Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Πολύ καλή άμυνα των Tigers, κακό Baserunning των Sox

Θα σας αναλύσω μία εκπληκτική αμυντική φάση, καθώς είναι πολύπλοκη, και σπάνιο να τη δει κανείς.
Καταρχάς το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ για να πάρετε γεύση περί τί μιλούμε.

Είμαστε λοιπόν στο τέλος του ογδόου inning ανάμεσα στους Tigers και τους White Sox. Οι Sox είναι στην επίθεση και έχουν γεμίσει τις βάσεις, ενώ έχει βγει ένας παίκτης τους out. Στο ρόπαλο είναι ο Adam Dunn και κάνει ένα δυνατό χτύπημα προς το left field. Όσο η μπάλα είναι στον αέρα, οι δρομείς επιστρέφουν στις βάσεις τους, καθώς είναι σαφές ότι ο αριστερός οπισθοφύλακας των Tigers θα πιάσει την εύκολη μπαλιά στον αέρα και για να προωθηθούν στην επόμενη βάση (αν θέλουν) θα πρέπει να πατούν τη βάση τους τη στιγμή που η μπάλα μπαίνει στο γάντι του αμυντικού. Να κάνουν δηλαδή το επονομαζόμενο "tag". Η μπάλα όντως πιάνεται στον αέρα από τον left fielder (δεύτερο out του inning). Όλοι οι δρομείς έχουν κάνει tag και ξεκινούν για την επόμενη βάση. Ο left fielder των Tigers μόλις πιάνει τη μπάλα αποφασίζει να τη στείλει στην τρίτη βάση, καθώς και οι τρεις δρομείς τρέχουν. Αυτός που είναι στην τρίτη πάει για το σπίτι, εκείνος που είναι στη δεύτερη πάει προς την τρίτη και εκείνος που είναι στην πρώτη πάει για τη δεύτερη.
Η πάσα από το outfield είναι πολύ καλή, η μπάλα φτάνει στην τρίτη βάση ξεκάθαρα πριν τον δρομέα και ο τριτοβασέος των Tigers (ο Cabrera) ακουμπάει τον αντίπαλο. Τρίτο out και τέλος του inning.
Όμως, από τη στιγμή που το τρίτο out σημειώθηκε πριν σημειωθεί το run, τότε ο πόντος δεν μετράει. 

Οι Sox λοιπόν εδώ κάνουν πολύ κακό Baserunning και σημειώνουν δύο λάθη. Πρώτον θα μπορούσαν να μην προσπαθήσουν όλοι οι δρομείς  να προωθηθούν κατά μία βάση. Γίνονται όμως άπληστοι, ενώ θα μπορούσαν να αρκεστούν στον πόντο και να συνεχίσουν την επίθεση με δύο out και παίκτες στην πρώτη και δεύτερη βάση. Από τη στιγμή όμως που επέλεξαν να τρέξουν όλοι, ο δρομέας που πάει προς το σπίτι κάνει το δεύτερο λάθος και χαλαρώνει στα τελευταία μέτρα (πιθανότατα από συνήθεια) καθώς ξέρει ότι  το σημείο που έχει πιαστεί η μπάλα είναι πολύ βαθιά στο γήπεδο και είναι αδύνατον να τον φτάσει η πάσα στο σπίτι. Έτσι στα τελευταία μέτρα τρέχει πιο αργά και πίσω του σημειώνεται το τρίτο out πριν αυτός πατήσει το σπίτι, κι έτσι τελειώνει άδοξα η επίθεση των Sox.
Για την ιστορία βέβαια, η απώλεια αυτού του πόντου δεν επηρέασε την εξέλιξη του παιχνιδιού καθώς στο επόμενο inning (το ένατο) οι Tigers δεν κατάφεραν να σκοράρουν και έχασαν με έναν πόντο διαφορά.

5 σχόλια:

  1. και αφου ανεβασες εσυ αυτο το βιντεακι για να μου φτιαξεις παλι την ημερα... ανεβαζω και εγω αυτο που στερησε την νικη στην ομαδα μου αφου εδωσε το προβαδισμα και το τελικο σκορ στο παιχνιδι...
    http://mlb.mlb.com/mlb/gameday/index.jsp?gid=2012_09_17_detmlb_chamlb_1&mode=video
    (το video ειναι το πρωτο που ανηγει με τιτλο Rio forces crucial error)
    Για οσους δεν καταλαβαινουν τι συμβαινει ο Κωστας εχει σχολιασει ηδη την φαση στο προηγουμενο ποστ κατω απο το comment μου ...
    δες πως εχασαν το Double play....
    δυστυχως μετα την ηττα και το ανοιγμα της διαφορας στις 3 νικες δεν εχω να πω τιποτε αλλο παρα τρεχατε ταιγκερακια μου .... να πιασετε την θεση των play off...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο mail μου, έφτασε μία ειδοποίηση ότι αναρτήθηκε το εξής σχόλιο:
    "Απορία - άσχετη με το θέμα - σχετικά με το πρόγραμμα της MLB.
    Κάθε ομάδα παίζει 3 αγώνες με τον αντίπαλο της, σωστά; Μερικές φορές όμως έχω παρατηρήσει να ειναι είτε 1, είτε 4. Μιλάω πάντα για αγώνες στην ίδια έδρα.
    Ευχαριστώ, Βασίλης"

    Το σχόλιο αυτό όμως δεν το βλέπω κάτω από την ανάρτηση, παρά το ότι εγώ δεν παρεμβαίνω ποτέ στα σχόλια σας. Είναι απολύτως ελεύθερα.

    Απαντώ λοιπόν στον φίλο Βασίλη, ότι στο Baseball τα παιχνίδια διεξάχονται με την λογική "σειρών" (series) στα οποία οι ομάδες που είναι αντιμέτωπες παίζουν συνήθως τρία παιχνίδια. Αυτό υπάρχει ιστορικά, καθώς στην αρχή του αιώνα οι μετακινήσεις ήταν δύσκολες, κι έτσι οι ομάδες έδιναν κάμποσα παιχνίδια σε κάθε πόλη που επισκέπτονταν.
    Αυτά τα series λοιπόν μπορεί κάποιες φορές να έχουν τέσσερα παιχνίδια και σπανιότερα δύο παιχνίδια, ενώ τα μονά είναι παιχνίδια που αναβλήθηκαν λόγω βροχής και δεν μπορούσαν να ενσωματωθούν σε κάποιο άλλο series ως double header, όπου γίνεται ένα παιχνίδι το πρωί και άλλο ένα το απόγευμα. Πρόσφατα δηλαδή έπαιξαν οι Tigers με τους Sox. Επειδή δεν υπήρχε άλλο serie, καθώς τελειώνει η σεζόν, αυτό το παιχνίδι έγινε μονό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την απάντηση, και όντως το μήνυμα βλέπω έχει κάνει φτερά!

      Οπότε για να καταλάβω, δεν είναι προκαθορισμένος ο αριθμός παιχνιδιών που δίνει κάθε ομάδα; Δηλαδή οι Tigers με τους White Sox για παράδειγμα, δε παίζουν συγκεκριμένο αριθμό παιχνιδιών κάθε σεζόν;

      Βασίλης

      Διαγραφή
    2. Όχι απαραίτητα. Τα περισσότερα παιχνίδια τα παίζουν οι ομάδες ανάμεσα στο Division τους. Μετά παίζουν λιγότερα (αλλά αρκετά) με τις ομάδες της Λίγκας τους και ακόμη λιγότερα με ομάδες της άλλης Λίγκας. Όλα αυτά είναι θέμα προκαθορισμένων αποφάσεων, αλλά και κάποιων κληρώσεων που κάνει η MLB όταν δημιουργεί το πρόγραμμα, ομως όλα αυτά φέτος θα αλλάξουν, καθώς μία ομάδα (οι Houston Astros) θα φύγουν από την National League και θα πάνε στην American. Έτσι όμως του χρόνου οι ομάδες θα είναι 15 στη μία λίγκα και 15 στην άλλη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα θα υπάρχει και ένα παιχνίδι Interleague, αλλάζοντας εντελώς το πρόγραμμα έτσι όπως το ξέραμε.

      Διαγραφή
    3. Αχα, κατάλαβα. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

      Βασίλης

      Διαγραφή