Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Η παρέμβαση των Θεατών

Θα ξεκινήσω σήμερα δείχνωντάς σας μία φάση (δείτε την κάνοντας κλικ εδώ) που μόνο στο baseball μπορεί να υπάρξει και δεν εννοώ αγωνιστικά διότι τότε θα μου πείτε ότι είναι φυσικό αυτό καθώς το baseball είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα αθλήματα.
Γίνεται λοιπόν ένα ψηλό χτύπημα, στο παιχνίδι Padres@D-Backs. Η μπάλα βρίσκεται πάνω από περιοχή φάουλ, και φαίνεται ότι θα σκάσει μισό μέτρο πριν τις κερκίδες. Ο Upton (outfielder των Arizona) τρέχει για να την πιάσει ενώ και οι θεατές απλώνουν τα γάντια τους. Εκεί λοιπόν ένας ψηλός ξανθός τύπος, βάζει το γάντι του την τελευταία στιγμή και πιάνει την μπάλα στερώντας το out από τους κροταλίες. Ο Upton του την ψηλολέει ότι θα έπρεπε να την αφήσει θεωρώντας ότι ο θεατής είναι οπαδός των Arizona, εκείνος όμως του δείχνει το καπέλο του: SD. Είναι οπαδός των φιλοξενούμενων και φυσικά θα έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να μην βγει out ο παίκτης του. Το γήπεδο φυσικά και γιουχάρει, αλλά πέραν αυτού τίποτε άλλο -ξέρετε τώρα, σφαλιάρες, τα περί της μαμάς του και άλλα.
Για την ιστορία λοιπόν, αυτό που μόνο στο baseball μπορεί να υπάρξει είναι η πρόβλεψη στους κανονισμούς της παρέμβασης των θεατών, όπως εδώ. Κανονικά λοιπόν εδώ θα είχαμε Fun interference, όμως αυτό μπορεί να συμβεί μονο όταν η γηπεδούχος ομάδα είναι στο ρόπαλο. Αν δηλαδή ήταν οι D-backs στην επίθεση, ο διαιτητής θα μπορούσε να υποθέσει ότι το πιάσιμο ήταν εύκολο, να το κάταλογήσει θεωρητικά και να βγει out ο ροπαλιστής. Εδώ όμως ήταν οι Padres στο ρόποαλο, οπότε η μπάλα καταγράφεται φάουλ, ο ροπαλιστής φορτώνεται το πρώτο του strike και το παιχνίδι συνεχίζεται. Και δεν αποβάλεται και ο οπαδός από το γήπεδο όπως ορίζουν οι κανονισμοί. Οι οπαδοί λοιπόν μπορούν και σε άλλη μία περίπτωση να επηρεάσουν το παιχνίδι, πιάνοντας την μπάλα όταν πηγαίνει για Homerun, οπότε ανάλογα που έγινε το πιάσιμο (μέσα στο γήπεδο, η μέσα στις κερκίδες) οι διαιτητές ορίζουν αν είναι όντος Homerun, ή αν θα έμενε μέσα στο γήπεδο δίνοντας ground rule double.
Πιο γνωστή είναι η ιστορία με το Interference οπαδού το 2003 σε μία προσπάθεια του Moises Alou των Cubs να πιάσει μία foul ball. Ο οπαδός περενέβει, οι διαιτητές όμως έκριναν ότι η μπάλα είχε περάσει από τη νοητή γραμμή του τοιχείου που ορίζει το γήπεδο και έτσι δεν έδωσαν το out στους Cubs οι οποιοι εκείνοι τη στιγμή κέρδιζαν με 3-0 τους Florida Marlins. Αν είχε δωθεί το out, οι Cubs θα ήταν 4 μόλις out από την κατάκτηση του πρωταθλήματος της National League το οποίο έχουν να κερδίσουν από το 1945 (τη χρονιά που έπεσε η βόμβα στη Χιροσίμα όπως λέει και το γνωστό τραγούδι του Steve Goodman A Dying Cubs Fan's Last Request, το οποιο με την ευκαιρία σας παραθέτω για να το απολαύσετε). Όμως, αυτό το σημείο θεωρήθηκε ψυχολογικό turning point και στο αμέσως επόμενο inning οι Cubs δέχθηκαν 8 runs και έτσι έχασαν το NLCS και το πρωτάθλημα.


Αυτά τα λίγα πάλι με τους κανονισμούς. Άντα να δούμε και τι έγινε με τα παιχνίδια.
11 inning στο Dodgers Stadium, οι Colorado που αρχικά προηγούντο 4-0 βρίσκονται να χάνουν, καθώς το Bull Pen τα κάνει θάλασσα (και κυρίως ο Belisle ο οποιος τρώει τρια runs με το πρώτο pitch) στη συνέχεια ισοφαρίζουν, πάνε το παιχνίδι στην παράταση και τελικά αρπάζουν ένα στο 11. Έτσι λοιπόν έλειξε άδοξα και αυτό το δελτίο πιάνοντας δύο στα τρία, καθώς και οι Arizona κέρδισαν τους Padres (ασχέτως του περιστατικού που σας περιέγραψα πιο πάνω) και οι Boston τους Oakland και μάλιστα και στα δύο παιχνίδια του Double Header.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου