Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Τα Foul και τα Fair ball. Μία πρώτη προσπάθεια επεξήγησης κανόνων


Όταν με ρωτάνε να εξηγήσω κάτι για το Baseball, ξεκινάω σχεδόν πάντα με ένα δικό μου κλισεδάκι, που λέει ότι το παιχνίδι αυτό φαίνεται ακατανόητο, επειδή για να το καταλάβει ένας θεατής, ή τηλεθεατής επιστρατεύει τις γνώσεις που έχει από το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και τα άλλα ομαδικά αθλήματα, όπου η μπάλα κάπου μπαίνει. Στο Baseball όμως η μπάλα δεν μπαίνει που-θε-να!!! Αυτή λοιπόν είναι μία βασική διαφορά. 
Το γήπεδο του Baseball
Την κάνω αυτή την εισαγωγή για να έρθω στο θέμα που μου ζήτησε να απαντήσω ένας αναγνώστης. Τα Foul. Τα Foul στο Baseball δεν γίνονται από έναν παίκτη προς έναν άλλο παίκτη όπως στο ποδόσφαιρο, αλλά ως Foul Ball αναφέρεται το χτύπημα της μπάλας από τον ροπαλιστή που δεν πηγαίνει μέσα στο γήπεδο, αλλά βγαίνει έξω από τις πλαϊνες γραμμές που σχηματίζουν αυτή την παράξενη βεντάλια που έχει ως σχήμα το field.
Στην εικόνα δηλαδή που σας παραθέτω, Foul Ball είναι όποια σκάσουν κάτω από την οριζόντια γραμμή και αριστερά από την κάθετη.
Στην μέτρηση τώρα. Τα χτυπήματα foul μετράνε ως strike και βαρύνουν τον ροπαλιστή όταν αυτός έχει κανένα, ή ένα strike. Αν δηλαδή στο πρώτο pitch η μπάλα πάει από το ρόπαλο του hitter πίσω στην κερκίδα, αυτό μετράει ως πρώτο strike. Αν αυτό επαναληφθεί τότε ο hitter χρεώνεται επίσης με δεύτερο strike. Από εκεί και πέρα όμως όσα foul balls και να γίνουν θεωρούνται ως μη γενόμενα και ο hitter δεν βγαίνει out. Μοναδικη εξαίρεση αν ο ροπαλιστής κάνει bunt οπότε τότε αν η μπάλα πάει foul ο παίκτης καταλογίζεται out.
Εννοείται, (καθώς αυτή ήταν και η ερώτηση) ότι για τον pitcher τα foul δεν είναι αρνητικά καθώς καταγράφονται ως strike στην δική του μέτρηση, οπότε όσα και αν γίνουν δεν τον επηρεάζουν. Αντιθέτως, τα foul δεν είναι εντελώς ανώδυνα για τον hitter, διότι αν ένα χτύπημα που πρόκειται σαφώς να σκάσει σε σημείο foul πιστεί στον αέρα από έναν αμυντικό, τότε ο ροπαλιστής είναι out.
Άλλες λεπτομέρειες
Πολύ σημαντική (και μπερδεψιάρικη) είναι η κατάσταση με τα foul που σκάνε μέσα στο γήπεδο. Δηλαδή σε fair ground όπως λέγεται. Αν λοιπόν μία μπαλιά σκάσει μέσα στην βεντάλια του γηπέδου, αλλά λόγω σπιν, ή λόγω κάποιου παράξενου γκελ που μπορεί να κάνει σε ένα πετραδάκι, βγει από τις γραμμές πριν την πρώτη ή την τρίτη βάση, τότε η μπάλα είναι foul. Αν σκάσει σε foul ground πριν από αυτές τις βάσεις, αλλά μετά (πάλι λόγω σπιν ή περίεργου γκελ) ξαναμπεί στο γήπεδο τότε δεν είναι foul, αλλά είναι fair και το παιχνίδι παίζεται κανονικά. Επίσης fair είναι η μπαλιά που σκάει μέσα στο γήπεδο μετά την πρώτη ή την τρίτη βάση και βγαίνει σε foul ground μετά. Επίσης ως fair και όχι foul θεωρούνται οι μπαλιές που χτυπούν  πάνω στην πρώτη ή την τρίτη βάση. Επίσης foul είναι όταν η μπάλα σκάσει στο home plate, ή στα πόδια του ροπαλιστή.
Μην σας κάνει εντύπωση όλα αυτά έχουν συμβεί και συμβαίνουν συχνά.
Ελπίζω πάντως όλα αυτά να μην ειναι ακαταλαβίστικα και να βγάζουν κάποιο νόημα, διότι -δυστυχώς- φοβάμαι ότι δεν είναι εύκολο με λόγια να μεταφερθούν πράγματα που μόλις τα δει κανείς να γινονται μπροστά του φαντάζουν πανεύκολα.

1 σχόλιο:

  1. eimai aytos pou ekane tin erotisi gia ta foulkai to post sou einai apisteyto kai poli katatopistiko...to thema einai pos apo kektimeni tahitita kai epeidi eho kana 2 mhno pou parakoloutho baseball(kai pistepse me oxi logo tzogou) egrapsa lanthasmena foul anti ball.opote opote breis hronomo apantas kai sto an o pitcher mporei na kanei osa balls "thelei" kata ti diarkeia toy agona??epeireazetai mono to e.r.a tou i allazei kati kai gia tin exelixi tou match??euharisto ek ton proteron

    ΑπάντησηΔιαγραφή