδας μου.....
    LET'S GO TIGERS!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελευταίο inning. Οι Γιγαντες 3 out μακριά από το 3-0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απίστευτο πιάσιμο από τον Blanco. 1 out!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Giants 3-0 μπροστά. To τρόπαιο αρχίζει να σκαλίζεται από τον χρυσοχόο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή