Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Περι walks


Μου έγινε μία ερώτηση για τη σημασία των walks σε ένα παιχνίδι και για το αν ο pitcher έχει το ελεύθερο να σημειώνει όσα θέλει.
Η απάντηση είναι απλή αλλά θα καταλήξει σύνθετη καθώς τίποτα με τους κανόνες του Baseball δεν είναι απλό. Ο Pitcher δεν μπορεί να κάνει όσα ball θέλει, καθώς τα balls θεωρούνται άστοχες ρήψεις και επομένως θα πρέπει κάπως να τιμωρείται για αυτές. Έτσι, μόλις ρίξει τέσσερα ball σε έναν ροπαλιστή, τότε εκείνος περπατάει ελεύθερα ως την πρώτη βάση. Τα walks λοιπόν μπορεί να είναι καθοριστικά για τον αγώνα καθώς ανεβάζουν runners στις βάσεις. Φανταστείτε ότι αν για παράδειγμα υπάρχουν γεμάτες βάσεις και ο pitcher στείλει τέσσερα ball, τότε ο ροπαλιστής προωθείται στην πρώτη βάση και φυσικά "σπρώχνει" και τους άλλους δρομείς, καθώς σε κάθε βάση μπορεί να είναι μόνο ένας. Άρα εκείνος που είναι στην τρίτη βάση περπατάει στο σπίτι και σκοράρει. Επίσης αν ο pitcher περπατήσει έναν ροπαλιστή και στη συνέχεια του inning αυτός ο δρομέας σκοράρει τότε αυτός ο πόντος υπολογίζεται ως Earned Run και επομένως αυξάνεται το ERA. Να έχετε στο νου σας όμως ότι δεν ειναι όλα τα runs «earned runs». Αν για παράδειγμα σκοράρει ένα παίκτης που έφτασε στην πρώτη βάση με λάθος των infielders αυτός ο πόντος δεν είναι earned.
Επίσης πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν και τα Intentional Walks κατά τα οποία μία ομάδα αποφασίζει για λόγους τακτικής να περπατήσει έναν ροπαλιστή. Έτσι, ο pitcher ρίχνει τέσσερα pitch στον Catcher μακριά από τον hitter και έξω από το Strike Zone. Δύο είναι οι λόγοι συνήθως. Ο πρώτος διότι ο συγκεκριμένος ροπαλιστής είναι πολύ καλός, ενώ ο επόμενος δεν είναι (αν για παράδειγμα ακολουθεί ο pitcher της αντίπαλης ομάδας που συνήθως δεν είναι καλοί στο ρόπαλο) ή επειδή μπορεί να υπάρχει παίκτης στην δεύτερη βάση και η ομάδα προτιμάει να γεμίσει και την πρώτη βάση, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει Double Play και να τελειώσει το inning.

Πως επηρεάζονται τα στασιστικά
Εκτός από το ERA τα walks επηρεάζουν και άλλου είδους στατιστικά. Καταρχάς υπάρχει ο απλός υπολογισμός των πόσων strike και balls έριξε ο pitcher. Επίσης τα balls υπολογίζονται σε ξεχωριστή κατηγορία, ενώ τέλος υπάρχει και το WHIP, ένα στατιστικό που μετράει τα Walks + Hits ανά Innings Pitched. Δηλαδή πόσους ροπαλιστές ανεβάζει κατά μέσο όρο στις βάσεις ο pitcher. Αυτό είναι πολυ ενδιαφέρον στατιστικό που δεν δίνεται συνήθως στις απλές αναλύσεις των sites και θα πρέπει κανείς να το αναζητήσει στη σελίδα της MLB στο Statistics, ή και σε άλλες σελίδες με πληροφορίες για Baseball.

4 σχόλια:

  1. euharisto gia ola...eisai katopistikotatos....kai ehe sto mialo sou oti se diavazoun aploi filathloi tou baseball kai ohi mono tzogadoroi opote kanonise tin poreia ton post sou...kai pali ena megalo euharisto..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ κι εγώ για τα καλά λόγια. Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα είναι να προωθηθεί το Baseball και όχι τα έσοδα του ΟΠΑΠ. Όμως το Στοίχημα δίνει ένα καλό κέλυφος ώστε οι όποιες ειδήσεις να αφορούν κάπως τους Έλληνες. Διαφορετικά γιατί να διαβάσουν για παράδειγμα ότι πριν από μερικές ημέρες ο Zambrano μόλις τον απέβελε ένας διαιτητής παράτησε την ομάδα, δήλωσε ότι θα κρεμάσει και το γάντι του και αμέσως μετά άρχισε να ζητά συγνώμη. Και τώρα δεν παίζει γιατί το Union του έχει ρίξει τριάντα ημερες αποκλεισμό; ε; γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. iparhoume kapoioi ellines pou logo ergasias kai empeirion sto exoteriko kollisame me to koloathlima...opote keep walking...prosfereis perrisotera sto spor apo oti fantazesai ...opote keep posting..kai eidika stoiheia pou ehoun na kanoun me to athlima katha ayto....min fovasai opote i douleia sto epitrepei na asholeisai kai me tin istoria tou athlimatos...ena megalo euharisto gia tin prospatheia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ φίλε. Όσο προλαβαίνω θα το κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή