Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Λογική και... Cardinals

Αυτό το κατασκεύασμα δημιουργεί μία περίεργη εσοχή στο γήπεδο των Marlins
Ένας αρχισυντάκτης που είχα στον πρώτο χρόνο δουλειάς ως δημοσιογράφος -ο οποίος ήταν θεωρητικός του Κουνγκ Φου- έλεγε ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να πάρει κανείς αποφάσεις: με την καρδιά και με το μυαλό.
Στον μεν πρώτο τρόπο δεν υπάρχει περίπτωση η απόφαση να είναι λανθασμένη, ενώ με τον δεύτερο τρόπο υπάρχει περίπτωση η απόφαση να είναι και λάθος. Όχι ότι η λογική κάνει λάθη, αλλά με τη λογική ενδέχεται -έστω και με μικρές πιθανότητες- να κάνεις λάθος. Ενώ με την καρδιά, επειδή είσαι ικανοποιημένος με την απόφαση μέσα σου, ό,τι και να γίνει μετά η απόφαση θα σου φαίνεται για πάντα σωστή και αποκλείεται να μετανιώσεις.

Ένα τέτοιο δίλημμα λοιπόν -καρδιάς ή μυαλού- έχω και εγώ για το τρίτο παιχνίδι της σεζόν: Cardinals @ Marlins, 
Η καρδιά μου λέει Marlins.
Το μυαλό μου όμως λέει Cardinals.
Πρώτα στα της καρδιάς: 
Καταρχάς οι Cardinals είναι οι Μισητοί, Μισητοί, Μησιτοι Cardinals, άρα τί μένει; Marlins! Οι οποίοι παίζουν και στο ολοκαίνουργιο Marlins Park, θα έχουν τους οπαδούς με το μέρος τους, έχουν νέες εμφανίσεις με φλούο χρώματα που κολλάνε πολύ στο πνεύμα του Μαϊάμι, άρα έχουν μαζί τους όλες τις συναισθηματικές και ρομαντικές προϋποθέσεις.
Το Baseball όμως δεν είναι και τόσο ρομαντικό, εκτός ίσως από την νοσταλγική ιστορία του. Άρα, θα πρέπει να πούμε ότι το νέο γήπεδο μπορεί να δουλέψει και ανάποδα, καθώς ούτε οι παίκτες των Marlins το ξέρουν ως χώρο και κάθε γήπεδο στο Baseball έχει ιδιαιτερότητες. Αυτό είναι σκεπαστό, και πολύ διαφορετικό από το γήπεδο Football που έπαιζαν οι Ξιφίες τόσα χρόνια. Επιπλέον, έχει πολύ μικρό foul ground και μία πολύ παράξενη εσοχή στο Center Field, όπου πραγματικά αν πάει εκεί η μπάλα κανείς δεν ξέρει ακόμη πως θα γκελάρει. Άσε πάλι που οι Marlins έχουν παίξει μόλις έναν αγώνα σε αυτό το γήπεδο και έχασαν από τους Yankees 5-2.

Πάμε τώρα και στα του μυαλού:
Το Baseball είναι νούμερα. Και μόλις κάποιος ξεκινήσει να σκέφτεται τα νούμερα τότε ξεκινά να σκέφτεται με το μυαλό και στην δική μας περίπτωση το μυαλό λέει "Cardinals".
Cardinals διότι οι ροπαλιστές τους όλοι μαζί την Άνοιξη χτυπούν με μέσο όρο ,292 με κορυφαίους τους Holliday (,409!!!), Molina (,364 εντυπωσιακό για Catcher) Beltran (,340) και Berkman (,324). Και να φανταστείτε ότι τους λείπει και ο Pujols. Οι Marlins τώρα έχουν σημειώσει ,227 με κορυφαίους τους Morrison (,375), Infante (,356) και Reyes (,309).
Στο βουναλάκι τώρα. Οι Cardinals ανεβάζουν τον Lohce (τρίτος στο rotation) καθώς ο Carpender που είναι ο πρώτος της σειράς έχει πόνους στην πλάτη. Ο Lohce λοιπόν είχε στο Spring Training ERA 2,81, WHIP μόλις 0,97 και οι αντίπαλοί του έχουν Average ,211, ενώ για τους Ξιφίες το μπαλάκι αναλαμβάνει να το πετάξει ο Johnson, με ERA 2,42 (λίγο καλύτερο από τον Lohse), αλλά με υψηλό WHIP 1,39 και τους αντίπαλους να τον χτυπούν με ,253.
 
Βέβαια θα πρέπει να πούμε εδώ ότι το Spring Training είναι πολλές φορές παραμορφωτικός φακός και όχι μεγεθυντικός. Τί εννοώ. Πολύ συχνά την Άνοιξη οι Pitchers δεν είναι έτοιμοι 100%, οπότε ενδέχεται να ρίχνουν ευκολότερα pitch, δοκιμάζουν νέες τεχνικές και αλλαγές στα mechanics τους, ενώ πολύ συχνά οι προπονητές τούς αφήνουν πανω στο βουναλάκι ανεξαρτήτως με το πόσο τους χτυπάνε οι ροπαλιστές, απλά διότι θέλουν να συμπληρώσουν έναν αριθμό pitch ή συγκεκριμένα innings. Αντιθέτως, στην κανονική περίοδο, αν κάποιος δεν πάει καλά, τον αλλάζεις γρήγορα και δεν αφήνεις τους αντίπαλους να κάνουν πάρτι με τις μπαλιές του, ή φέρνεις έναν pitcher που ξέρεις ότι θα δυσκολέψει τον αντίπαλο. Για παράδειγμα βάζεις αριστερόχειρο σε δεξιόχειρο ροπαλιστή.
Τέλος πάντων, και αφού τα ξεκαθαρίσαμε και αυτα, εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα βάλω ευκολότερα τα λεφτά μου πάνω στους Cardinals, παρά στους Marlins. Κι ας είναι στο κουπόνι το αουτσάιντερ με 2,30. Κι ας αύξησε την απόδοση ο ΟΠΑΠ από το 2,25, εγώ θα παραμείνω στη θέση μου.
Σημειο 2 λοιπόν για Cardinals.
Εναλλακτικά θα έπαιζα και Over με όριο το 6,5 και απόδοση 1,70.

2 σχόλια:

  1. Απο τον ΟΠΑΠ ανεβάσανε την απόδοση των ΚΑΡΝΤΙΝΑΛΣ από 2,25 σε 2,30 από χτες . Γιατί λες να το κάνανε αυτό ? Μήπως για να ενισχύσουν τον στοιχηματισμό υπέρ των ΜΑΡΛΙΝΣ ? Που πρέπει να είναι ανύπαρκτος ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πιστεύω ότι το στοίχημα υπέρ των Marlins θα είναι ανύπαρκτο. Άλλωστε πολλοί είναι εκείνοι που παίζουν τα φαβορί και τις έδρες. Ούτε φυσικά και μπορώ να φανταστώ ότι η τοποθέτησή μου υπέρ των Cardinals έχει αποτρέψει τους παίκτες του Στοιχήματος από το να παίξουν υπέρ των Marlins.:-)
    Αντιθέτως πιστεύω ότι οι Marlins με την εντυπωσιακή προβολή που έχουν πάρει φέτος, εμφανίζονται σε πολλά sites ως ομάδα με πολύ καλές προοπτικές που δεν θα καταλήξει τελευταία όπως πέρυσι και επομένως δεν προκαλεί εντύπωση να δίνεται μεγαλύτερη απόδοση στον αντίπαλό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή